kontaktlencse
#Testi problémák

A kontaktlencsék típusai

2023.02.28.
2 perces olvasási idő

A kontaktlencsék manapság már nagyon sokféle látási probléma helyrehozatalában segíthetnek. Emellett sok helyzetben kényelmesebbek lehetnek, mint a szemüvegek, ezért gyakran választják az emberek szemüveg helyett, vagy akár mellett is.

Különböző lencsék, különböző látásproblémákra

Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket.

  • A kemény kontaktlencsék alakja változatlan, így képes a szemtengelyferdülést (astigmiát) is nagyon jó mértékben korrigálni. Korábban olyan anyagból készítették őket, melyek nem nagyon eresztették át az oxigént, azonban ma már speciális anyagból állítják elő őket.
  • A lágy kontaktlencsék anyaga puha és hajlékony, megszokása és viselése könnyebb. Kissé nagyobb átmérőjűek, mint a kemény kontaktlencsék, ennek ellenére nagyon jó az oxigénáteresztő képességük.

A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatása, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el vele, mint szemüveggel. Nagy előnye még, hogy esztétikailag szebb, kényelmesebben viselhető, mint egy-egy „vastag” szemüveg. Hátránya azonban, hogy drágább, kevesebb oxigént enged a szem felszínéhez, valamint nagyobb törődést igényel a felhelyezése, tárolása stb. Lehetnek súlyosabb szövődményei is a viselésének, melyek akár a látást is veszélyeztethetik. Ezért fontos meggondolni, hogy milyen típusú lencsét szeretnénk használni a látáskorrekcióra.

  • Terápiás kontaktlencséket használunk bizonyos szaruhártya sérülések, betegségek után a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • A tórikus kontaktlencséket az astigmia korrigálására fejlesztették ki, de rövidlátásra és a távollátás bizonyos típusaira is használják kombináltan.
  • A bifokális és multifokális lencsék fejlett, lágy (vagy akár kemény) típusú lencsék, amelyek a közel- és távollátás, valamint az öregszeműség korrekciójára nyújtanak megoldást. Olykor nem érhető el vele tökéletes látás, azonban vannak olyanok, akiknek erre van szükségük.
  • Vannak színes kontaktlencsék, melyek elérhetőek különböző színekben is, így esztétikai élményt is nyújthatnak látásproblémával nem rendelkező emberek számára is. Segítségükkel intenzívebbé teheted az eredeti szemszínedet – például, a már eredetileg is zöld szemedet még zöldebbé teszi. Olyan fajtája is van, ami teljesen megváltoztathatja a szemszínedet, például a barna szemet kékké varázsolja.
  • A kontaktlencse, mint protézis. Az áttetsző, lágy lencsék (prosztetikus lencsék) lehetnek egyedileg egy olyan szemre tervezve, amely eltorzult egy sérülés vagy egy betegség során. Ilyenkor próbálják elfedni a sérülést, és a másik, ép szem mintájára tervezni azt, hogy a lehető legnagyobb legyen a hasonlóság.
  • Az UV-szűrős kontaktlencsék segítenek megvédeni a szemedet a Nap káros UV-sugaraitól, amelyek könnyen okozhatnak szürkehályogot, és más komoly szemproblémákat. Mivel a kontaktlencsék nem fedik le a szemed teljes területét, a kimondottan UV-blokkoló kontaktlencse jobb ötlet lehet, mert ez teljes védelmet nyújt a szemednek a napsugárzás ellen.

(KamaszPanasz - R.P., Forrás: www.aao.org, www.allaboutvision.com, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán szemész)