félelem
#Lélek

Bátran nézz szembe a félelmeiddel!

2010.04.25.
1 perces olvasási idő

Idegen társaságban kell megjelenned, randira hív álmaid pasija/lánya, komoly tétet jelentő vizsga előtt állsz, esetleg komoly döntést kell meghoznod? A legtöbb emberen ilyenkor úrrá lesz a kétség, s a félelmek szinte megbénítják az illető ésszerű gondolkodását. Hogyan semlegesítsd ezeket a bénító, hibás gondolatokat? Most csokorba szedtük, íme:

Kérdések formájában nézz szembe a félelmet keltő gondolatokkal, azaz tedd fel magadnak a kérdést: mi a legrosszabb, ami megtörténhet?

Talán nem érzed majd jól magad az idegen társaságban, lehet, hogy a kiszemelt fiú/lány nem is életed nagy szerelme. Hiába tanulsz szorgalmasan, mégsem a legjobb jegyet kapod a vizsgán, a döntésed helyessége felől pedig csak évek múltán szerezhetsz bizonyosságot.

Bizonytalanság

A bizonytalansági tényező mindannyiunk életében jelen van, nem kerülhetjük meg, együtt kell éljünk vele. A jövőt illetően valóban nem tehetünk minden kétséget kizáró, biztos kijelentéseket, de ez a tény nem szabad, hogy megakadályozzon bennünket a tudatos fejlődésben.

Aggodalom

Ha az aggodalom túlzott mértékben eluralkodik gondolatainkon, soha vissza nem térő alkalmak, lehetőségek csúszhatnak ki a kezeink közül. Amikor szorongunk, feszengünk egy előttünk álló helyzet miatt, kevésbé tudunk optimisták, magabiztosak lenni. A szorongás oldására sokan a legkönnyebb, gyáva utat választják: inkább lemondanak a kínálkozó lehetőségről.

Persze, a biztonságérzet mindenki számára előbbre való, a pozitív változás érdekében azonban időnként félre kell tennünk az aggályainkat. Tehát csak az tudhatja meg milyen messze visz az út, aki valóban elmegy az út végéig.

Félelem

Ha a félelmek miatt elkerülő magatartást tanúsítunk, azaz kitérünk az esetleges kellemetlenséggel járó szituáció elől, egy vissza nem térő találkozás vagy siker esélyét szalaszthatjuk el. A félelem túlságosan óvatossá, merevvé tesz, ráadásul még több aggodalmat szül. Így a fölöttünk basáskodó félelmeink miatt a végén tényleg szorult helyzetben találhatjuk magunkat.

Képzeletben játssz el a gondolattal: hova vezet az utad, ha hagyod, hogy félelmeid irányítsák döntéseidet – nos, aligha ezt a jövőt képzelted magadnak.

Add át magad a vágyaidnak, bátran ugorj fejest a sikerrel kecsegtető, ám kihívást jelentő lehetőségekbe. Természetesen vedd mindig számításba a helyzetben rejlő pozitív és negatív eshetőségeket. Így könnyedén belátod majd, hogy a siker, s az eredmény érdekében igenis megéri kockáztatni.

Jusson eszedbe Horatius örök érvényű mondása: carpe diem, azaz élj a mának, ragadd meg az alkalmat!

(OKT)