boldogság
#Lélek

Genetikai oka van a boldogságnak?

2010.01.28.
5 perces olvasási idő

A 2009-es év olyan volt, amit kevesen fognak hamar elfeledni. De az idő, ami elmúlt, képessé tesz, hogy átvészeljük a kihívásokat, amik először nyomasztónak tűnnek. Ahogy sok millióan fájdalmasan megtanulták, nem tudjuk tejesen kontrollálni a környezetünket. Habár meglepően gyakran kontrollálhatjuk a hatásukat a jókedvünkre.

A szakértők 50%-ban a genetikai adottságoknak tulajdonítják az emberek boldogságát, és 10%-ban a körülményeknek: hol élünk, hogyan és mennyi pénzből, mennyire vagyunk egészségesek. A maradék 40% a mi kezünkben van. Még a kis javulásoknak a kedvünkben is hatalmas hatásuk lehet.

A trükk az, hogy odafigyeljünk, mik azok a stratégiák, amik legjobban működnek számunkra. Kezdetnek próbáld ezeket.

1. Tudd, hogy mit akarsz

A legtöbbünk meg tudja jósolni mi fogja boldoggá tenni a jövőben, és aki erre nem képes, az gyakran a rossz ösvény felé vezet.
Az egyik ok, amikért gyakran rosszul döntünk, hogy sokszor helytelenül képzeljük el a jövőt. Elfeledjük azt, hogy milyen könnyen alkalmazkodunk a kellemetlen körülményekhez. Így, amikor elképzeljük, milyen lenne újra szinglinek lenni, vagy elköltözni, nem veszünk figyelembe minden tényezőt: az új barátokat, az új környezetet, és ez is befolyásolhatja az érzelmi jólétünket.

Sajnos, nem tudjuk egyszerűen edzeni magunkat, hogy tisztábban nézzünk a jövőbe. Helyette, jobban kellene bíznunk mások tapasztalataiban. Kezdjük azzal a feltevéssel, hogy a reakcióid sokban hasonlítanak másokéhoz. Ha szeretnél iskolát váltani, de nem vagy biztos magadban, nézz körül az embereken a felvételin, akik szintén oda szeretnének menni. Elkötelezettnek és érdekeltnek tűnnek? Ennek sokat kell jelentenie.

2. Érezd meg a rejtély ízét

boldogság okaEgy olyan kultúrában, ami az információ erejének a megszállottja, a tény, hogy legtöbbünk bátortalan lesz a bizonytalanságtól, aligha meglepő. Még a kutatások szerint is egy kis rejtély meghosszabbíthatja a pozitív tapasztalatokat.

Azok, akik minden előzetes magyarázat nélkül kapnak ajándékot, például, sokkal jobban örülnek neki, mint akik tudják, hogy miért kapták. Ez azért van, mert akik nem értik teljesen az okát az ajándéknak, több ideig töprengenek rajta, és ezért hosszabb lesz az öröm. Ha elvégeztük a „felismerés feladatát” ahhoz, hogy megértsünk valamit, akkor „elcsomagoljuk egy kis csomagba és elraktározzuk” és aztán új dolgokkal foglalkozunk.

Nem könnyű, hogy meglepetést „szerezz” magadnak, de van néhány trükk. Ha következő alkalommal közeledsz egy izgalmas könyv végéhez, tartogasd a végső oldalakat egy pár nappal későbbre. Vagy vásárolj katalógusból, így nem fogod pontosan tudni, mikor fog megérkezni, amit rendeltél, ha szerencsés vagy, talán már el is felejted hogy mit rendeltél mire megérkezik.

3. Tedd változatossá jócselekedeteidet

Legyél kedves és segítőkész, és jobban érzed majd magad.
De, mint ahogy az újdonsült telefon vagy valamilyen elektronikai kütyü is elkerülhetetlenül elhasználódik, ugyanúgy a melegség is, amit akkor érzel, ha valami jó cselekedetet csinálsz újra és újra.

Azok az emberek, akik különböző kis kedvességeket tesznek minden héten, 10 héten át (ellapátolni a járdát, különös figyelmet fordítani a kisállataidra, szülinapi üdvözletet küldeni), boldogabbak minden egyes elmúló héttől, és az ebből származó előny legalább 1 hónapig tart majd.

Ezzel szemben azok, akik ugyanazt a kedvességet produkálták ismétlődően, kevésbé lettek boldogok néhány hét után, aztán megelégedettségük visszatért a régi szintre. Próbáld ezt: Csinálj sok jó cselekedetet 1 nap alatt, és a boldogságod megsokszorozódik, nagyobb lesz, mintha elosztva tennéd meg őket időről időre.

4. Reménykedj az apróbb változásokban, ne a nagyokban

A kutatások azt mutatják, hogy még a meghatározó események az életben, mint a lottó megnyerése is alig lendíti előre az emberek általános elégedettség érzését.
De ez nem azt jelenti, hogy nem kell megkísérelned fejleszteni a jóllétedet. A legutóbbi kutatások rámutattak, hogy azok az apró dolgok, amelyeket rendszeresen csinálunk, mint például az edzés, vagy valamilyen vallási szertartásra járás, befolyásolhatják a boldogságunkat.

Például egy konkrét kutatatásban megállapították, hogy azok az emberek, akik elhagyták a vallási szertartásaikat alig érezték magukat boldognak, mint akik tovább folytatták. És minél gyakrabban jártak, annál inkább lettek általánosságban is boldogok.

Ugyanez igaz a mozgásra is: nemcsak boldogabban érzik az emberek magukat, miután elmentek az edzőterembe vagy jógázni, hanem sokkal inkább előre lendítette őket, minél többször mentek.

5. Az élményekbe fektess és ne tárgyakba..

Tegyél dolgokat, ahelyett hogy vennéd őket, hiszen ez adja az igazi élvezetet, nem a pénz.
Miért? Egy dolog miatt: egyszerűbb újra átélni az élményeidet, mint átalakítani a pénzen megvásárolt dolgaidat. Ha az új, mindentudó telefonod csalódást okoz, vagy jobbat kell venned vagy be kell érned vele.

De ha esik az eső egy túrázás alkalmával, újraértékelheted az ázott emléket a memóriádban, mint egy személyiség fejlesztő kihívást.

Ugyanígy, ha másokkal megosztod élettapasztalataidat, segít biztosítani a szükségét a szociális kapcsolatoknak - ami egy másik ismert hangulat-turbózó módszer.

6. Változtass fókuszt

A tanulástól a kapcsolatokon át az egészségig, lehetőségünk van hogy válasszunk, hova koncentráljuk a figyelmünket.
Ha egy hóvihar miatt nem tudsz beérni a suliba, arra fókuszálsz, hogy milyen kifogást hozol fel másnap a mentségedre vagy a 8 órás ajándékkal, amit kaptál ezáltal?

Ha a szobádat fested, akkor azon idegeskedsz, hogy mennyire utálod, hogy ezt is neked kell csinálnod vagy azon gondolkozol, hogy milyen jó hogy olyan színre fested, amilyenre szeretnéd, és hogy végre precízen meg lesz csinálva? A válasz az ilyen kérdésekre nagy befolyással van a közérzetedre.

Tanulmányokkal kimutatták, hogy a pozitív élményekre fókuszálás- az izgatottság a félelem helyett, részvét harag helyett- nyitottabb, rugalmasabb gondolkodáshoz vezet, több játékossággal, felfedezéssel, és gazdagabb szociális kapcsolatokhoz.

A pozitív érzelmek, szintén csökkentik a negatívakat, a romboló pszichológiai hatásokat, különösen a kardiovaszkuláris rendszerre tett befolyásukat. Ez nem meglepő, mivel azoknak az embereknek, akik habitusukból adódóan optimistán összpontosítanak a dolgaikra, kevesebb egészségügyi problémájuk van, és tovább élnek, mint a pesszimista társaik.

7. Engedd az elmédet szárnyalni

A koncentráció fricskája az álmodozás.
Habár ébrenlétünk egyharmadát az irányítatlan gondolatok édes állapotában töltjük, gyakran az időhúzás vagy lustaság jut eszünkbe róla. De egy friss, képzelőerőt vizsgáló kutatás azt mutatja, hogy ha álmodozol, az agyad tulajdonképpen keményen dolgozik.

Azok az emberek akik engedték a gondolataikat elkalandozni, mialatt egyszerű feladatokat csináltak, nem csak a végrehajtó agyi működésüket dolgoztatták (a logikai és problémamegoldó gondolkodás forrása) de a „hibás működést” is ami az önelemző, nyugodt, kreatív gondolatok melegágya.

Hogy növeljük az agy „fordulatszámát”, tudatos, koncentrált gondolkodás javasolt, több spontán „elkalandozással”. Egy másik stratégia, hogy alkalmanként időt szánunk a zavartalan álmodozásra, mint egy lopott óra a parkban kószálva.

8. Adományozz

Ha egy ember alapvető szükségleteit kielégítette, az hogy több pénze van, kevéssé növeli a boldogságát, legalábbis a kutatások ezt bizonyítják.
Ami sokkal inkább számít, hogy mennyit adakozol. Minél több pénzt költ egy ember ajándékokra, annál inkább nő az általános boldogsága. Ha saját dolgaidat ajánlod fel nemes cél érdekében jobban fogod magad érezni a bőrödben.

Egy másik tanulmányban a kutatók egy kevés pénzt adtak embereknek, olyan utasításokkal, hogy költsék a pénzt magukra, valaki másra, vagy adományozzanak. Azok, akik odaadták a pénzt a rászorulóknak, vagy valaki másnak (a mennyiségétől függetlenül), boldogabbak voltak, mint akik magukra használták fel.

9. Elegyedj szóba a barátoddal/barátnőddel, úgy, mintha idegen lenne.

Senki sem szeretne rossz első benyomást kelteni, ezért hajlamosak vagyunk a legjobb arcunkat mutatni, különösen azokkal az emberekkel szemben, akiket nem ismerünk.
Jó stratégiának mutatkozik tehát a boldogságunk növelésére. Egy kutatásban bizonyították, hogy az emberek, ha idegenekkel beszélnek jobban koncentrálnak a jó benyomás keltésére, mint amikor a szerelmükkel beszélgetnek. Minél inkább így tettek, annál inkább boldogabbak lettek, amikor a beszélgetés véget ért.

Egy másik kísérlet azt mutatta, hogy ha a feladat az, hogy a partnerükre jó benyomást kell tenniük az embereknek (úgy, mint azt egy idegennel tennék) boldogabban érzik magukat elvégzése után, mint azok, akiknek normálisan kellett kapcsolatot teremteniük.

10. Dönts az elég jó mellett

Szeretjük szabadon kielégíteni az igényeinket- és mi lenne rossz ebben?
Szembenézve a lehetőségek széles skálájával, akár a fogyasztói cikkek körében, mint a farmer, fogkrém, vagy más fontos szolgáltatásokkal, mint a fodrász, étterem vagy mozi, a legtöbbünk összezavarodottan néz maga elé.

Nem tudunk leállni azzal a gondolattal, hogy amit nem választunk, lehet, hogy boldoggá tenne minket. Egy egyszerű megoldás, ebben a sok választási lehetőséget kínáló játékban, ha leszűkítjük a kört, és elég jó lehetőségeket választunk, aztán meg találomra bökünk.

11. Tudd, hogy mikor hajts el

A legtöbbünk nem túl jó abban, hogy felismerje, mikor kell elmenni a környezetből, ami egyszerűen csak rossz.
A mi emberi gyarlóságunkból kitartunk, amikor már menekülnünk kellene, ragaszkodunk a rossz iskolához, mert már évek óta besüppedtünk ebbe a közegbe, vagy egy boldogtalan kapcsolathoz, mert nem tudjuk elképzelni mi lenne nélküle. Mert annyira idegenkedünk attól, hogy pénzt, időt, energiát, lelket fektessünk be, és ezért nem látjuk, hogy már nem fogjuk visszakapni, azt, ami elveszett.

De ezt a kudarcot elkerülhetjük, ha szabadon végiggondoljuk a lehetőségeinket, mivel már nem egy dologba öltünk energiát. Ha legközelebb kell olyan problémával szembenézned ami a jóból, rosszba, majd még rosszabbra fordult, gondold meg: ha még egyszer ebbe a szituációba kerülnék, mint éppen most, akkor mit tennék?

12. Alkoss valamit

Kevés olyan tevékenység van, ami annyira élvezetes lenne, mint ha a saját kezünkkel készítünk dolgokat.
Egy kutatásban a résztvevőknek azt volt a feladatuk, hogy origamit készítsenek, és utána egymáséira licitáljanak. Az emberek többet fizettek volna a saját, amatőr munkájukért, mint másokéért, és sok esetben többre értékelték saját kreációikat, mint a profi origamisok munkáit.

Egy tipp: Hogy kapj egy kis löketet a készítés elégedettségéből, akár origami, akár szobafestés, a lényeg, hogy befejezd a munkát. (Sajna, egy édes, kötött pulcsi egy ujjal nem fogja ugyanazt az emocionális löketet adni).

(Sz.L); Forrás: prevention)