kontaktlencse
#Betegségek

A nyári kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei

2023.05.28.
2 perces olvasási idő

Nyáron a szemüvegviselés kényelmetlenebb lehet: a keret alatt könnyen beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa így irritálhatja a bőrt, napozáskor nyomot hagyhat a bőrön a szemüvegkeret. Gyakran esik ezért a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viseletnek bizonyul a meleg időben.

A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse viselés szabályaival. A nem megfelelő ápolás ugyanis súlyos szemészeti következményekkel járhat. Mire figyeljünk oda? Mik a rejtett veszélyek?

Nyáron fokozódnak a panaszok

A legtöbb lencse már önmagában megfelelő UVA és UVB védelmet jelent a szemnek. Nahy előnye, hogy viselésével szabadabb a mozgás, a sportolás – nem eshet le, nem törhet el a szemüveg.

A meleg, száraz idő, valamint a légkondicionálók elterjedt használatával fokozódhat a szemet védő, nedvesítő filmréteg párolgása, így súlyosbodhatnak a szemszáradásos panaszok. A magas víztartalmú, jó oxigénáteresztő, lágy kontaktlencsék a nedvességüket a könnyből pótolják. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a szem tovább szárad, tovább csökken a szemet nedvesen tartó könny mennyisége. A száraz szem esetén a kontaktlencse minden pislogásnál panaszt - szúródást, irritációt - okozhat. Megoldás lehet a kontaktlencse mellett is alkalmazható műkönny készítmények gyakori használata ilyen jellegű panaszok esetén.

Vigyázzunk a tengervízzel

Mindig gondoskodjunk pótszemüvegről, tartalék kontaktlencsékről, ápolófolyadékról. A tengervíz magas szervetlen só tartalma miatt nem érintkezhet a kontaktlencsével. A sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik rá, eltömve a finom pórusokat.

A tönkrement lencse nem engedi az alatta lévő szaruhártyát lélegezni – ezáltal nem lesz megfelelő az oxigénellátása. A felrakódott só és szennyeződések karcolhatják a szaruhártya felszínét, finom sebeket, hámhiányt okozva. Az oxigénhiányos helyzetben pedig a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak.

A kontaktlencse behelyezését követően a látás homályos marad, minden pislogásnál szúródást érzünk. Az erős napsütés hatására ömlik a szemünkből a könny, erősen hunyorgunk. Ha már hámhiány is kialakul, akkor a lencse eltávolítása után is könnyezünk, érezzük a szúródást, égő érzést és az éles fájdalmat.Kontaktlencse nyáron

Nagyobb a szem fertőzésveszélye

A nyaralás alatt, tábor körülmények között gyakori, hogy nem fordítunk elég figyelmet a higiéniára. Elhanyagoljuk, elnagyoljuk a lencsék ápolását.

A nem megfelelően ápolt lencse sokkal sérülékenyebb: könnyebben szennyeződik, beszakad a széle, karcolódik.
A sérült, szennyezett lencsét nem szabad a szembe visszatenni, mert további súlyos károsodást, fertőzést okozhatunk általa.

Ugyanakkor, ha a gyulladás bármely jelét észleljük – pl. csipásodást, szempirosságot - szigorúan tilos a kontaktlencsét visszahelyezni a szembe!

Mindamellett, hogy a lencse is elfertőződik, tovább súlyosbítja a gyulladásos tüneteket. A gyulladás megszűnéséig szemüveget vagyunk kénytelenek viselni.

Mire kell még figyelnünk?

  • Óvakodjunk az árvíztől érintett vizektől. Ha víz mellett nyaralunk, vegyük ki a lencsét, mielőtt a vízbe megyünk, illetve ha ez megoldhatatlan, viseljünk 1 napos kontaktlencsét és úszószemüveget.
  • Csapvizet semmilyen körülmények között ne használjunk, kizárólag a kontaktlencse tárolására gyártott folyadékokban tartsuk a lencsét.
  • Az ápoló- és tárolószerek kiválasztásakor fogadjuk meg szemészorvosunk, kontaktológusunk tanácsát.
  • Mindig mossuk és szárítsuk meg alaposan a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk. Gyakrabban használjunk kézfertőtlenítőt is.
  • A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.
  • Soha ne vegyük a lencséket a szánkba, vagy ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
  • A tárolótok tisztántartása és rendszeres cseréje is nagyon fontos. A tárolószert minden használat után ki kell önteni a tokból. A tokot ajánlott használat után tisztító folyadékkal átdörzsölni, majd megszárítani.
  • Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell venni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.

Az előírt hordási idő után is mindenképen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

(KamaszPanasz, felhasznált források: WEBBeteg, Oxygen Medical)

Kapcsolódó címkék

Szem