alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Hülyére iszod magad?

2019.12.03.
1 perces olvasási idő

Az alkoholizálás rombolhatja az agy fehérállományának épségét a tinédzserek esetében. Kamaszkorban az agy még fejlődésben van, ezért válik sokkal sebezhetőbbé a nagy mennyiségű alkoholbeviteltől.

A tinédzserkori alkoholizálás meglehetősen nagy probléma, ugyanis a középiskolások közel felét érinti.

Csökkenő teljesítmény, romló memória

Az agy fehérállománya a központi idegrendszer része, és az agysejtek közötti információáramlás szempontjából igen káros.
Az agy fehérállományának rendellenes működése azt eredményezheti, hogy a döntéshozás és az érzelmi funkcionálás során a személy nem képes a kívülről jövő információk feldolgozására, vagyis az alkoholizálás tompíthatja a memóriát és a gondolkozást, vagy az iskolai teljesítmény is csökkenhet.

Korábban már kimutatták, hogy a felnőttkori alkoholizálás rongálja az agy fehérállományát, de az kevésbé volt tisztázott, hogy a rendellenesség milyen fokú lehet a tinédzserek esetében.

Kutatók ezért 28 – 16 és 19 év közötti – kamaszt vizsgáltak meg, akiknek az 50 %-a rendszeresen fogyaszt alkoholt, és a másik 50 %-a pedig nem.

A kutatás során az MRI vizsgálat egy típusát alkalmazták, mely segítségével a 28 kamasz agyát vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás káros hatással van az agy fehérállományára, memória- és gondolkodászavart is okozhat.

Jóllehet, a kutatás során csak kevés kamaszt vizsgáltak meg, az eredményeket azonban komolyan kell venni!

(KamaszPanasz - B. M.)