sport
#Mozgás

Mozgás: avagy milyen sportot válasszak?

2010.09.18.
2 perces olvasási idő

Biztos sokakban merült már föl ez a kérdés. Főleg a nyári szünet beköszöntével, mérhetetlenül sok szabadidőd van, amelyet szeretnél hasznosan eltölteni.

Pár éve még szinte ismeretlen sport volt a ma már közkedvelt sport a strandröpi. Ennek a sportnak hatalmas előnye, hogy egyszerre mozogsz és barnulsz, miközben jól szórakozol. A pálya 8x16 méteres. Négyen játsszák, mindkét oldalon két-két ember. Szabályai tulajdonképpen megegyeznek a teremröpiével. Háromszor lehet beleérni a labdába, és az ellenfélnél pályáján kell, hogy földet érjen a labda. Kellemes szórakozás, azonban ügyelj arra, hogy magas faktorszámú fényvédőkrémet használj, hiszen könnyen leéghetsz. Kiváló időtöltés kisebb társaságoknak. Komolyabb szinten versenyezni, klubokban játszani is lehet.

Maradjunk a vízparton! Szintén egy új keletű közkedvelt nyári sport a strandfoci. A pálya mérete 30x40 vagy 17x25 méteres lehet. A játékot két csapat játssza 5-5 fővel, amelyből 1-1 kapus. Cserélni bármennyit lehet, és akit lecseréltek, az is visszaállhat játszani. A játékidő kétszer 12 perc, ahol a két félidő között 1 perc szünet lehet. Az nyer, aki több gólt szerez. A többi szabály megegyezik a rendes fociéval. Remek időtöltés nagyobb társaságoknak, ám itt is figyelj a leégésre. Ha komolyabban szeretnénk ezzel foglalkozni, megteheted, hiszen itt is ugyanolyan bajnokságok és egyesületek vannak, mint a rendes fociban.

Főleg a magyar tengernél elterjedt sport a windsurfing. Ez a hagyományos szörfdeszka és a vitorla elegyéből jött létre, egy érdekes és szórakoztató sport. Viszont mielőtt elkezdenél vadul szörfözni, pár alap dolgot el kell sajátítanod. Például, hogy hogyan indulj el, kanyarodási trükkök és az ún. vízstart, amely, ha beleesel a vízbe (márpedig eleinte ez elég sokszor fog megtörténni) utána vissza tudj állni a deszkára, és tovább élvezni a szörfözés adta lehetőségeket.

Természetesen, ha eleinte nem akarsz bevásárolni méregdrága szörfcumókat, kölcsönözhetsz is. És persze oktatót is kaphatsz magad mellé, ha nem akarod, hogy az egész part rajtad röhögjön. Viszont ha sikerül az alapokat elsajátítani, egy élvezetes kellemes sport!

Egy itthon nem ismert extrém sportot szeretnék bemutatni: a kanyoningot. A nevéből is adódik, hogy kanyonokban és különböző vad helyeken űzhető. Hazánkhoz legközelebb Szlovákiába szerveznek ilyen túrákat. Több típusa is előfordul: van az ún. vadvízi aquapark, ahol csúszva, mászva ereszkedhetsz le egy-egy nagyobb szikláról. Van a veszélyesebb "lógva-mászva" típusú, ahol egy kötél segítségével mászhatsz le a kanyon aljára. Mindkét program hatalmas adrenalin termelő, kipróbálása csak erős idegzetűeknek ajánlott! Amellett hogy remekül szórakozol, olyan lélegzetelállító helyekre juthatsz el, amelyet előtte kevesen láttak.

Utolsó bemutatott nyári sportnál egy kicsit eltérünk a víztől, egy újabb, hazánkban már elterjedt sportot, a quadozást mutatjuk be. Ez a sport remek szórakozási lehetőség mind egyedül, mind pedig társasággal. Kellemes időtöltés, hiszen amellett hogy élvezed a quadozás nyújtotta örömöket, a kanyarokat, az ugratókat, erdei túrákon a természetben is gyönyörködhetsz. Természetesen nem kell egyből quadot venni. Lehet bérelni, és igény szerint "házhoz szállíttatni". Borongósabb napokon remek szórakozás!

(KamaszPanasz - Cs.B.)