vásárlás
#Lélek

Vásárlásmánia

2024.02.09.
3 perces olvasási idő

Vásárlásmánia hódít az egész világon! Néhány éve elismert függőségről van szó, ami főleg a fiatalokat érinti. Kiürült hitelkártyák és megromlott emberi kapcsolatok járnak a nyomában.

„Tegnap több száz dollárt költöttem el 1 óra alatt, három különböző üzletben járva. Hogy mit vásároltam? Egy csomó ruhát, amire nincs is szükségem. Hiszen az előző bevásárlásból maradt szatyrok is kibontatlanul hevernek a padlómon… Olyan ez az érzés, mintha transzba esnék vásárlás közben. Ha nem mehetek, úgy érzem, bepánikolok… Vásárlás közben teljesen érzéketlenné, zsibbadttá válok. Tegnap két hitelkártyát végeztem ki, így most annyi adósságom van, hogy az már viccnek se menne el. Az alkoholfüggőségen és a kényszeres evésen túljutottam - miért kell, hogy mindig legyen valami?” - ismerős?

A vásárlásfüggő jellemzői

A vásárlásfüggő - általánosításokkal élve - az, aki sokszor, sok olyan dolgot vásárol, amire valójában nincs szüksége. Gyakran ki se csomagolja, elrejti, vagy kidobja a portékát. A vásárlás miatt anyagi gondjai, esetleg adósságai vannak. Vásárlás közben vidám, elégedett, hazatérve azonban elönti a bűntudat.

Rosszabb esetben családi konfliktusokba keveredik káros szokása miatt. Jellemző, hogy a függő nem tűnik rosszkedvűnek, levertnek, hanem inkább energiával telítettnek és jól öltözöttnek mondható- ilyenkor csak a beszélgetések során derül ki, mi a probléma. Néhány további jellemző:

  • Mindig azokra a dolgokra gondolnak, amelyeket vásárolni terveznek.
  • Képtelenek abbahagyni kényszeres vásárlásukat.
  • Az eufória érzése, miután vásárolt valamit.
  • Sajnálat vagy bűntudat a megvásárolt dolgok miatt.
  • Pénzügyi problémák vagy adósságfizetési képtelenség.
  • Hazudni a vásárolt dolgokról vagy eltitkolni a vásárlásokat.
  • Új hitelkártyák megnyitása a meglévő kártyák egyenlegének kifizetése nélkül.
  • Olyan dolgokat vásárolnak, amelyekre nincs szükségük.
  • Vásárol, ha stresszes vagy szomorú.

Pótcselekvés?

A vásárlás-mánia a pszichológusok szerint nem jár egyedül. Általában szorongásos, depressziós, alacsony önbecsülésű emberek keresnek vigaszt a kényszervásárlásban, úgy ahogyan mások az evésben - ivásban. Ezek a tevékenységek pillanatokra ugyan elfeledtetik az alapproblémát, és eufóriát váltanak ki, a cselekvés után azonban elkerülhetetlenül rájuk tör a szégyenérzés és a bűntudat.

Emberi kapcsolatok

Az állandó pénzügyi nehézségeknek további következményei lehetnek. Nem csak a hitelkártyák sínylik meg a mániás költekezést, hanem az emberi kapcsolatok is. A pénzügyeket érintő hazugságok sokszor családi feszültségeket gerjesztenek, és akár szakításhoz, váláshoz is vezethetnek. A dolog fordítva is igaz: a vásárlásfüggő gyógyulásában sokat segít, ha családja elfogadó és támogató természetű.

Kiket érint a vásárlás-mánia?

A szokásos előítéleteknek ellent mondva férfiakat és nőket egyaránt érint a kényszeres vásárlás. A kutatások szerint a férfiak 5.5%-a, a nőknek pedig 6%-a küzd a problémával. A különbség tehát elenyésző, a társadalmi tudatban eddig mégis a nőket tartották vásárlás-függésre hajlamosnak. A magyarázat talán abban keresendő, hogy a nők nyíltabban, többet beszélnek effajta problémájukról, és könnyebben keresnek külső segítséget, mint a férfiak.

Mit vesznek?

Ha a számokban nem is, a vásárolt portékában azért van némi különbség a nemek között. Bár a függők többsége ruhát, cipőt vásárol, a nők esetében előkerülnek az ékszerek és illatszerek, férfiaknál pedig az elektronikai és gépjárművekkel kapcsolatos termékek is.

Társadalmi függőség?

Miért olyan elterjedt manapság ez a szindróma? Egyesek szerint a lelki kiüresedés, az elidegenedés az oka, mások szerint az, hogy a fogyasztói társadalomban sokan vásárláskor érzik magukat igazán döntésképesnek és a társadalomhoz tartozónak.

A hitelkártyák használatának elterjedése is súlyosbította a problémát, mivel a mániás vásárló a virtuális pénzt a készpénznél könnyebben költi el. Valószínűleg a külsőségek túlértékelése és a mindenhonnan ránk leselkedő, megváltást ígérő reklámok sem segítik a kórból való kilábalást.

Legyőzni a kísértést!

Az első, gyógyulás irányába tett lépés a probléma beismerése, és családdal, barátokkal való megosztása lehet. Ha a függő személy a kiadós vásárlások miatt adósságba keveredett, érdemes egy tervet kidolgoznia az adósságok törlesztésére. Pénzügyeit könnyebben kézben tarthatja, ha előre megtervezi kiadásait, és csak akkor megy el vásárolni, amikor valóban szüksége van valamire. Kezdetben jobb, ha megkéri egy barátját, hogy tartson vele!

A hitelkártyával való vásárlást érdemes abbahagyni, jobb mindig készpénzzel fizetni. Ezen kívül, ha a függő ráébred, hogy más probléma húzódik a vásárlás-mánia mögött, jobb, ha segítséget kér, esetleg pszichológushoz fordul. Vannak olyan önsegítő-csoportok is, amik kifejezetten a vásárlásfüggés kiheverésére szakosodtak.

(KamaszPanasz - M.N.)