szemfertőzés
#Testi problémák

Így viseld a kontaktlencséd!

2015.08.28.
2 perces olvasási idő

Kontaktlencséd van és nem érted, hogy miért kell havonta cserélned őket? Ebből a cikkből kiderül, hogyan sokszorozhatod meg kontaktlencséd élettartamát, és hogyan óvhatod meg szemeid egészségét!

Figyelj a higiéniára!

Mindig moss kezet meleg vízzel és szappannal, mielőtt a kontaktlencsédhez vagy a szemedhez érnél! A kezeden lévő bármilyen szennyeződés (akár szappanmaradék is) ráragadhat a lencsékre, ami viselésük közben fájdalmat, irritációt, vagy homályos látást okozhat. Kézmosás után tiszta törülközővel szárítkozz meg!

A kontaktlencséket előírás szerint viseld! A szemészed tanácsokat fog adni, személyre szabottan neked az általad választott lencsék viselésével kapcsolatban. Csak a kijelölt időtartamokban viseld a kontaktlencséidet!

A kontaktlencséidet előírás szerint tisztítsd és tárold (tiszta tárolóban, friss folyadékban). A különböző típusú lencsék különböző kezelést és tisztítószereket igényelnek. Mindig csak olyan tisztítószereket használj, amilyeneket a szemészed ajánlott. A kontaktlencsések számára néhány fajta szemcsepp veszélyes lehet.

Minden egyes használat után mosd ki a kontaktlencse tárolódat steril folyadékkal, vagy forró csapvízzel és jól szárítsd ki!

Sose használj sima csapvizet a kontaktlencsék tisztítására, és sose próbáld a nyelveddel „kifényesíteni” őket! Még a desztillált vízben is élhetnek mikroorganizmusok, amik fertőzést, vagy sérülést okozhatnak.

Tisztítás közben tedd a tenyeredbe a lencsét és dörzsöld finoman a kisujjaddal.

Tarts szüneteket!

Ha elkapsz egy szemfertőzést (jelei a vörösség, égés, vagy túlzott könnyezés), vedd ki a kontaktlencsét és szüneteltesd a használatát mindaddig, amíg nem beszélsz erről a szemészeddel. Ha szennyezett lencsét hordasz, a fertőzés nem fog elmúlni. Miután újra kontaktlencsét fogsz használni, szigorúan tartsd be a szemészed utasításait, hogy elkerüld a jövőbeli fertőzéseket!

Sose viseld más ember kontaktlencséit, főleg, ha azok már használtak! Ha mások lencséit viseled, az elősegíti a fertőzések terjedését.

A kontaktlencse viselés érzékenyebbé teheti a szemedet a napfényre. Ha napon vagy, viselj teljes UV-védelemmel rendelkező napszemüveget!

Hogy megóvd a szemeidet a szárazságtól, használj szemnedvesítő termékeket, vagy egyszerű sóoldatot.

Ne aludj felhelyezett kontaktlencsével, amíg nem írják elő a „kiterjesztett” kontaktlencse viselést. Amikor a szem csukva van, a könnyek nem tudnak elegendő mennyiségű oxigént juttatni a szemnek, nem úgy, mint napközben. Következésképpen a kontaktlencséid ki fognak száradni, és rá fognak tapadni a szemedre. Ha véletlenül mégi kontaktlencsét viselve alszol el, eltávolítása előtt pár perccel mindenképpen csöppents pár cseppet a szemedbe.

Bátran fordulj az orvosodhoz!

Rendszeresen látogasd az orvosodat, hogy ellenőrizze, megfelelő-e a lencse amit viselsz.

Azonnal menj el a szemészetre, ha hirtelen rosszabbodik a látásod, tartós homályos látást, fényfelvillanásokat, fájdalmat, fertőzést, duzzanatot, szokatlan vörösséget, vagy irritációt tapasztalsz!

Mikor először viselsz kontaktlencsét, nyugtalan lehetsz amiatt, hogy mi van, ha véletlenül kifordítva teszed be. Ha ez megtörténik, nem fogja megsérteni a szemed, de kényelmetlen érzés lesz. Ezt elkerülendő behelyezés előtt tedd a lencsét az ujjad hegyére, és az automatikusan felveszi a megfelelő „csészealakot”. Ha oldalról nézed és a csészeforma felül nyitott, akkor jó helyzetben van, és be is teheted. Ha viszont a csészeforma olyan, mintha fejre állították volna, akkor a lencse ki van fordulva.

Ha nem emlékszel pontosan, mikor is kell kicserélned a kontaktlencséidet, kérdezd meg a szemészed, nincs-e egy listája, amin nyomon követi a páciensek lencseviselési menetrendjét. Ha az orvosodnak nincs, tanácsos lesz magadnak elkészítened.

Figyelj a részletekre!

A kontaktlencsét mindig sminkelés előtt tedd be, hogy elkerüld a szennyeződéseket. Sminklemosás előtt mindenképpen alaposan mosd meg a kezed és jól szárítsd meg. Miután ezt megtetted, vedd ki a kontaktlencsédet és csak ezután mosd le a sminked.

Ne engedd, hogy a lencsetisztító folyadék palackjának hegye bármilyen más felülettel érintkezzen, beleértve az ujjaidat, szemedet és a kontaktlencsédet. Ha valami mégis hozzáér, a folyadék szennyezetté válhat.

Ha betartod ezt a 17 pontot, a kontaktlencséd élettartama látványosan meg fog növekedni és az az irritáló, égető érzés is el fog múlni. Szerintem megéri...

(M. Á.)

Kapcsolódó címkék

szem