D-vitamin
#Testi problémák

Miért és hogyan napozz?

2013.08.11.
2 perces olvasási idő

Lehet hallottad már, hogy szükséges a napon tartózkodnod, hogy elég D-vitaminhoz jusson a szervezeted. A naptejet azonban ne feledd, még ezen keresztül is sok UVB sugár jut át.

A D-vitamin – a napsugárzás ultraibolya sugarai segítségével - elősegíti a kalcium szintetizálását a koleszterinből, és más módon is védi a testet. A D-vitaminnak fontos szerepe van a csontosodás folyamatában, a kalcium felszívódásában és a szervezet védekezőképességének biztosításában. A napfény továbbá jelentős hatással van a kedélyállapotra is, és bizonyos bőrbetegségek (például ekcéma, pikkelysömör) állapotának javulását is elősegítheti.

Ha nem tartózkodsz eleget a napon, hiányállapot jelentkezhet, mert a szervezet nem tud elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani. Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőtteknél csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll.

A D-vitamin egy része a táplálékok útján kerül az emberek szervezetébe, egy részét pedig a napfény termeli (leginkább az UVB sugarak). A legjobb D-vitamin források a halmáj olajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok.

Nagyon fontos azonban, hogy ésszerűen napozz, a nap káros sugarai ugyanis veszélyes betegségeket okozhatnak!

Az Egyesült Államokban a bőrrák gyorsan terjedő betegség. Évente ugyanis több, mint 1 millió új esetet diagnosztizálnak. Annak ellenére, hogy a rákos betegség sok más típusa által okozott megbetegedések száma csökken vagy stagnál, a melanóma által okozott újabb megbetegedések száma növekszik. A melanóma régebben leginkább az ötvenes vagy idősebb embereket támadta meg, ma azonban a bőrgyógyászok a húszas éveikben és a kamaszkor vénapozásgén járó pácienseket kezelnek a rák e típusával. A szakértők úgy vélik, hogy ez részben a szoláriumok és UV-lámpák megnövekedett használatának köszönhető, melyek nagyon erős UVA sugarakat tartalmaznak.

A doktorok szerint az UVB sugarak a melanóma kialakulásában is szerepet játszanak. A leégés vagy intenzív napsugárzásnak való kitettség ezért megnövelheti e halálos rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Az UVB sugárzásnak való kitettség megnövelheti a bőrrák két másik típusának, a basal- és pikkelysejtes bőrrák kialakulását is. A bőrdaganatok kezelésének legfőbb kezelési módja az eltávolítás, a daganat kimetszése. Mivel a basal- és pikkelysejtes bőrrák többsége az arcon és a nyakon alakul ki, az eltávolításukhoz szükséges sebészeti beavatkozás felszíni hegeket hagyhat az embereken. A hegek a test bármely részén megtalálhatóak és gyakran nagyok.

Nem a rák az egyetlen probléma az UV sugárzással kapcsolatban. Az UVA sugárzás okozta károsodás a dermiszen, a korai bőröregedés fő kiváltója. Legnagyobbrészt ez a napsugárzásnak való kitettségnek köszönhető, nem a korkülönbségnek. Az UV sugárzás egy másik problémához is vezethet, melyet az idős emberekkel hoznak összefüggésbe: a hályog a szemen.

Saját egészséged megőrzése érdekében ezért nagyon fontos, hogy ne vidd túlzásba a napozást, s kerüld a napon való tartózkodást 10.00 és 14.00 óra között!

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

bőr