szemüveg
#Testi problémák

Szemüveg és kontaktlencse tizenévesen

2015.03.25.
1 perces olvasási idő

Látásproblémák bármely életkorban jelentkezhetnek, ám fontos tudni, ha nem kezeljük, rettenetes fejfájást és olvasási nehézséget okozhatnak. Jó hír, hogy szemüveg viselésével a legtöbb látásprobléma könnyen kezelhető, de a szükséges szemüveg kiválasztása nem mindig zajlik könnyen.

A pontos szemvizsgálat mindenki számára fontos, nemcsak azoknak, akik már rendelkeznek szemüveggel vagy kontaktlencsével, ezért legalább évente egyszer ajánlott beiktatni egy szemvizsgálatot.

Szemüveg

A szemüveg viselését nem mindenki tudja könnyen elfogadni és lehet, hogy egyes tizenévesekből, talán belőled is ellenállást vált ki, amikor váratlanul szemüvegre lesz szükséged. Ha fény derül rá, hogy probléma van a szemeiddel, de kezeletlenül marad, az később jóval súlyosabb károsodáshoz vezethet.

szemüvegManapság már igen széles a kifejezetten a tizenéves korosztálynak készülő szemüvegek választéka. Megtalálható a palettán a praktikus és a menő, a keretes, vagy a keret nélküli egyaránt. Ne aggódj, hiszen ha szemüvegre van szükséged, Te magad választhatod ki, hogy melyiket szeretnéd hordani, és melyik a legkényelmesebb, sőt legdivatosabb. Természetesen figyelembe kell venni az optikus tanácsait is, hiszen ő tudja, hogy az adott típusú lencsét melyik keretbe lehet elhelyezni.

Ha fiatal vagy és szeretsz sportolni, a legjobb, ha egy pótszemüveget is készíttettek, ha valami történne a szemüvegeddel. Praktikus lehet üveg helyett műanyag lencsét, illetve jó minőségű flexibilis szárú keretet választani. Annak érdekében, hogy a szemüveg nem kívánt sérüléseit elkerüld, meg kell tanulnod azt is, hogy hogyan ápold és védd azt, például, hogy hogyan tárold és tisztítsd.

Kontaktlencse

A kontaktlencse alternatívát jelenthet a szemüveggel szemben, de csak akkor, ha megtanulod felelősséggel használni azt. A látszerészek és szemészek általában nem tanácsolják gyerekek esetében ezt az eszközt a ki- és behelyezés, illetve a lencse tisztántartásának nehézsége miatt. 16 éves kor környékén azonban a kontaktlencse már valódi lehetőséget jelenthet.

Ha emellett döntesz, első lépésként ki kell kérned a látszerész véleményét. Vannak, akiknek a kontaktlencse használata semmilyen nehézséget nem okoz, és nem térnek vissza soha a szemüveghez. Vannak azonban, akiknek sokáig problémát okoz a viselése. Vásárlás előtt, ha teheted, próbáld ki a kontaktlencsét, és azt, hogy hogyan tudod behelyezni és kivenni.

Akár a szemüveget, akár a lencsét választod, ne feledkezz meg a szakszerű karbantartásról és az évenkénti orvosi ellenőrzésről!

(H.P. - yourteenager.co.uk)

Kapcsolódó címkék

szem