kontaktlencse
#Testi problémák

A kontaktlencse használat alapjai - Miből van a kontaktlencse?

2021.05.08.
2 perces olvasási idő

A kontaktlencse egy kiváló megoldás szinte bárkinek, aki látása javítására szorul, és nem akar szemüveget viselni egész nap. A kontaktlencsék manapság népszerűbbek, mint valaha. Az amerikai járványvédelmi- és megelőzési-központ kutatásai szerint, megközelítőleg 40,9 millió felnőtt visel kontaktlencsét, ami az amerikai nagykorú népesség 17%-a. Emellett egyre több fiatal választja a lencsék viselését szemüveg helyett.

Itt van néhány tény, amit mindenképpen tudnod kellene a kontaktlencse használatáról, mielőtt elgondolkoznál a viselésén, vagy elmennél orvoshoz.

A kontaktlencse anyaga

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, amikor kontaktlencsét választasz, hogy melyik anyag felel meg legjobban a szükségleteidnek. Öt féle anyagból készülhet kontaktlencse:

 • A lágy kontaktlencsék egyfajta gélből készülnek, vizet tartalmazó plasztikus anyagból, amit hidrogélnek nevezünk. Ezek a lencsék igazán vékonyak és hajlékonyak, így jól alkalmazkodnak a szem felszínéhez. Az 1970-es években került a piacra ez a típus, és roppant népszerűvé tette a kontaktlencse-használatot, mert általában nagyon kényelmes a viselése. Korábban az egyetlen alternatíva a kemény anyagból készült lencse volt, amit PMMA műanyagból készítettek. Ezeknél a lencséknél akár hetekig is eltarthatott, hogy hozzászokjon a szem, és rengeteg ember nem tudta viselni az irritáció miatt.
 • A szilikon hidrogél lencse egy fejlett típusa a lágy kontaktlencséknek, amely sokkal szivacsosabb, mint a normál hidrogél lencse, és több oxigént enged a szaruhártya irányába. 2002-ben mutatták be, mára pedig ez a legtöbbször felírt kontaktlencse az USA-ban.
 • A gázáteresztő lencse (GP-ként és RGP-ként is emlegetik) egy merev kontaktlencse, amely látszatra és érzésre olyan, mint a PMMA, de szivacsos az anyaga és átengedi az oxigént. Emiatt közelebb helyezkedik el a szemhez, mint a PMMA lencsék, így kényelmesebb is. 1978 óta ismerjük ezt a típust, mely lényegében helyettesíti a nem szivacsos PMMA lencsét.
  Egy biztos előnye a GP lencsének a lágy és a szilikon hidrogél lencsével szemben, hogy élesebb látást biztosít, méghozzá az anyag merevsége miatt.
 • A hibrid vagy keresztezett kontaktlencsék az előző típusok előnyös tulajdonságaival rendelkeznek: a kényelmes viselést és a kristálytiszta látást biztosítják. A hibrid lencséknek van egy merev gázáteresztő középső része, körülvéve szilikon hidrogéllel. E tényezők ellenére csak nagyon kevés ember használja ezt a típust, talán azért, mert nehezebben illeszkedik és sokkal drágább, mint a lágy vagy a szilikon hidrogél lencse.
 • A PMMA lencsék átlátszó, kemény műanyagból készülnek, amit polimetil metakrilátnak nevezünk, amit a törhetetlen üvegek helyettesítőjeként is használnak. A PMMA lencsék kiváló látást biztosítanak, de nem továbbítják az oxigént a szemhez, és nehezen illeszkednek. Ezeket a ma régi módinak titulált „kemény anyagú kontaktlencséket”, a GP lencsék helyettesítik, ma már ritkábban használtak.

MIből van a kontaktlencse?

A kontaktlencse viselés ideje

Egészen 1979-ig minden kontaktlencse-használó esténként kivette és megtisztította a lencsét. A technikai fejlődésnek köszönhetően azonban mára sokkal korszerűbb lencsék is rendelkezésre állnak. Azóta már aludni is lehetséges a kontaktlencsével. Azt azonban érdemes tudni, hogy egyes gyulladások éppen a túlhordott (nem előírt időtartamig hordott) kontaktlencsék miatt alakulnak ki.

Két féle lencsét különböztetünk meg a viselési idejük alapján:

 • napi használatú – ezt éjszakára ki kell venni
 • kiterjedt használatú – éjszaka is viselhető, akár 7 egymást követő napon át

Mikor helyettesítsd a kontaktlencsét?

Még a megfelelő kezelés mellett is fontos, hogy a kontaktlencséket (főleg a lágy típusúakat) időnként helyettesíteni kell, hogy megelőzzük a szennyeződések megjelenését, amik gyakran állnak a szemfertőzések hátterében.

A lágy típusú lencséknek van egyfajta általános besorolásuk, ami azon alapszik, hogy milyen gyakran kell megválni tőlük:

 • napi lencsék – egy napi használat után el kell dobni, minden nap újat kell használni
 • hosszútávon használható lencsék – havonta vagy negyedévente kell újra cserélni
 • hagyományos (újra felhasználható) lencsék – félévente vagy évente szükséges cserélni

A gázáteresztő kontaktlencsék sokkal ellenállóbbak a lerakódásokkal szemben, és nem kell olyan gyakran cserélni, mint a lágy lencséket. A gázáteresztő lencsék gyakran akár egy évig is használhatóak.

(KamaszPanasz - R.P., Forrás: www.allaboutvision.com, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész)