önértékelés
#Lélek

Önértékelési csapda: a hiba a készülékben van

2021.01.03.
2 perces olvasási idő

Alig van ember, aki elégedett lenne önmagával. Szinte mindenkiben van kisebbségi érzés, önértékelési zavar. Miért van ez? Mert mindenkinek mindent elhiszünk.

Teljes békében él magával az ember addig a pillanatig, amíg valaki felhívja a figyelmét valamire saját magával kapcsolatban. Lehet ez a túlsúly, de bármi más is. Ekkor átértékeli az ember magát a hallottak szerint. Elhiszi a gondolatot, hogy ő olyan, amilyennek az illető lefestette. Ez a gondolat bánatossá teszi, nem hagyja nyugodni. Mégse kérdőjelezi meg. Csak tényként elfogadja, és kész.

Ez a negatív gondolat még több továbbit képes kifejleszteni és pusztító útjára küldeni. Merthogy az önbecsülése sérül az egyénnek, sokkal kevesebbnek hiszi magát ezek után.

Hogy is van ez?

Eddig nem volt problémája az alkatával, ezek után meg kövérnek hiszi magát. Mindez egyetlen gondolat miatt. Ha megvizsgálná az ember a gondolkodását egy kívülálló szemszögéből, észrevenné, hogy milyen csapdába esett. - Hiszen én semmivel se lettem kevesebb, nem érek kevesebbet, mint eddig. Ugyanaz maradtam, egyedi, értékes emberke, amilyen eddig is voltam. Na és, ha más azt gondolja rólam, hogy van egy kis súlyfeleslegem? Mit árt az nekem, ha én jól érzem magam a bőrömben. Tudok szeretni, nagyokat kacagni, segítőkész és szeretetreméltó vagyok. Imádom a gyerekeimet, a családomat, az életet. A nap sugarainak mindegy, hogy milyen termetű emberkét simogatnak. A párom, az engem szerető emberek észre se veszik, ha a mérleg mutatója többet mutat. Ők elfogadnak olyannak, amilyen vagyok, mert magamért szeretnek, nem a modell alkatomért. Én is elfogadom azt, ahogy kinézek, hiszen a boldogság nem a súlyomtól függ, hanem valami teljesen mástól.- ez lenne a helyes megközelítés, de ez csak keveseknél működik így.

Pozitív és negatív hozzáállás

Mit tehetsz, ha te is ebbe a csapdába estél?

Próbáld megvizsgálni, hogyan érzed magad, amikor elhiszed azt a sok bánatot okozó mondatot! (Byron Katie terapeuta módszere is hasonló kérdéseken alapul.) Szerencsétlennek, boldogtalannak? Most lássuk az ellentétjét: hogyan éreznéd magad akkor, ha nem hinnéd el ezeket a bántó szavakat? Ugye, akár még boldognak is mondanád magad? Nyugodt, kiegyensúlyozott emberke lennél, olyan, amilyen ezelőtt voltál. Hagyd, hogy átjárjon ez a jó érzés, a magabiztosság, a „jó vagyok így, ahogy vagyok” érzése.

Látod már, hogy minden csak attól függ, amit hiszel?

Nem a testsúlyoddal van a fő gond, hanem a gondolkodásoddal. Úgyhogy akkor most együtt eresszük szélnek azt a gondolatot, ami olyan sok fájdalmat okozott már eddig is. Melyik ez a gondolat?

Képzeld el, hogy egy folyó partján ülsz, a fák megértően bólogatnak feléd. A víz azt sugallja, mintha simogatna, teljes biztonságban érzed magad. Most kikeresed gondolataid bugyraiból a fő mumust, és szépen elbúcsúzol tőle. Elmondod neki, hogy már eddig is mennyi fájdalmat okozott, és úgy döntöttél, többet nincs rá szükséged, ezért szélnek ereszted. Lelki szemeiddel látod, ahogy belekap a szél ebbe a gondolatba, és messze repíti tőled. Már eltűnt a látószögedből. Itt maradt egy békés, nyugodt lény, aki bízik magában. Beszívod a nap erőteljes sugarait, és hagyod, hogy belülről felmelegítsenek. Kitöltik egész lényedet, átjár a békesség és a szeretet érzése. Ezek után vigyáznod kell, hogy milyen gondolatban hiszel!

Mi vagyunk felelősek a saját életünk minőségéért

Ha kevés az önbizalmunk, vagy nem vagyunk magunkkal kibékülve, itt az idő, hogy farkasszemet nézzünk saját magunkkal. Csak felülírjuk azt, ami bánatot okoz, és jobban leszünk. Ennyi. Ugye, milyen egyszerű? A hiba a készülékben van, amit agynak hívnak. Mégse kell szerelőt hívni, elég lesz, ha Te távolítod el a hibát. Kívánom, hogy a készüléked úgy működjön, ahogyan szeretnéd!

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla