mozgás
#Mozgás

A testmozgás kreatívabbá tesz

2023.08.16.
2 perces olvasási idő

Készen állsz az ötletbörzére? Szeretnéd felpezsdíteni a kreativitásod? Lehet, hogy csak egy sétányira vagy az életedet megváltoztató ötlettől. No, de hogyan is érdemes kezdeni?

A testmozgás előnyei

Mindannyian ismerjük a testmozgás tucatnyi előnyét. Jókedvűvé tesz minket, megvédi a szív- és érrendszerünket a betegségektől - a szívrohamtól és a magas vérnyomástól -, segít elkerülni a csontritkulást, a hátfájást, az elhízást és bizonyos fajta cukorbetegségeket is. (És akkor a hátsónk formájára gyakorolt pozitív hatásáról még nem is beszéltünk!) De ki gondolt eddig arra, hogy az egyszerű mozgás a kreativitás megélésének közvetítője is lehet? Pedig így igaz: friss ötleteket, inspirációkat kaphat az, aki sportolásra adja a fejét.

„A fizikai aktivitás az elmét is olyan állapotba juttatja, hogy ilyenkor a tudattalan kapcsolatok is könnyebben a felszínre juthatnak” – állítja Keith Swayer, a Washingtoni Egyetem munkatársa, aki több kutatást is végzett az emberi kreativitással kapcsolatosan.

Semmittevés helyett ...

„Ha munka közben szüneteket tartasz – és azt futásra, sétálásra, úszásra, biciklizésre fordítod – akkor az elméd egy időre felszabadul, és olyan keresztkapcsolások alakulnak ki benne, melyeket a szellemi tevékenységhez visszatérve eredményesen hasznosíthatsz. Első látásra egymástól távol álló ötletek közt is könnyebben meglátod az összefüggéseket.”

Mi történik testmozgás közben?

A mozgás tényleg megváltoztatja az agyműködést, és szabad áramlást idéz elő a kreatív gondolatok szintjén. Amikor edzel, a tested hormontermelése megváltozik, például megnő a szervezet kortizol szintje. Ez a szteroid típusú hormon az, amely stresszhelyzetben segít kiváltani bennünk a „támadj vagy menekülj” viselkedést, ezzel összhangban pedig támogatja a kreatív és problémamegoldó gondolatok előtérbe kerülését.

Nemcsak a mellékvesekéreg, hanem az agyalapi mirigy (hipofízis) működése is megváltozik ilyenkor: endorfin hormonokat juttat a vérbe, ami előidézi a mindenki által ismert „boldogító mozgás” érzését. A megnövekedett neurotrophin szint új idegsejtek növekedését segíti elő, és ugyanez a vegyület az idegsejtek közötti szinapszisok kialakulását is támogatja. Testmozgás közben a vérben több lesz az oxigén, ami –figyelembe véve, hogy agyunk a felvett oxigén igen nagy hányadát hasznosítja – ugyancsak segíti az agyműködést.

Nem kell szuper fittnek vagy elképesztően kecsesnek lenned ahhoz, hogy a mozgás előnyeit megérezd. Vegyük például Beethovent, aki – tudomásunk szerint – nem volt igazi sportember, mégis minden reggelét kiadós sétával kezdte, és a séta közben a fejében felmerülő dallamfoszlányokat jegyzetfüzetébe minden esetben feljegyezte. Ki tudja, hány remekmű született a reggeli bandukolások közben. Persze maga a séta nem elég – zeneszerzőnk hazatérve rögvest szorgos munkához látott.

Készen állsz az ötletbörzére?

Szeretnéd felpezsdíteni a kreativitásod? Lehet, hogy csak egy sétányira vagy az életedet megváltoztató ötlettől. No, de hogyan is érdemes kezdeni?

  1. Válassz egy olyan sportot, ami nem igényel különösebb koncentrálást, ilyen például a séta, a kirándulás, a futás vagy az úszás. A tenisz és a legtöbb csapatsport túl sok pillanatnyi koncentrációt igényel.
  2. Legalább 30 percet tölts mozgással.
  3. Érdemes egyedül végezni a testmozgást, kivéve, ha társaddal közösen kell ötletelnetek.
  4. Vihetsz magaddal füzetecskét vagy diktafont, hogy rögzíteni tudd az ötleteket.
  5. Hazaérkezés után azonnal láss munkához, addig, amíg még aktívak benned a kreatív erők.

(KamaszPanasz - M.N., Forrás: Health magazine)

Kapcsolódó címkék

sport