pénz
#Lélek

A fösvénység ragadós - te mennyire vagy anyagias?

2023.01.17.
2 perces olvasási idő

Talán nincs is a világon még egy olyan eszköz, amitől ennyire függenénk, ami a mindennapjainkat, az érzelmeinket és az egész életünket meghatározza. Meghatározza azt, hogy hol és hogyan élünk, a társadalom melyik rétegébe tartozunk, mennyit stresszelünk, az életünkből mennyi időt áldozunk a megszerzésére. Mi ez az eszköz? A pénz.

A pénz boldogít? Vagy mégsem?

Emberek milliói élnek abban a biztos tudatban, hogy a pénz boldogít, mert ha abból elegendő lenne, akkor minden gondjuk, bajuk egy csapásra megoldódna. De valóban igaz az, hogy a pénz maga a boldogság? Kutatások sokasága foglalkozott már ezzel a kérdéssel, és erre az elméletre alapoznak a szerencsejátékok is. De mi az igazság? Ennek járunk most utána.

Pénz, ami sosem elég, pénz, amiből sosincs túl sok

Tudtad, hogy a világ leggazdagabbjainak vagyona akkora, mint 4,6 milliárd embernek a legszegényebb rétegből? Akik gazdagok, azok szerencsések, sikeresek, boldogok… De tényleg automatikusan boldogok?

A boldogságot a kapitalizmus tette tárgyakban és pénzben mérhetővé. Ha elég pénzed van, bármivel megajándékozhatod magad, ami örömet okoz. Neked is lehet félmilliós okostelefonod, több tízezres cipőd - nem kell a régit megjavítani.

Pénzen vett boldogság

Amikor megveszed a kiszemelt tárgyat, akkor boldogsághormon szabadul fel, ami elégedetté tesz. De vajon mennyire lesz tartós ez a boldogság? Mit jelent a pénz az életünkben? Valóban csak boldogságot ad?

Ha van elég pénzed:

  • megnöveli a kényelmet és a komfortérzetet
  • úgy érzed, hogy jobban tudod kontrollálni az életed alakulását
  • magabiztosabbá tesz
  • nemcsak tárgyakra, létfentartásra költhetsz, hanem élményekre is

Mikor hozhat boldogtalanságot a pénz?

Bizony sok esetben érvényesülhet a több pénz, több probléma elve. Hiszen mostmár nemcsak azokra a dolgokra áldozol, amiket muszáj volt megvenned, hanem olyanokra is, amik eddig a pénzhiány miatt az eszedbe sem jutottak. Megnőnek a kiadásaid, ami olyan érzéssel tölt el újra és újra, mintha most sem lenne elég pénzed. Ez pedig - mint egy ördögi kör - szorongást és aggodalmat okoz, ami egyenes út a boldogtalansághoz.

A sok pénz tehát jókora stressz forrásává válhat. Óriási a nyomás, hogy elveszítheted, elvehetik tőled. Elkezded másokhoz hasonlítgatni magad, még többet akarsz, akkor is, ha a pénz megszerzése nagy erőfeszítésbe kerül. Attól, hogy egy munkával sok pénzt lehet keresni, még nem biztos, hogy szereted azt csinálni. A kényszerből végzett feladatok pedig újfent keresztbe tesznek a kiegyensúlyozott, boldog élet lehetőségének.

Az anyagi jóléthez nagyon hamar hozzá lehet szokni, és onnantól kezdve nem jelent különösebb örömet a pénz birtoklása. Sokkal inkább frusztrációt okoz az elvesztésének a lehetősége, az életszínvonal csökkenése.

Te mennyire vagy pénzcentrikus?

Az emberek pénzzel való kapcsolata összetett. Boldogságot eredményezhet, kontrollérzetet nyújthat, viszont, ha túl nagy jelentőséget tulajdonítasz neki, a rossz döntések sorozatát indíthatja el.

A túlzott anyagiasság, a fösvénység, a kapzsiság ugyanis kitakarja a látóteredből azokat az értékeket, amelyeket pénzzel nem lehet megvásárolni. Természetesen a pénzcentrikus gondolkodás önmagában még nem bűn, de a túlzott anyagiasság eltéríthet a helyes útról, mert megöli az életnek azt a részét, ami fontos. Hiába áhítozol gazdagságra, minél nagyobb lesz a tét, annál kevesebb valódi értéket találsz majd az életedben. Sokat jelent, hogy képes vagy-e látni, hogyan hat a személyiségedre, a viselkedésedre az anyagi helyzeted, mennyire lesz jelen az életedben a hasonló anyagi helyzetben lévő társak nyomása, a folyamatos a versengés.

A gazdagság nem fogja biztosítani a vágyott boldogságodat, sőt, sok esetben éppen az ellenkezőjét érheti el. Kutatások sokasága bizonyította, hogy a pénz, a vagyon hajhászása testi és lelki szempontból is megterhelő. Önmagad túlhajszolása egészségkárosító, miközben eltávolít a családtól és a közeli barátoktól.

(Szerző: Faar Ida újságíró, KamaszPanasz)

Forrás: