#Testi problémák

Napszemüveg: hogyan válassz megfelelőt?

2011.05.22.
3 perces olvasási idő

A divatos napszemüvegek jól mutatnak, és vagány stílust kölcsönözhetnek viselőik számára, de sokkal fontosabb, hogy megóvják a szemet a nap káros sugaraitól. Néhány tippet adunk ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosíts szemed számára.

Nem mindegy, hogy milyet választasz, helyezd mindig testi épségedet előtérbe! A szem érzékeny szövetei könnyen károsodhatnak, nem csak az erős látható, hanem a láthatatlan (UV) fénytől is.

A szem és az UV-sugarak

Ahogy a bőrödet meg tudja égetni a napból jövő, (minden élőlényre egyaránt káros hatású) UV-sugárzás, úgy a szemedet is képes tönkretenni, roncsolja a szaruhártyát és a szemlencsét.

Az UV növeli a szürkehályog kialakulásának az esélyét, ami csökkenti a szemlencsébe jutó fény mennyiségét, akár a látás elvesztését is tudja okozni. Valamint makula (retina része, az éleslátásért felelős) degenerációt is okozhat, kezelhető, de gyógyíthatatlan betegség.napszemüveg

Más, UV-sugarakhoz kapcsolható szemproblémák is felmerülhetnek, például kötőhártya rendellenességek (pterygium, pingueculum), melyek szöveti abnormalitások a szemben (az első: kötőhártya szövete túlburjánzás révén belép a szaruhártyába, a látást veszélyezteti, a második: kötőhártyában szöveti megvastagodás, általában nem okoz látásproblémát, de esztétikait igen, műtéti úton kezelhető mindkét betegség).

A fényes felültekről (víztükör, hó, homok, üveg) visszaverődő napfény különösen veszélyes tud lenni a szemre. A hóvakság (photokeratitis), a szaruhártyát ért erős fény (napégés jellegű) okozta átmeneti vakság igen kellemetlen dolog tud lenni, mint a nevéből is következik leginkább a téli sportok kedvelői vannak kitéve ennek a veszélynek. A szaruhártyán az égés következtében apró hólyagok keletkeznek, melyek legtöbbször mindenféle kezelés nélkül elmúlnak maguktól, de igen kellemetlen tud lenni és egyben tönkreteszi az üdülést is.

A nap káros fénysugaraitól az első és egyetlen védelmünk a napszemüveg, nem csak konkrétan magát a szemet, hanem az azt körülvevő érzékeny bőrt (szemhéjak) is védenie kell mivel, azok érzékenyek és könnyen megéghetnek a napon, ami bőrrákhoz vezethet. Sajnos egyre gyakoribb az ilyen megbetegedések előfordulása.

A napszemüveggel nem csak a szem és szemkörnyéki szövetek karcinómás, melanomás elváltozásai előzhetőek meg, hanem más kozmetikai problémák, például szemráncok (szarkalábak) kialakulása vagy a szemek megduzzadása, amiket szintén az erős fény (UV), illetve a folytonos hunyorítás okoz.

A fényvédő krémekhez hasonlóan a napszemüveg is kötelező kinti viselet, ha erős a napsütés. A felhős, borult ég pedig igen csalóka tud lenni, az enyhén elborult, fátyolfelhős időben is komoly erejű UV-sugárzással kell számolni, és szintén le lehet égni ilyen időben, nem árt óvatosnak lenni.

A gyerekek szemének megóvása fokozott figyelmet kíván. Ugyanis, az ő fejlődő szervezetük gyengébb, sérülékenyebb, ráadásul az UV okozta káros sugárzás akkumulálódó hatású, tehát az életkor előrehaladtával csak fokozódik a roncsolódás mértéke. Ezért érdemes a kicsiket már korán hozzászoktatni a napszemüveg viselésére, ha a szabadban játszanak. A megfelelő védelem érdekében nem mindegy, hogy milyen napszemüveget választunk.

Keresd az UVA/UVB címkés szemüvegeket!

Olyan szemüveget vegyél, amely teljes védelmet nyújt az ibolyán túli sugarak ellen. Ezért figyeld a szemüveg tájékoztatóját/címkéjét: UVA/UVB matrica vagy

ANSI Z80.3, UV 400, ezek jelzik, hogy a szemüveg képes kiszűrni az UV-sugarakat. A teljes biztonság érdekében be is lehet vizsgáltatni, hogy tényleg megfelelő e az adott termék védelmi szintje.

Azonban a silány minőségű, olcsó hamisítványokat jobb elkerülni, mert egy rossz napszemüveg többet árt, mintha egyáltalán nem hordanánk semmit (ugyanis a pupilla kitágul, így az UV-sugarak szabadon behatolhatnak a szem belső, érzékeny szöveteihez).

A megfelelő árnyalat kiválasztása

Az UV védő rétegnek és a szemüveg színének semmi köze egymáshoz, tehát a sötétebb lencse nem jelenti azt, hogy jobban védene, mint egy világosabb árnyalatú. Ami viszont még számít, az a lencse színezete, a sárga és piros/rózsaszín lencsék rontják a színlátás helyességét, ami közlekedésben problémás lehet. Ezért érdemesebb inkább szürke, zöld vagy barna színezetűt választani, ha valaki volán mögé fog ülni.

Válassz polárszűrős szemüveget, ha sokat vagy víz közelében!

Az ilyen védelemmel ellátott szemüvegek a különféle fényes felületekről visszaverődő polarizált fényt szűrik meg, azonban ez önmagában még nem véd az UV-sugárzástól, győződj meg, hogy UV-szűrő bevonat is van a lencsén. A hátulütője a polárszűrős szemüvegeknek, hogy az LCD kijelzőket igen nehezen lehet látni rajtuk keresztül (mobil, GPS, monitorok).

Keresd a minőséget!

Csak olyan szemüveget vegyél, ami biztosan UV-szűrős, kerüld a silány, olcsó árukat. Ráadásul az olcsó, öntött lencsék torzíthatják a képet, ami kifárasztja a szemet (fejfájás, rosszullét, égő szemek), tehát erre is érdemes odafigyelni.

A nagyobb a jobb!

Az egész szemet takaró napszemüveget érdemes inkább választani, a jobb védelem érdekében, mivel nagyobb felületen véd, ráadásul a szem környéki érzékeny bőrfelületet is takarja. Ráadásul divatos is.

Kényelmi szempontok

Egy mindennapi viseletre szánt szemüvegnek mindenekelőtt kényelmesnek kell lennie. Válaszd a számodra a legjobbat, de ne feledkezz meg a védőrétegek meglétéről sem!

Szemüvegesek számára 2 lehetőség van, vagy eleve védőrétegekkel ellátott, bevonatos lencséket készítettnek, vagy pedig a szemüvegre csíptethetős napszemüveget vesznek. Az előbbi kényelmesebb, az utóbbi pedig az olcsóbb megoldás általában.

(N. L.)