egyedül
#Lélek

Miért kell néha egyedül lenni?

2023.04.04.
2 perces olvasási idő

Neked mi jut az eszedbe az egyedüllétről? A negatív töltetű magány, elszigeteltség, kirekesztettség, vagy éppenséggel a csönd, a feltöltődés, az énidő, a megnyugvás, és a feltöltődés? Remélhetőleg az utóbbi. Nem kell amiatt szégyenkezned, ha szeretsz egyedül lenni, hiszen nem mindenki élvezi a társas programokat, találkozásokat, pörgős hétköznapokat.

Extrovertált társadalomban élünk

Ha alapvetően befelé forduló típus vagy, akkor számodra az az őrült rohanás, ahogy a ma embere él, nagyon fárasztó tud lenni. Az állandó nyüzsgés, a folyamatos elérhetőség, a tengernyi program, a rád zúduló hírek gyorsan kimerítenek, ami ellen csak úgy tudsz védekezni, ha félrevonulsz.

Természetesen az egyedüllét mindenki számára fontos, az egyébként nyitott embereknek is ki kell térni a néha már bántóvá váló ingerek célkeresztjéből.

Senki nem marad le semmiről

Sokan azért nem mernek nemet mondani egy-egy programra, mert attól félnek, hogy kimaradnak valamiből, eltávolodnak a barátaiktól. Hidd el: ez nem fog bekövetkezni, az igazi barátok megértik, hogy neked (és nekik is) szükséged van énidőre. Olyan órákra, amikor ki tudsz zárni minden mást, félre vonulhatsz, kikapcsolhatod a wifit, félreteheted az elintéznivalókat, a tanulást, a folyamatos aggódást és végre kikapcsolódhatsz, feltöltődhetsz.

Az egyedüllét tehát nem azonos a magánnyal, azzal a társadalmi problémával, ami sokaknak okoz kellemetlen közérzetet - társaságban is.

Milyen előnyei vannak az egyedüllétnek?

A magadra szánt időnek számos előnye van:

  • ha többet vagy egyedül, akkor könnyebben rátalálhatsz a saját hangodra, tisztábban láthatod a saját értékrendedet, lehetőséget ad a testi-lelki megújulásra
  • rávilágít azokra a dolgokra, amelyek igazán fontosak a számodra, azokra a célokra, amelyeket valóban TE akarsz elérni
  • üdítően hat, hogy ezen idő alatt olyan tevékenységeket végezhetsz a saját tempódban, amelyeket kedvelsz, nem kell senkinek megfelelni vagy versengeni másokkal
  • javítja a memóriádat, hiszen bármivel is töltöd el az énidőt -. legyen az aktív pihenés gyanánt mondjuk egy kreatív hobbi - nem támaszkodhatsz senkire, aki pótolná a hiányosságokat, neked kell toppon lenned
  • segít értékelni és átértékelni a társas kapcsolataidat, kideríteni, hogy ki az, aki a legjobban hiányzik és ki az, aki nem
  • segít tisztázni az olyan kérdéseket, amelyekre már régóta keresed a választ
  • tompíthatja a mindennapos stressz okozta feszültséget
  • végre törődhetsz magaddal - azt csinálhatod, amit igazán szeretnél és nem azt, amit mások rádtukmálnak. Olvashatsz, zenét hallgathatsz, tévézhetsz, süttetheted magad a napon, vagy csak üldögélhetsz a parkban egy padon a madarakat hallgatva - egy a lényeg - az, hogy valóban TE élvezd, amit csinálsz.

Hogy lehet egyedül lenni?

Joggal vetődik fel benned a kérdés, miként lehet egyedül lenni a mai világban, hogyan tudod “kivonni magad a forgalomból”? A válasz egyszerű: kapcsold ki magad szó szerint és a szó átvitt értelmében is. Azaz: válj le a világhálóról, kapcsold ki a telefonodat, a számítógépedet. Kelj fel korábban, menj ki a szabadba, sétálj egy nagyot, hiszen a kutatások eredményei is arra utalnak, hogy a testmozgás jelentősen növeli a kreativitást és fokozza a boldogsághormon termelését.

Találj új inspirációt és magadra fókuszálva engedj teret azoknak a dolgoknak, amiket szenvedéllyel tudsz csinálni. Erre szerencsére számtalan lehetőséged lehet. Ülj be egyedül egy jó filmre a moziban, kezdj el valami egészen újat tanulni - bármit is csinálsz egy a lényeg a lassítás, a befelé figyelés.

Margarita Azmitia, a Kalifornia Egyetem pszichológia professzora szavait idézve: “Az egyedüllét gyakran hasznos. Egy fejlődési szakasz, hiszen az egyedüllét is egy képesség, amelyet tanulni kell, és ami nagyon felszabadító és frissítő tud lenni.

Az egyedüllét tehát nem átok, nem egyenlő a magánnyal, és nem is egy gyötrelmes, átugrani való életszakasz. Önként választott állapot, ami segíthet abban, hogy az elméd lecsendesedjen, a gondolataid kitisztuljanak és mentálisan feltöltődj!

(Szerző: Faar Ida, újsáíró, Felhasznált irodalom: mindsetpszichologia.hu)