társas nyomás
#Lélek

Mit tegyünk a társas nyomás ellen, avagy hogyan váljunk tudatos felnőttekké?

2023.02.23.
4 perces olvasási idő

Kamaszkorban éppen a változások és próbálgatások időszakát éled, ami nagyon helyes. Ebben a korban teljesen normális, hogy keresed önmagad, próbálod meghúzni a saját határaidat és kialakítani az önálló felnőtt identitásodat.

Amiatt sem kell rosszul érezned magad, hogy a szüleid helyett egyre nagyobb szerepet kapnak az életedben a barátok, sokszor inkább velük osztasz meg dolgokat, és inkább az ő véleményüket kéred ki bizonyos kérdésekben. A kortársaid természetesen nem helyettesíthetik a szüleidet vagy más fontos felnőtteket az életedben, mert egészen más szerepe van mindenkinek. Éppen ezért jó, ha vannak körülötted olyan idősebb személyek, akikben megbízhatsz, de a barátaiddal nyilvánvalóan egészen más típusú kapcsolatot ápolsz. Régen, amit a szüleid mondtak, megkérdőjelezhetetlen volt, ugyanakkor, ahogy te is egyre érettebb leszel, úgy előfordulhat, hogy már sokkal kritikusabb vagy velük szemben, esetleg bizonyos kérdésekben nem értetek egyet.

Veszélyes helyzetek, felelősség

Ebben az időszakban, amikor éppen próbálgatod a szárnyaidat minden értelemben, ugyanakkor nagyon sok veszély is leselkedik rád, illetve olyan helyzetek, amikben nem mindig könnyű okos döntéseket hozni. A kamaszok általánosságban kockázatvállalóbbak, ami különösen olyan területeken nyilvánulhat meg, mint az alkoholfogyasztás, a droghasználat vagy a szexuális kapcsolatok. Sokan nagyon nehezen élik meg ezt az időszakot, és lehet, hogy otthon sem kapnak elég figyelmet, így gyakrabban fordulhat elő iskolai bántalmazás, bűnözés, depresszió, esetlegesen öngyilkosságra való hajlam.

Mit tegyél?

Információszerzés

Ugyan a legtöbb iskolában van szexuális felvilágosítás és drogprevenciós óra, ezek általában nem feltétlenül arról szólnak, amiről valójában kellene. Sajnos sok esetben egy középkorú néni kioszt néhány óvszert és pironkodva mesél a nemi aktusról, amíg egy nagydarab, kimért rendőr elhadarja, hogy milyen típusú kábítószerek léteznek, amivel sajnos egy kamasz nem sokkal van előrébb.

Szexuális kapcsolatok

Nagyon fontos, hogy az első szexuális együttlét előtt például ismerd a különböző fogamzásgátló módszereket, tudd milyen szexuális úton terjedő betegségek léteznek, és hogy tisztában legyél a beleegyezés fontosságával, azaz hogy a szexuális együttlétnek akkor kell megtörténnie, ha arra mindkét fél vágyik, és ez egy kölcsönösen jó dolog lehet. Fontos még hangsúlyozni, hogy a szex a való életben általában nem olyan, mint a pornófilmekben, így az ismeretszerzést általában érdemes nem kizárólag erre a területre szűkíteni. Ezenkívül ne csak azzal legyél tisztában, hogyan lehet a nem kívánt terhességet elkerülni, hanem azzal is, hogyan működik a tested, a női ciklus. A termékenységtudatosság később is nagy hasznodra lehet, amikor már esetleg pont az a cél, hogy magad is szülővé válj. Hiteles információt találhatsz könyvekben és az interneten is (akár itt a KamaszPanasz oldalon), de azért ott sok olyan oldal is előfordul, ami nem feltétlen megbízható, így érdemes hiteles oldalakról tájékozódni. Természetesen, ha van olyan felnőtt vagy idősebb személy, pl. testvér a környezetedben, aki erre alkalmas lehet, akkor hozzá is fordulhatsz.

Szerhasználat

Sok kamasz érdeklődik a különböző dohányipari termékek, az alkohol és a drogok iránt, így előszeretettel próbálják ki vagy használják őket. Itt alapvetően nem az alkalmi szintű használatról van szó, hiszen mindannyian részt veszünk családi rendezvényeken, ahol valószínűleg előkerül az alkohol és van mondjuk koccintás. Magyarország büszke a boraira, a pálinka pedig hungarikum. Éppen ezért inkább azt lenne fontos mérlegelni, hogy mértékkel és felelősségteljesen viselkedj, pl. ne ülj autóba se sofőrként, se pedig utasként, ha valaki alkoholt fogyasztott. A dohányzásnál sem leszel egyből tüdőbeteg, ha elszívsz egy cigarettát vagy egyéb dohányipari terméket, ám fontos tisztába lenni vele, hogy a cigaretta és az egyéb alternatív dohánytermékek (amik ma nagyon népszerűek) komoly veszélyt jelentenek az egészségre és súlyos függőséget okozhatnak. Nézz utána annak is, mit jelent a designerdrog kifejezés, ami szintén nagyon veszélyes lehet, hiszen az összetétele és így a hatásmechanizmusa is teljesen kiszámíthatatlan a klasszikus drogokhoz képest, azaz senki nem tudja mi kerül bele, ahogyan azt sem, hogy milyen erős a hatása.

Depresszió

Mivel a kamaszkor minden szempontból egy rendkívül kritikus és érzékeny időszak, ezért nem ritka, hogy egy fiatal ilyenkor lehangoltnak érzi magát. Ennek oka lehet a testi változás, a szerelmi csalódás, a kiközösítés, az iskolai bántalmazás, a túl magas elvárások, a teljesítménykényszer és még számos más dolog. Tisztában kell lenni vele, hogy ez csupán egy átmeneti időszak még akkor is, ha az adott pillanatban az egész világot jelenti. Ha úgy érzed segítségre van szükséged, akkor felkeresheted az iskolapszichológust, illetve számos ingyenes hívható telefonszám is létezik, mint például:

  • Fiatalok Anonim Lelkisegély Szolgálata:06 (80) 505-005
  • Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat:116-111
  • Ifjúsági Lelkisegély Telefon:06 (88) 312-817

A nemet mondás képessége

Ha egy dohányost, egy szerfüggőt vagy egy korai abortuszon átesett lányt megkérdezel, egészen biztos a legtöbben azt válaszolnák, hogy „bárcsak okosabb lettem volna”, „bárcsak bele se kezdtem volna”, „bárcsak tudtam volna akkor nemet mondani”. Éppen ezért fontos, hogy ha úgy érzed, akkor tudj és merj nemet mondani. Ennek a legegyszerűbb módja egy egyszerű „köszönöm, nem”. Lehetőleg minél tömörebben és határozottabban. Ha az ember elkezd kifogásokat keresni, akkor azon sokszor lesz fogás, és onnantól kezdve sokkal nehezebb dolga van.

Példák:

Nem iszom, mert vezetek. Reakció: Jaj, csak egy pohárkával igyál, abból nem lesz baj.

Nem kérek cigit, mert a nagypapám is tüdőrákban halt meg. Reakció: Az én nagypapám 90 éves korában halt meg és minden reggel egy pálinkával meg egy cigivel kezdte a napot.

Nem akarok lefeküdni veled, mert nem vagyok benne biztos. Reakció: Ne aggódj, jó lesz, a többi lány már mind túl van rajta az osztályból.

Megbízható személyek keresése

Keress megbízható személyeket a környezetedben! Ha nem is a szüleid, de egy tanárod, edződ, szomszédod vagy egyéb rokonod is alkalmas lehet erre, akivel vagy annyira bizalmas kapcsolatban, hogy kérdéseket tegyél fel neki vagy segítség esetén tudj hozzá fordulni. Sokkal jobb kérdezni, még akkor is, ha néha félelmetes, mint esetlegesen rossz döntést hozni. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a problémát megvitasd egy kortársaddal, de egy idősebb, tapasztaltabb személy egészen biztos, hogy más perspektívából tudja számodra megvilágítani a dolgokat.

Kontroll

A nemet mondással vagy egy adott helyzet részletes és megfontolt átgondolásával átveheted az irányítást, ami mindig jó érzést és kontroll-érzetet ad. A szerfüggők sokszor arra panaszkodnak, hogy ki vannak szolgáltatva az adott szernek. Hiába tudják, hogy egészségtelen vagy nem kellene, mégsem tudnak lemondani róla. Vagyonokat költhetnek később leszokásra vagy terápiára, de a várt siker sokszor így is elmarad. 15-30 vagy akár 40 év távlatából ez már sokkal nehezebb, de neked még kezedben van a sorsod, és az, hogy jó döntéseket hozz!

(KamaszPanasz - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)