kontaktlencse
#Testi problémák

Kontaktlencsék és a tinik

2010.10.26.
1 perces olvasási idő

Milyen nyomások nehezednek egy tinire… Jó jegyeket hozni, ügyesen sportolni, játszani valamilyen hangszeren, elvégezni a házimunkát, lógni a haverokkal, és persze mindig jól kinézni.

Ha tini vagy, napjainkban tényleg sokat várnak el tőled. De mit csinálj, ha hirtelen nem látod, hogy mit írtak táblára a suliban, esetleg nem látod a számítógépedet? Mit csinálj, ha nem látod élesen a feléd dobott labdát? Vagy ha nehézséget okoz elolvasni a mobilodon az SMSedet? Mit tehetsz ilyenkor, ha közben jól akarsz kinézni?


Miért nem próbálod ki a kontaktlencséket? Így nem kell a súlyos kiegészítővel, azaz a szemüveggel bajlódnod. Nem párásodik be, nem változtatja meg az arcodat, nem koszolódik, és még rengeteg jó érvet sorolhatnék fel. Nem zavar táncolás közben, nem csúszik le az orrodról. Emellett sportokban sem zavarhat, hátráltathat, nem jelenthet veszélyt. Hiszen, hogy is néznél ki az uszodában szemüveggel? Vagy ha leesel a lóról és széttörik a szemüveg, akkor az arcodon egy életre szóló sebhelyeket okozhat. És ez persze szinte minden sportra vonatkozik.

Ráadásul a mai kontaktlencsék is sokkal kényelmesebbek, egyszerűbben használhatóbbak, mint évekkel ezelőtt. Emellett többféle lencse közül is választhatsz, – vannak napi lencsék, havi lencsék, stb. – így mindenképpen megtalálod majd az igényeidnek megfelelőt.

Milyen idősnek kell lenni ahhoz, hogy kontaktlencséket viselhess?

A legtöbb tini már elég felelősségteljes ahhoz, hogy kezelje a kontaktlencséket. Hiszen fontos említeni, hogy a kontaktlencsét nem csak viselni, hanem úgymond ápolni is kell. Minden nap tisztítani, megfelelően tárolni, nem elhagyni. És persze az elején viselni sem könnyű – kicsit kellemetlen érzés az, hogy egy idegen test van a szemedben, emellett betenni és kivenni igen hosszú lehet az első hetekben. Ügyelned kell arra, hogy ne karcold meg, ne ejtsd le, ne szakítsd el, megfelelő oldalával helyezd fel. De ismét hangsúlyozom – egy idő után ez már rutinszerűen, könnyen fognak menni.

Pár kérdés a kontaktlencsékről – igaz vagy hamis?

  • A kontaktlencsék sokat esnek ki a szemből? – Hamis! Csak akkor esnek le gyakran, ha keményebb lencséket hordasz. Viszont ezt nem igazán szokták felírni, a lágy lencsék sokkal kényelmesebbek, jobban illeszkednek a szem alakjához, nem esnek ki, illetve sportolásnál is jobban használhatóak. A lágy lencsék csak akkor eshetnek ki, ha rossz oldalával vannak felhelyezve, de ha kellően odafigyelünk, ez nem fordul elő.
  • A kontaktlencsék drágák? – Nem igaz! Ha havi lencséket veszel, akkor az szinte ugyanannyiba kerül, mintha évente vennél egy szemüveget.
  • A kontaktlencséket nehéz használni? – Hamis! A legtöbb lencsét manapság már maximum 5 perc alatt fel lehet helyezni – így nem fogja az idődet rabolni.
  • A kontaktlencséket nem lehet használni vízi sportoknál? – Ez sem igaz. Főleg a vízi sportoknál a legjobb megoldás a kontaktlencse – hiszen nem tudnak eltörni, a fejedhez ütközni.

Ha tetszik a kontaktlencse gondolata, akkor beszélj vele a szüleidről. Ha beleegyeznek, akkor egyeztess időpontot egy szemésszel, aki megvizsgál és felírja a hozzád leginkább illő lencsét.

(Gy.A)