bőr
#Testi problémák

Szépségtippek tiniknek

2014.03.31.
3 perces olvasási idő

A mai világban nagy társadalmi nyomással kell szembenézniük a kamaszoknak, hiszen a média tele van tökéletesnek tűnő arcokkal, és ez csak hozzáadódik a felnőtté válás terheihez. De ne hagyd, hogy aláássa az önbizalmad! Sok módja van annak, hogy kihangsúlyozd a természetes szépséged, ebben segítünk most neked.

Bőrápolási tanácsok

A tiniknek más bőrápolási és sminkelési szükségletei vannak, mint egy felnőtt nőnek. Hány éves korban kell elkezdenie egy tininek a bőrápolást? A bőrápolásnak igazán a kamaszkort megelőző időszakban kell elkezdődni, tíz-tizenegy éves korban. A hormonok gőzerővel termelődnek, és a pattanások megjelennek.

Ahogy egyre idősödsz, a bőrápolásnak is változnia kell, ha a bőröd is változik. Fordíts különös figyelmet arra, hogy milyen termékeket használsz, és hogy egy dolog aránytalanul változhat!szépségápolás

Hidratáló krém

Fiatal korban használhatsz egy könnyű hidratálót, de ne próbálj erősebb krémeket száraz bőrre! Válassz olyan terméket, amit érzékeny bőrre fejlesztettek ki, és ami nem zárja el a pórusaidat. Egy erősebb hidratáló valószínűleg nem használ, hanem épp az ellenkező hatást fejti ki, és pattanásokat okoz.

Próbálj meg egy enyhe hidratálókrémet használni naponta egyszer, lefekvés előtt! Bármi, ami ennél több, valószínűleg túlzás. A vegyes bőrűeknek lehet, hogy pattanáskezelőre is szükségük lesz. Ahelyett, hogy a teljes arcodra kennéd a krémet, használd csak a szárazabb részeken, és kerüld a T-vonalat.

Mitesszerek és pattanások

Az akné az elsőszámú bőrápolási probléma a tiniknél. Tartsd tisztán az arcodat és a hajadat, mosd meg a kezedet gyakran, és tartsd távol az arcodtól. Manapság sok termék van a piacon az akné megelőzésére és kezelésére, amik sokkal hatékonyabbak, mint évekkel ezelőtt.

Ha egyszer már belecsöppennél ebbe, tegyél annak érdekében, hogy megelőzd az életen át ottmaradó sebhelyeket. Ide kattintva többet is olvashatsz kialakulásukról és kezelésükről.

Sminkelés kamaszoknak

A legtöbb kamasz lány tizenhárom-tizenöt éves kora körül kezd el laza sminket viselni, ahogy egyre inkább érdekli őket a kinézetük. Tinédzserként olyan sminkre van szükséged, ami természetes benyomást kelt, és kihangsúlyozza a vonásaidat. Ne vidd túlzásba, mert csak furcsán fogsz kinézni. Néhány egyszerű, olcsó termékkel, a legjobb formádat hozhatod ki magadból, és nagyszerűen festesz majd!

Az iskolában különösen ügyelj a kevés sminkre. Nem kell minden sminkcuccodat használnod, amid csak van! Próbáld ki, mi illik a legjobban hozzád. Ha buliba készülsz, lehet, egy kicsit több sminket teszel fel. Dobd fel egy kis csillogással. Figyelj oda rá, hogy jól eloszlasd az ujjaiddal, vagy kozmetikai ecsettel. Ellenőrizd még világos körülmények között, hogy mit alkottál!

Alapozó

A tinik számára az alapozó nem szükséges. Míg eltömítheti a pórusaidat, a természetes hatástól is megfoszt. Hagyd ki az alapozót, és használd csak korrektort a szépséghibáid elrejtésére. Vigyél fel egy kevés púdert az egész arcodra, hogy kiegyenlítsd a bőrtónusodat, megakadályozd a zsírosodást, és utána korrigálj.

Szeplők

Ne próbáld meg elrejteni a szeplőidet. Lehet, hogy nem értékeled, de hozzád tartoznak. Ha napsütésnek vannak kitéve, a szeplők sötétebbek lesznek, tehát „ellenőrzés” alatt tarthatod őket, ha kerülöd a napot, vagy fényvédőt használsz. Ahogy idősebb leszel, eltűnnek majd, és nem jelentenek túl nagy problémát.

Szem

Lehet, hogy nem izgat túlságosan a szemhéjpúder, míg nem leszel kicsit idősebb. Amikor elkezdesz ilyet viselni, mindenképp ügyelj rá, hogy világos legyen, és használj trendi metál vagy csillogó színeket. Beleszállhat a por a szemedbe és irritációt okozhat. A szemhéjpúdernek nem kell igazodnia a szemszínedhez, bár a földszínek (barna, szürke) nagyon jó kiegészítői a kék, sötét és világosbarna szemszíneknek. Választhatsz hozzá külön alapozót, ami tartósabbá teszi az eredményt.

Kezdésnek a barna szempillaspirál a legjobb a barna vagy szőke hajú lányoknak. A fekete valószínűleg túl erős, különösen napközben. Ha úgy gondolod, hogy a barna nem elég sötét, próbáld ki a barna-feketét. Vízálló szempillaspirálra lehet szükséged, ha sportolsz, vagy a szabadban végzett tevékenységekhez, ha meleg van. Tovább tart és nem folyik le, de nehezebb is eltávolítani. A legjobb, ha a szempillaspirált a lehető legkisebb mennyiségben kened fel, így elkerülheted a nem kívánt foltokat.

Ha szemkihúzót használsz, a ceruza sokkal természetesebben néz ki, mint a folyékony tus. Tanuld meg biztos kézzel felvinni az egyenes vonalak érdekében, és töröld le egy papírzsebkendőivel mosd le, ha már nem mész sehova.

Pirosító

A folyékony és krém állagú pirosítók népszerűek a tinik körében, mert viszonylag könnyen felvihetők, és jól eloszlathatók. A rózsaszín és barack árnyalatok majdnem bármilyen bőrtónushoz jól mennek. Vidd fel az arccsontodra, és applikáld kifelé, a hajvonal felé.

Ajkak

Ha érzéki ajkakat szeretnél, a szájfény megteszi. Ha valamilyen színt is szeretnél adni neki, mondjuk egy esti sminkhez, próbálj ki egy erősebb színű rúzst. Mindig legyen kéznél ajakír, ha kicserepesedik a szád!

Általános sminktanács

Minden sminkre igaz, hogy az eloszlatás a lényeg. Ellenőrizd le a sminkedet a napfényben, ha lehetséges, és ne félj letörölni, ha bármit túlzásnak érzel egy zsepivel. Soha ne feküdj le sminkben. Használj sminkeltávolítót, illatmentes babatörlőkendőt, vagy sima vizet, hogy lemosd. Ha bármikor bőrirritációd lenne, azonnal hagy abba a használatot, addig, míg meg nem tudtad mi a gond. Konzultálj a bőrgyógyászoddal a mielőbbi gyógyulás érdekében!

(Sz. D. L., afunpoint.com)