látás
#Testi problémák

A látásproblémák rontják a 3D élményt

2015.08.25.
2 perces olvasási idő

Egy-egy 3D-s mozifilm különleges élményt nyújthat a vizuális hatásai miatt, amit Hollywood fejlett 3D technológiája produkál. Nos, ez korántsem igaz mindenkire.

Legalább egy ember lesz a tömegben, aki azt mondja: Miről beszéltek? Én nem láttam semmit, ami felém röpült volna. Vagy lehet, hogy azt mondja majd: a mozitól tulajdonképpen egy kicsit hányingerem lett. A felmérések szerint a világon az emberek több, mint 50%-ának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, és Magyarországon a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sohasem vettek részt szemvizsgálaton.

A tudósok úgy becsülik, hogy a látásproblémákkal küzdők nem tudják élvezni a manapság igen népszerű 3D-s mozifilmeket. A problémának köze van a binokuláris látáshoz. Ez az a készség, amivel mindkét szemmel egyszerre egy pontra tudunk koncentrálni, és a vizuális kép a két szemből egyetlen 3D-s érzetté váljon. A 3D azért van, mert két szem van a fejünkön, egész közel egymáshoz." Amikor az agy összerakja a két képet, az a 3D hatás érzete.

A 3D segítségével tudjuk megítélni a távolságokat. Ez egy nagyon hasznos túlélési eszköz volt, és így meg tudtuk mondani, hogy milyen messze van az a kardfogú tigris és megszerezhettük ebédre, sokkal inkább, mint fordítva.
A 3D-ben készült filmek újraalkotják ezt a hatást azzal, hogy különböző képeket küldenek mindkét szembe. Eleinte a 3D szemüvegeknek egy vörös és egy kék lencséjük volt, és egy vörös és egy kék kép volt a vásznon, kis távolságra elválasztva egymástól. Egyik szemmel csak a vöröset lehetett látni, és a másikkal csak a kéket, és az agy összerakta őket, hogy térérzetet keltsen.

A technológia manapság sokkal fejlettebb, ma a 3D-t polarizált lencsékkel idézik elő, ami különböző képeket ad át, vagy eltérő időzítésű képeket küld a két szemnek, Az egyik kép az egyik szemhez jut, és aztán nagyon gyorsan a másik kép már a másik szemet ingerli. Amikor az agy összerakja a két képet, az adja a 3D érzést.

Mozizás mellékhatásokkal

Azok az emberek, akiknek binokuláris látásproblémáik vannak, a 3D illúziót nem lesznek képesek érzékelni, és lehet, hogy úgy érzik majd, hogy a filmek vagy a TV show-k valójában „vizuális másnaposságot” okoznak nekik. Egy ehhez kapcsolódó közvélemény-kutatásban megállapították, hogy a fejfájás, homályos látás a leggyakoribb mellékhatások, amit azok a 3D-s mozi nézők tapasztalnak, akiknek binokuláris látásproblémáik vannak.

A film után kissé szédülnek, és időbe telik, mire visszarázódnak a normál állapotukba, állapították meg a kérdőívben.

Mely látási zavarok válthatják ki a tüneteket?

  • Tompa látás vagy „lusta szem”, ilyenkor az egyik szemünkkel nem látunk ugyanolyan jól, mint a másikkal. A különbség miatt a 3D-ben való látás képessége nagyban csökken, vagy meg is szűnik.
  • Kancsalság, vagy ferde nézés (strabismus) esetén a szemek nem egy irányba néznek fókuszáláskor. Egy kancsal ember kettős látástól is szenvedhet, vagy elveszítheti készségét, hogy 3D-ben lásson.
  • Bandzsaság, amikor a szemek nem képesek egy irányba nézni, ugyanarra a távolságra fókuszálni.

Ezek közül akármelyik kezelhető szemész segítségével. A 3D mozik segítségével sokan jönnek rá arra, hogy látásproblémájuk van. A problémák kezelhetők szemorvos segítségével, látáskorrekcióval, tapasszal, vagy speciális szemüveggel.

Ez a fizikoterápia egyik formája szemek számára. A dolog kulcsa, hogy segíteni kell a szemeknek abban, hogy az aggyal együttműködjenek. Különböző gyakorlatokat kell végezni, ami segít mindkét szemnek abban, hogy összedolgozzon. Majdnem olyan, mintha súlyokat emelgetnél. A látáskorrekció eredménye a mindkét szemmel való tisztán látás.

(Sz.D.L. - Forrás: medicinenet.com)