boldogság
#Lélek

Mit jelent a boldogság?

2020.10.30.
3 perces olvasási idő

A boldogságról szeretnék írni pár szót. Vajon mi az? Persze mindenki másként fogalmazná meg, minden egyén számára más jelentéssel bírhat. Van, aki a boldogságot egy az egyben partnerhez kapcsolja. Mintha csak olyan ember lenne boldog, akinek van párja. Akkor pedig boldogsággal találkozhatnánk lépten-nyomon. Tényleg boldog az, aki párkapcsolatban él?

Ha körülnézünk, rájövünk, hogy nem igazán. Vannak persze boldog kapcsolatok, de a legtöbb sajnos vakvágányon jár. Hogyan lehetnénk mégis boldogok? Előidézhető ez az állapot?

Szerintem nem külső körülményektől függő dolog ez, de tény, hogy tenni kell érte. Igen, az is boldoggá teszi az embert, ha hosszú idő után eléri a célját. Pár hetet eufórikus állapotban tölthet, aztán rájön, hogy már ez sem boldogítja. Megszokta, és már nem érzi azt az örömöt, mint amikor megszerezte.

Az igazi öröm belülről jön

Ez egy érzés, ami magával ragadja az embert, de nemcsak őt, hanem azokat is, akik érintkezésbe lépnek vele. Furcsa ezt leírni, de nem kell semmi különös ahhoz, hogy az ember boldog legyen. Lényünkből tiszta forrásként feltörő erő ez, megmagyarázhatatlan és leírhatatlan. Amint megpróbálom szavakba önteni, valahogy kevés a szókincsem hozzá. Egyszerűen csak boldog vagyok attól a tudattól, hogy vagyok ezen a világon, hogy élek, és a szeretteimmel lehetek.

Boldog nő a természetben

Nem kell tartós boldogságra gondolni, elég, ha átérezzük egy-egy pillanat szépségét és fontosságát. A boldogság az anyagi helyzettel sem függ össze. Azzal sem, hogy szeretnek és elismernek-e a többiek? Ha neked mindegy, nem okoz benned rossz érzést, akkor továbbra is szabadon tudsz lélegezni, nem fojtogatnak a hiedelmeid, mások kritikái.

Olyankor vagy boldog, amikor nincsenek benned elvárások, nem akarsz másoknak megfelelni, csak hagyod, hogy minden olyan legyen, amilyen. A pillanat szépségét keresi tekinteted, amely még az ürességből is Valamit varázsol. Az öröm forrása elönti testedet, lelkedet, és gondolataid előtt bezárja a kaput. Most élsz igazán, ebben az állapotban. Nem akkor, amikor anyagi javakat hajszolsz. Nem ott kell a boldogságot keresni, hanem itt belül, valahol mélyen a testedben.

A lét öröme az, amely felszabadít a gondok terhe alól, a gondolataid negatív irányától. A semmiben megmártózni, ez a valami. Még csak több órás meditálás sem kell hozzá, elég, ha pár pillanatra sikerül kikapcsolnod a külvilágot, és átérezni a természet szépségét, egy virág illatát vagy egy állat simogatását. Lelked ilyenkor megnyugszik, és átéli az igazi öröm kegyelmét. A jelen pillanat átélése nélkül is érezheted magad boldognak, ám ez csak felületes, gyorsan elillanó érzés.

A boldogság érzése akkor tartósabb, mikor az ember szerelmes

Ilyenkor az az érzése, hogy a másik ember teszi őt boldoggá. Ha egyikük részéről kihűl a kapcsolat, hajlamos a párját hibáztatni érte, hogy nem tudja őt boldoggá tenni. A saját örömöd forrása benned van, ezt soha senki nem veheti el tőled. Rossz hír, hogy saját magadnak kell megtalálnod. Viszont nem kell érte elutaznod Amerikába vagy Angliába, hogy rátalálj. Sokan mégis ott keresik a boldogulásukat. Kitépik gyökereiket, és próbálnak újra megkapaszkodni egy másik világban, ahol szerintük boldogok lesznek, és megtalálják számításaikat.

A mai világban sajnos az a fő szempont, hogy ki milyen autóval jár, hová jár nyaralni, és milyen házban lakik. Azt meg ugye egy átlagos fizetésből nem sűrűn engedheti meg magának az ember, hogy luxus körülmények között éljen. Nem is ezzel van a baj, hanem azzal a hiedelemmel, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha van emeletes házad, két autód, nyaralód, stb. Miért, te úgy látod, hogy a gazdag emberek boldogabbak? Szerintem sokkal több stresszt élnek át, mint az átlagember. Ezért nem is irigylem őket.

Tisztelek mindenkit azért, amit elért, mert nem ingyen kapta, hanem megdolgozott érte vagy olyan összefüggésekre jött rá, amelyek segítik őt abban, hogy kapcsolatba kerüljön a jóléttel. Veszélyes dolog irigyelni valakit, meg kritizálni, mert az megrekeszti a bőség áramlását a te életedben. Minden ironikus hozzászólásod mások javaihoz tulajdonképpen csökkenti a te javaidnak az esélyét.

Mindig csak magaddal törődj

A saját életedben kell minden változást meghoznod, aztán kezd változni a világ körülötted! Ez a jó, de negatív dolgokra is vonatkozik. Ha boldogságra vágysz, biztosan a pozitív gondolkodást kell választanod, nem a negatívat. Akkor a kis dolgokban is meglátod majd a csodát. Az az igazi boldogság.

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla