vodkás tampon
#Drog, cigi, alkohol

Az alkoholba áztatott tampon komoly veszélyekkel járhat

2011.04.15.
2 perces olvasási idő

A német rendőrség figyelmeztetést adott ki egy újabb, a tinik körében terjedő, és egyre népszerűbb, de veszélyes alkoholfogyasztási módszerről. Vodkába áztatott tampont használtak egyes tinik a gyors lerészegedés és az árulkodó alkoholszag elrejtése érdekében. Komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában a módszer!

Baden-Württemberg tartomány rendőrei felfigyeltek az egyre növekvő netes csevegésre, mely szerint egy új módszer van terjedőben a tinik körében, a gyors lerészegedés elősegítéséhez anélkül, hogy árulkodó jelei lennének az alkoholnak. Manapság a rendőrök már figyelik a netes csevegéseket és online közösségi portálokat, pont az ilyen és ehhez hasonló alkohol és drog visszaélések miatt.

Figyelmeztették a fiatal lányokat a módszer egészségügyi veszélyeire, hiszen az alkoholos tampon felsértheti és károsíthatja a hüvely belső falát, valamint növeli a fertőzések kockázatát. A módszert állítólag a fiúk is alkalmazzák, igaz, ők análisan.

Az egyik helyi kórház vezetője is nyilatkozott egy lapban, és potenciális veszélyforrásnak tartotta az új hóbortot. Az újság arról számolt be, hogy egy 14 éves lány összeesett egy utcai fesztiválon alkoholmérgezés miatt, amit valószínűleg a vodkás tampon okozott.

A fiatalokkal foglalkozó egészségügyi szervezetek felmérései szerint egyre jobban terjedőben van, és trendinek számít az új módszer a tinik között. Azonban a szakértők hozzátették, hogy a fiatalok tévedésben vannak, ha azt hiszik, így eltüntethetik az alkoholszagot.

A módszer az USA-ban kezdődött („slimming”-nek hívják) majd átgyűrűzött Európába is, főleg olyan helyeken népszerű (Skandinávia), ahol a tiniknek nem könnyű hozzáférni az alkoholhoz. Mendemondák szerint a magyar megfelelője ennek a dianáscukor módszer. A Facebookon is alakultak rajongói körök, ahol tippeket-tapasztalatokat és élménybeszámolós videókat is megosztanak egymás között a fiatalok.

(N. L.)


A szakértő véleménye

Sok fiatal gondolja, hogy a világhálón keringő tippek biztonságosak, pedig komoly szövődmények kialakulását is magában rejtheti. Ilyen például az alkoholba áztatott tampon. Az alkohol a hüvely nyálkahártyájából is felszívódik, gondolj csak bele abba, hogy milyen helyi kenőcsöket, kúpokat rendel a nőgyógyász például hüvelyi fertőzésekben. Ráadásul a felszívódó alkohol közvetlenül a véráramba jut, kikerüli a máj méregtelenítő kapuját, így csökken az esély a detoxikálásra.

Sokan azt hiszik, hogy így a szülők, tanárok nem fogják észrevenni az alkoholfogyasztást, mert nem lesz alkoholos a lehelet. Nem így van, ugyanis az alkohol a tüdőkből is kiválasztódik a légzés során.

Azt is előnyként emlegetik, hogy nem okoz gyomorproblémákat, hányást. Ebben van némi igazság, de az alkohol bomlástermékei ugyanúgy felszaporodnak, ilyen az acetaldehid, ami pedig a másnaposságért felelős molekula. Ráadásul az alkoholos tampon a hüvelyi nyálkahártyát túlzottan kiszárítja, a száraz nyálkahártya vérezhet, begyulladhat, ez fertőzésekre hajlamosít, elhúzódó fájdalommal jár, ráadásul a nemi életet nagy mértékben befolyásolja, gyakorlatilag ellehetetlenítheti.

Tehát a jó ötletnek tűnő módszer jó sok veszélyt hordoz magában, de ne becsüljük le a szájon át történő, „hagyományos” alkoholfogyasztás veszélyeit se. A fejlődő kamasz szinte minden szervére hatással lehet, különösen veszélyes az idegrendszerre és a pszichés fejlődésedre. Arról ne is beszéljünk, hogy alkoholos állapotban hányan szenvednek el balesetet, hányan lesznek erőszak vagy akár nemi erőszak áldozatai, hány fiatalt rabolnak ki. Nem az a szégyellnivaló, ha nemet mersz rá mondani, hanem az, ha rendszeresen az áldozatává válsz.

(Dr. Csuth Ágnes)