kontaktlencse
#Testi problémák

Tíz mítosz a kontaktlencséről

2015.07.17.
1 perces olvasási idő

A mai napig sok a félreértés, mítosz a kontaktlencsével kapcsolatban, pedig nagyban megkönnyítheti a hétköznapokat.

"Nem hordhatok kontaktlencsét"

De, hordhatsz! Az utóbbi évek kontaktlencse technológia fejlődésének köszönhetően szinte mindenki használhat kontaktlencsét. Például, most már van bifokális lencse is az öregkori messzelátó embereknek, és cilinderes lencsével jól korrigálható az asztigmatizmus (szemtengelyferdülés) is. Lehet, hogy sokkal inkább neked való a kontaktlencse, mint most gondolnád!

"A kontaktlencse elmozdul a szememen"

kontaktlencseDehogy! A kötőhártya nevezetű vékony membrán, mely a szem fehér részét borítja, valamint a szemhéjad belsejéhez kapcsolódik, lehetetlenné teszi, hogy a kontaktlencse eltűnjön a szemedben.

"Kényelmetlen"

Nem igaz. Egy rövid hozzászokási idő után a legtöbb ember észre sem veszi, hogy kontaktlencsét visel. Azoknak, akik kellemetlennek érzik a viselését, több lehetőség is rendelkezésükre áll, hogy csökkentsék ezt az érzést, ha már kiderült, mi okozza azt.

"Végleg bennmaradhat a szememben"

Bár igaz, hogy a puha kontaktlencsék odaragadhatnak a szem felszínéhez, ha kiszáradnak, de ha benedvesíted steril sóoldattal vagy többfunkciós kontaktlencse folyadékkal, akkor újra mozogni fognak.

"Túl sok baj van vele"

Tévedés! Az egylépcsős kontaktlencse ápolórendszer tisztítja és fertőtleníti is a lencséket. Vagy választhatsz napi lencsét is, amivel megszabadulsz a tisztítástól, vagy 30 napos lencsét is.

"Szemproblémát okoz a viselése"

Igaz, hogy a kontaktlencse viselése megnöveli egyes szemproblémák kockázatát. De ha követed a szemorvosod utasításait arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ápolni a lencséket, mennyi ideig viselheted, és milyen gyakran cseréld le, akkor a viselése nagyon biztonságos.

"Sosem leszek képes betenni a szemembe"

Biztos, hogy meg tudod csinálni. Nehéznek tűnhet elsőre, de a szemész szakorvosod nem enged el addig, míg meg nem tanulod a használatát és a kivételét mielőtt elhagynád a rendelőt. A legtöbb ember hamarabb megtanulja a használatát, mint gondolná!

"Kieshetnek a szememből"

Évekkel ezelőtt, a régi kemény kontaktlencse néha kieshetett a viselő szeméből sportolás vagy egyéb tevékenység végzése közben. De a mai kontaktlencsék - beleértve a merev, gázáteresztő lencséket is - szorosabban illeszkednek a szemre, így nagyon ritka, hogy a lencse váratlanul kimozduljon a viselő szeméből.

"Túl drágák"

Nem igaz. A kontaktlencsék néha olcsóbbak, mint egy jó szemüveg. Még a napi kontaktlencse is, amit egykor luxusnak tekintettek, naponta csak 2-300 Ft-ba kerül.

"Túl öreg vagyok hozzá"

Ki mondta? Mióta megjelentek a bifokális kontaktlencsék, és azok, amik kifejezetten száraz szemre készültek, már a kor előrehaladta sem jelenthet akadályt a kontaktlencse viselésére. Ha anyukádat ez tartja vissza, kérdezd meg a szemorvosodat, hogy viselhet-e kontaktlencsét - a válasz igencsak meglepheti!

(S.C., allaboutvision.com)

Kapcsolódó címkék

szem