kontaktlencse
#Testi problémák

Melyik kontaktlencse a megfelelő számodra?

2021.06.05.
2 perces olvasási idő

Először is, a kontaktlencsédnek azon a problémán kell segítenie, ami miatt elkezdtél szemüveget vagy lencsét viselni. Vagyis jobb látást kell biztosítania, korrigálni a rövidlátást, a távollátást, a szemtengelyferdülést vagy ezek kombinációját is.

Másodszor, a lencsének jól kell illeszkednie a szemedre. Ennek elősegítése végett rengeteg méret és forma elérhető a kontaktlencsék között.

A szemészorvos arra lett kiképezve, hogy értékelje a szemed fiziológiáját, a látóképességedet, hogy meghatározza, melyik lencse elégíti ki legjobban az utóbbi két kritériumot.

Lehet azonban más egészségügyi szükségleted is, amelytől függően eltérhetnek a kontaktlencse paraméterei (pl. a lencse anyaga) a normál esetektől. Például a szemészed ajánlhat számodra más típusú kontaktlencsét is, mivel a kontaktlencsék általában szárítják a szemet, így valakinek kellemetlen panaszokat okozhat.

A kedvező, esztétikus megjelenés és a divat azonban csak utolsó szempontként szerepelnek a listán, ha kontaktlencsét szeretnél. Például csak akkor válaszd a neked tetsző színű lencsét, ha a legfontosabb kritériumoknak is megfelel, különben hiába lesz trendi a megjelenésed, látni nem fogsz jól, ami nem csak kényelmetlen, de a látásod további romlását is előidézheti.

A kontaktlencse kiválasztásánál az egyik legfontosabb dolog, hogy elmész egy szemészeti vizsgálatra, melyet szemész szakorvos végez. Itt különböző vizsgálatok alapján elmondja, hogy ajánlja-e vagy nem a kontaktlencse viselését. Ezután már egy optikus segítségével bátran kiválaszthatjátok és felpróbálhatjátok a kontaktlencsét.

Kontaktlencse-használat és ápolás

Ahhoz, hogy a kontaktlencse viselése ne okozzon problémát, nagyon fontos odafigyelned a Kontaktlencse választáskontaktlencséd kezelésére. Nem elég csupán a reggeli rohanásban betenni, este pedig kivenni a szemedből. Tisztítani és fertőtleníteni kell, és az sem mindegy, hogyan tárolod. De ne ess kétségbe, ez rendszeres viseléssel a napi rutin részévé fog válni, és a korszerű felszerelésnek köszönhetően könnyebb feladat, mint valaha.

Manapság a legtöbb ember univerzális megoldást választ – ez azt jelenti, hogy a lencse kezelésére alkalmas folyadék egyszerre tisztít és fertőtlenít, és tárolásra is használható.

Ezek a multifunkcionális szerek lenyűgözően működnek, de nagyon fontos, hogy mindig kövesd a használati útmutatót. Persze a kontaktlencséd tisztítását elkerülheted, ha naponta cserélhető kontaktlencsét választasz, hiszen minden nap frissen bontott, előre tisztított lencsét helyezel be ilyenkor.

Gyakori kontaktlencse-problémák

Néhány hiba megeshet, amikor keresed a megfelelő kontaktlencsét. Az emberek ugyanis általában különbözőképpen reagálnak az egyes anyagokra és tisztítószerekre.

Mindenki próbalencsét kap először, hiszen mindannyian máshogyan reagálunk a szemünkre helyezett „idegen anyagra”. Amennyiben kényelmes a viselése és jól látsz vele, megrendelhetitek a kívánt lencséket. Ekkor még természetesen módosíthatjátok a különböző paramétereket, másik lencsét próbálhatsz fel, stb. Főleg azoknál jelentős ez a lépés, akik bifokális vagy egyéb speciális lencsét hordanának.

Hogyha kényelmetlenséget vagy gyenge látást tapasztalsz, amikor kontaktlencsét viselsz, akkor egy igazítás, vagy a lencse teljes cseréje segíthet. Fontos, hogy még a tökéletes lencsék viselésekor is előfordulhat ún. idegen érzés, amely ilyen esetekben természetes.

Manapság már rengeteg választási lehetőséged van, hogy biztosítsd a kényelmedet, a megfelelő látást és a szemed egészségét. Hogyha nem látsz rendesen a lencséddel, vagy rossz érzés viselni, akkor mindenképpen fordulj szemészhez, aki segít megoldást találni a problémádra.

Kontaktlencse vásárlása

Nagyon sok helyen tudsz kontaktlencsét vásárolni, és vannak jobb minőséget kínáló lehetőségek. Legelőször keress fel egy szemészeti szakrendelést, ahol megtudhatod, pontosan milyen jellegű látáskorrekcióra van szükséged. Ezután a kontaktlencséket is árusító optikákban bátran érdeklődhetsz a számodra legideálisabb és legkényelmesebb megoldásokról.

(KamaszPanasz - R.P., Forrás: www.allaboutvision.com, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész)