tompa látás
#Testi problémák

Gyógyítják a tompa látást a videójátékok

2017.11.02.
2 perces olvasási idő

A legtöbb tudományos kutatás a videojátékok káros hatásaira hívja föl a figyelmet, de egy új tanulmány szerint a videojáték terápia javíthatja a lusta szemmel küzdő fiatalok és felnőttek látóképességét.

A lusta szem (más néven tompa látás vagy amblyopia) látásélessége és mélységlátó-képessége javult 40 óra videojátékozás után. Ez a tanulmány mutatatta ki először, hogy a videojátékozás javíthatja az amblyopiából adódó homályos látást a felnőtteknél.

A látásproblémáktól nem szenvedőknél nem mutatattak ki hasonló eredményeket, így ők nem hivatkozhatnak az új kutatási eredményekre, amikor igazolni próbálják, hogy miért töltenek több időt a számítógép képernyője előtt játékokat játszva, mondják a kutatók.

Az amblyopia egy agyi rendellenesség, melynek hatására az egyik szem látóképessége nem fejlődik ki megfelelően. Ez a rendellenesség a gyerekkorban jelentkező tartós látáskárosodás leggyakoribb oka, amely 100 gyerekből kettőt vagy hármat érint.

Szemkötők vagy videojátékok

A kutatók szerint a tompa látással küzdő gyerekek szeme gyógyítható, ha egy szemkötővel letakarják a jó szemet, mert így rákényszerítik az agyat, hogy a „lusta” szemet használja. Azonban a lusta szemmel küzdő felnőttek számára kevés lehetőség áll rendelkezésre.

„Az eredmények nagyon biztatóak, mert jelenleg nincs egy általánosan elfogadott kezelési mód az amblyopiával küzdő felnőttek számára”- mondja egy szakértő. Hozzáteszi, hogy a népi bölcsességek szerint, ha nem gyógyítják meg gyermekkorban ezt a rendellenességet, akkor „a károsodás már nem visszafordítható, de nyilvánvalóan nem ez a helyzet”.

30 százalékos javulás akciójátékkal!

30-40 százalékkal tudták javítani a látásélességet úgy, hogy intenzív látás gyakorlatokat végeztettek a kísérletben résztvevőkkel, például két vízszintes vonalat kellett sorba igazítaniuk.

A kutatás során vagy akciójátékot használtak, amelyben a vizsgált személyeknek célpontokra kellett lőni a képernyőn, vagy pedig nem akciójátékokat, amelyben különböző dolgokat kellett készíteni. A kutatásban 20-an vettek részt, 20 és 60 év közöttiek.

Az egyik kísérletben 10-en játszottak akciójátékokat 40 órán keresztül, egyszerre két órát egy hónapon át. A másik kísérletben hárman játszottak nem akciójátékot ugyanannyi ideig, úgy, hogy szemkötővel takarták le a jó szemüket.

A kutatók eredményei szerint mindkét módszerrel 30 százalékos látásélesség-javulást értek el, ami azt jelenti, hogy a szemészek által használt betű táblán átlagosan 1.5 sorral többet tudnak elolvasni.

40 óra videójáték = 120 óra szemtakarás

A tompa látással küzdő gyerekek számára 120 órás szemleragasztás hozná meg ugyanezt az eredményt. A kutatók minden 10 óra játék után ellenőrzést végeztek. Néhányan már kevesebb, mint 40 játékkal töltött óra elteltével javulást tapasztaltak.

Azok, akik nem akciójátékkal kezdtek, további javulást mutattak miután akciójátékokat játszottak további 40 órán át. Az azonban még nem derült ki, hogy összességében milyen mértékben képes javulni a látás a terápia hatására.

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a kutatás még kezdeti stádiumban van, nem szabad otthon a lusta szem kezelésébe kezdeni! A biztos javulás érdekében keress fel egy szemészt a problémával!

(T.A.; Forrás:medicinenet)