D-vitamin
#Táplálkozás

Az elképesztő D-vitamin

2024.01.24.
2 perces olvasási idő

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek közül is kiemelkedő a D-vitamin, amely leginkább a csontok erősségéhez járul hozzá. Mire jó még?

Más, fontos szerepe is van ennek a tápanyagnak: leginkább a hiányában kialakuló rendellenességek miatt fontos. Asztma, rák, depresszió, szívbetegségek, diabétesz, elhízás - ezek mind kapcsolatba hozhatóak a D-vitamin hiányával. Látható, hogy miért is fontos kiegészítője az étrendünknek ez a vitamin. Ismerkedjünk meg vele jobban!

D-vitamin és a csontok

Ez a vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését, hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek. Felnőttekben a D-vitamin hiánya csontritkuláshoz vezethet. Gyerekek esetében csontrepedéseket és más, csontokat érintő elváltozásokat eredményezhet.

Az ép szívért és elméért

A vérben fellépő D-vitamin-hiány nem csak a csontokra nézve káros, hanem a szívre is negatív hatással van. Egyes tanulmányok szerint az idősek esetében depresszióhoz vezethet. A vitamint rendszeresen szedők között 7%-kal kisebb volt a halálozási arány a vitaminhiányban szenvedőkhöz képest. Gyerekeknél a vitaminhiány súlyos asztmát eredményezhet.

A D-vitamin forrása: a bőrünk

A szervezet képes önmaga előállítani ezt a vitamint. A folyamat lényege, hogy a bőrt megfelelő mennyiségű napfény érje (15-30 perc, heti néhány alkalommal legalább). Az UV sugarak, amelyek a vitamin képződéséért felelősek, egyben rákkeltő hatásúak is, tehát csak módjával a napozással (lehetőleg kora délelőtt és késő délután menj napra, főleg nyáron, de légy elővigyázatos az őszi időszakban is).

Kiket veszélyeztet a D-vitamin hiánya?

A tanulmányok szerint egyaránt érintheti a vitaminhiány a felnőtteket, a csecsemőket, a gyerekeket és a serdülőket is, a kiváltott hatás korosztályonként eltérő lehet. A legtöbb esetben nem is vesszük észre, ha alacsony a D-vitamin koncentrációja a szervezetben, azonban vannak, akiknél komoly gondot okozhat a vitaminhiány: elhízottaknál, emésztési problémában szenvedőknél (lisztérzékenyek), időseknél, rendszeresen gyógyszereket szedő embereknél.

Olvass tovább! A D-vitamin-hiány veszélyei

Vérnyomás és a D-vitamin

A magas vérnyomás és a vitamin hiánya kockázatos, sőt életveszélyes is lehet. Egy tanulmány szerint a magas vérnyomásban és D-vitamin hiányban szenvedőknek kétszer nagyobb esélyük van életveszélyes szívrendellenesség kialakulására, mint másoknak, ugyanakkor a D-vitamint más, kardiovaszkuláris rendellenességgel eddig nem hozták kapcsolatba, csak a magas vérnyomással.

A gyerekek és a D-vitamin

Bizonyított tény, hogy a megfelelő D-vitamin háztartással rendelkező gyerekek esetében kisebb az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. A vitamin hiánya pedig összeköthető más, súlyos gyerekkori betegséggel is, például az asztmával, a vitaminhiányos gyerekek több kórházi kezelésre és gyógyszerre szorulnak.

D-vitamin pótlása

A legtöbb ember számára a megfelelő mennyiségű napfény biztosítja a jó D-vitamin ellátottságot. Azonban, akik nem jutnak elég vitaminhoz, azok számára sokféle multivitamin készítmény áll rendelkezésre, vagy csak külön D-vitamin, esetleg kalciummal vegyítve.

A szükséges vitaminmennyiség az életkortól és bizonyos kockázati faktoroktól függ. A vizsgálatok azonban alátámasztották, hogy a D-vitamin pótlása több módon is lehetséges, ráadásul közöttük a hatékonyságot tekintve nincsen eltérés. Pótolható tehát napi (1000 NE), heti (7000 NE) vagy havi (30 000 NE) rendszerességgel.

D-vitamin teszt

Egy egyszerű vérteszt segítségével megállapítható a vér D-vitamin értéke. (25-hydroxyvitamin D teszt). A teszt elvégzését a háziorvos kezdeményezheti egyszerű laborvizsgálat útján. Jó, ha tudod, hogy a vizsgálatot azonban a D-vitamin-hiány kialakulására hajlamos vagy veszélyeztetett embereknél szokták rutinszerűen elvégezni. A jelenlegi iránymutatás szerint akkor elégséges a szintje, ha a véredben legalább 30 nanogramm/milliliter (ng/mL) D-vitamin található.

D-vitamin és más gyógyszerek

Szteroidos készítmények befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát, továbbá az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek is befolyásolják a D-vitamin mennyiségét. Ezért mindenképp konzultálj orvosoddal, ha ilyen gyógyszereket szedsz.

(KamaszPanasz - N. L.)