napozás
#Testi problémák

Napfényvédő krémek - Amit feltétlenül tudni kell róluk

2010.07.07.
4 perces olvasási idő

Minden nap mást olvasol a neten? Összezavarodtál a rengeteg napfényvédő krémtől? Hát épp itt az ideje, hogy bőrgyógyászok közreműködésével elmondjuk, mi is az igazság. Mik azok a hibák, amelyeket minden évben elkövetünk, mert fogalmunk sincs arról, hogy az árthat is egészségünknek?

Először is, miért is használunk napfényvédő krémeket/permeteket? A nap ultraibolya sugárzást bocsájt ki, ami ha nagy mennyiségben éri testünket, rövidtávon leégést, hosszútávon ráncosodást vagy bőrrákot is okozhat. Azonban a megfelelő krémekkel mindez kivédhető.

Az ultraibolya sugaraknak két típusa van. Az egyik az UV-B, amely a leégést és a bőrrákot okozhatja, hiszen csak felszíni rétegeket ér, a másik és egyben veszélyesebb pedig az UV-A, amely korai ráncosodáshoz és bőrrákhoz vezet. Nos, ennyi alapinformáció után itt az ideje, hogy lerántsuk a leplet a 7 leggyakoribb napfényvédő krém mítoszról.

Túlélem!

Talán úgy gondolod, hogy számodra nem szükséges a védelem, ugyanis te úgyse fogsz a napon sütkérezni. De napfényvédőt nem csak a napozás híveinek kell használnia! Tudományos kutatások bemutatták, hogy ha árnyékban vagy, akkor is érnek a sugárzások, sőt mi több, ha az ég felhős, akkor is leéghetsz! Ezért fontos mindenki számára a megfelelő védelem.

Vagy úgy gondolod, hogy neked alapból is barnább a bőröd, és felesleges számodra a napfényvédő? Bár az igaz, hogy akik barnábbak, kevésbé égnek le, azonban napfényvédőt mindenképpen használni kell. Ugyanis a barnább bőr még talán a leégéstől megvéd, de a káros sugaraktól nem.

Ha lebarnultál, az azt jelenti, hogy a bőrödet valamilyen károsodás érte. Bár a barnulás ad egy minimális védelmet, a napfényvédőkre továbbra is szükség van.

Ezzel kapcsolatban is vannak mítoszok. Ilyen például, hogy a nyaralás előtt barnulj le, így ott nem fogsz leégni. Ez nem igaz. Ugyanúgy leéghetsz! Különösen, ha barnaságod szoláriumban szerezted. Ugyanis a szolárium sokkal több káros UVA sugárzást bocsájt ki, ezért leszel hamar barna. De ez még nem egyenlő a védelemmel.

Ha pedig csak azért nem akarod bekenni magad, mert utálod az érzést, amikor rajtad van a krém, csak nézz körül. Annyi bolt, és annyi fajta krém van. Érzékeny a bőröd? Keress kifejezetten erre való napfényvédőt. Az érzékeny bőrre való krémek talán az egyetlenek, amelyek fizikai védelmet is nyújtanak, például titánium-dioxiddal vagy cink-oxiddal.

Egy vásárlási tanács: A gyermekeknek és bébiknek kifejlesztett napfényvédők általában megegyezők az érzékeny bőrre valókkal. Még egy pár praktikus tipp, ha napfényvédőt vásároltok:

  • Ha új fényvédőt használsz, először kend be az egész tested, majd az új fényvédőt csak egy helyen, például a karodon használd, ha pedig itt bevált, akkor legközelebb nyugodtan alkalmazhatod az egész testeden.
  • Viselj lenge, de mégis takaró ruhát. Egy kalap jobb, mint bármilyen más fényvédő. Minél több ruhát viselsz, annál kevesebb napfényvédőre van szükséged.

A sminkemben található napfényvédő faktor bőven elég

Bár rengeteg nő támaszkodik a sminkjére, azért sokszor ennél több kell, hogy megvédjük magunkat. Ha például xy terméket használod, az nem lesz elég napfénynél. Ahhoz, hogy egy smink hatásosan védjen, legalább 30 SPF faktorosnak kell lennie. Így a legalkalmasabb egy archidratáló krém, amely már magában foglalja a napfényvédőt is. Bár a sminkedre rakhatsz még napfényvédőt, de ez nem is túl esztétikus és semmivel nem véd jobban, mintha csak napvédőt, vagy archidratálót használnál.

Minden napfényvédő ugyanolyan

Nem igazán. A krémek védelem kialakításának módjában különbözhetnek. Egy részük fizikailag blokkolja a sugarakat, ezek a krémek titánium-dioxidot és/vagy cink-oxidot használnak a káros sugarak felfogására. Míg más krémek olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek megvédik a bőrünket, például avobenzont.

A kutatók számtalan kísérletet végeztek el, hogy melyik lehet a legjobb védelem. De igazából kikiáltott győztes nincs, ugyanis mindez ember- és bőrfüggő. Természetesen vannak olyan krémek/permetek, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak, ezek több csillaggal, vagy esetlegesen díjjal jelöltek. A tudósok mégis azt mondják, hogy a legjobb, ha lenge ruhával védekezünk a leégés ellen. A barnulni vágyók pedig SPF30 faktorszám felett vásároljanak napfényvédőket.

Ez a kis fényvédőkrém egész nap vigyázni fog rám

Az általános alapelv, hogy a napozás és a nap intenzitásától függően 2-4 óránként újra kell kenni magunkat, ugyanis a napfényvédők elpárolognak, esetleg lemosódnak. Ne légy fukar, mikor magadra kened! Nagyon nagy melegben és érzékeny bőrűeknél lehet, hogy egy nap alatt elfogyhat egy egész flakon is. De ne sajnáld! Később megtérülhet.

Ha vízparton vagytok, a napfényvédő megújítása még aktuálisabb és még rövidebb időközönként szükséges. A vízálló napvédőket 40 percenként, az extra vízálló krémeket pedig 80 percenként kell újra kenni. Sajnos a vízállót nem szabad szó szerint értenünk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy sokkal több víz kell az eltávolításukhoz, így például ideális választás lehet úszáskor.

Ha valamilyen gyógyszert szedsz fontos, hogy megkérdezd az orvosodat annak hatásairól. Ugyanis egyes antibiotikumok vagy az aknék ellen ható gyógyszerek még érzékenyebbé tehetik bőrödet. Ezért fontos, hogy mindenképp beszélj erről az orvosoddal.

Kentem már napfényvédőt az arcomra, karjaimra, lábaimra, hátamra, nyakamra – szóval kész vagyok

Csak ne olyan hevesen! Azt hiszem, pár kulcsfontosságú területet kihagytál. A fülek mögötti területet és a nyak hátsó részét gyakran kihagyják az emberek, pedig ezek is veszélyeztetett zónák. Még a fejbőröd is leéghet, így legcélszerűbb, hogy amikor csak tudsz, kalapot viselj. És ne feledkezz el az ajkaidról sem! Vannak kifejezetten ajakápolók, melyek napfényvédőket tartalmaznak. A faktorszámot itt se add alább 30-nál.

Arc és testápolók, a spray vagy a stift napfényvédők különböző módon működnek

Tulajdonképpen nincs egyik között sem lényegi különbség. Ezek olyanok, mint az autók. A célnak mindegyik megfelel, csak van, akinek az egyik típus sokkal jobban bejön, mint a másik. A férfiak általában alkohol-alapú termékeket használnak, ugyanis nem szeretik a zsíros hatást. A nők általában a krémes napfényvédőket részesítik előnyben, ugyanis szeretik a hidratáló hatást. Igazából se szeri se száma a különféle termékeknek, a lényeg, hogy neked megfeleljen és megvédjen attól, amire valójában való.

A kutatók azt ajánlják, hogy mielőtt kimegyünk mindegy, hogy milyen típusú napfényvédőt használunk, 15-30 percre rakjuk száraz bőrre, hogy az esetleges kiütéseket vagy allergiaproblémákat még időben tudjuk észlelni.

A tavalyi flakon még jó lesz idén is

Már eleget használtad azt a krémet vagy permetet, jobb, ha kidobod a maradékot. Mindig nézd meg a lejárati dátumot! Egyes napfényvédők ugyanis nagyon rövid szavatossággal bírnak, különösen azok, amelyek UVA védelmet nyújtanak, így nem igazán jó nekik, ha egy éven keresztül a fürdőszoba polcain porosodnak.

(Cs. B.)