napégés
#Testi problémák

Tippek fesztiválozóknak: mit tehetünk a napártalmak ellen?

2021.07.12.
2 perces olvasási idő

Nem mindenki képes felmérni a nap erejét, főleg nem, ha egy fesztiválon szórakozik, és nem ügyel kifejezetten ilyen tényezőkre. Ráadásul körülbelül kétezer ember hal meg rosszindulatú anyajegyek miatt az Egyesült Királyságban, és ez a szám sajnos egyre nő.

Egy zenei fesztiválon órákat töltesz a napon, így igencsak ajánlott a bőröd naptól való védelme. Egy széles karimájú kalap, illetve egy legalább 30-as faktorszámú naptej mindenképpen ajánlott, és egy napozás utáni krém is jót tehet majd. Ráadásul, ha követed tippjeinket, akkor a fesztiválod élményét sem fogja tönkretenni egy leégés, kiszáradás vagy rosszabb.

Napégés

NapégésA napégést a napsugarakban található UV-sugarak okozzák. A bőröd ilyenkor túlhevül, pirossá válik, fájni fog majd később akár hámlás is előfordulhat.

A legjobb, ha ilyenkor a bőrödet egy hideg, vizes törölközővel hűtöd – persze ha az égés nagyon komoly, akkor vegyél egy hideg zuhanyt. Ne menj vissza a napra a leégett bőröddel, amíg nem hámlik le. Emellett mindenképpen igyál rengeteg folyadékot, hogy az izzadás által elvesztett vizet pótolhasd.

Emellett itt jön képbe a napozás utáni krém is. Ha a fájdalom pedig nagyon elviselhetetlen lenne, akkor érdemes egy fájdalomcsillapítót is bevenned.

Kiszáradás

Akkor lép fel kiszáradás, vagy más néven dehidratáció, amikor a testedben lévő folyadék nem elegendő. Ha szomjas vagy, akkor már el is kezdted a kiszáradás első tünetét produkálni.

Az egyéb tünetek a száraz szájak, ajkak, szemek, nyirkos kezek és lábak, fejfájás, enyhe szédülés és sötét, koncentrált vizelet.

Ilyenkor rengeteg folyadékot kell innod – a víz a legtökéletesebb ilyenkor, ezzel az ásványi anyagokat is pótolhatod. Az édes italok, mint mondjuk a kóla pedig segítenek az elvesztett cukrokat pótolni. A sós falatkák pedig az elvesztett sók pótlásában segítenek.

Túlhevülés

A túlhevülés akkor történik meg, amikor a test nem képes szabályozni a hőmérsékletét. A tünetei magukba foglalják a fejfájást, szédülést, émelygést, hányást, izomgyengeséget vagy izomgörcsöket, fáradságot és magas lázat.

Menj egy hideg helyre és fogyassz sok-sok folyadékot. Akár az extázis is okozhat túlhevülést a fesztiválok alkalmával. Vedd le az összes felesleges réteg ruhádat, és akár hideg vízzel hűtsd le a bőrödet.

Napszúrás

Ha nem kezeled a túlhevülést, akkor az rövid úton napszúráshoz vezethet – de persze ez teljesen megelőzhető egy kis odafigyeléssel.

A napszúrás tünetei is hasonlóak túlhevüléséhez, de azok mellett hallucináció, zavar, eszméletlenség, reszketés, kipirulás, forró és száraz bőr is jelentkezhet.

Ilyenkor az érintett személynek a testhőmérsékletének a lehűtésére van szükség olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges. Adj neki vizet, valamint takargasd nedves törölközővel vagy ronggyal.

Lépj kapcsolatba a fesztivál elsősegélynyújtóival, hiszen lehet, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége. Itt intravénásan adnak neki folyadékot, és szakszerűen hűtik le a testhőmérsékletét.

(KamaszPanasz - Gy.A., nhs.uk)