vitamin
#Vitaminszótár

D-vitamin (kalciferol)

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Segít a csontképzésben és a fogak növekedésében is nagy szerepe van, továbbá erősíti az immunrendszert, és segít egyensúlyban tartani a szervezet ásványianyag-szintjét (kalcium- és foszforszint).

A D-vitamint ma inkább nevezik hormonnak, felfedezve, hogy hiánya milyen sok betegségnél felfedezhető: diabétesz, rák, gyulladásos betegségek. Megtalálható a tojássárgájában, a lazacban, a szardíniában, a tejben, valamint a bőr is képes ezen vitamin termelésére, főként akkor, mikor sok napsütés éri, ezért a mi éghajlatunkon ősztől tavaszig a pótlására van szükség. Segíti a vérsejtek képződését, és segít megelőzni a rák kialakulását. Különböző kutatások arra is rámutattak, hogy segít megelőzni a fiatalkori cukorbetegség, az autoimmun betegségek, illetve a szklerózis kialakulását.

A következő betegségek kezelésében játszik szerepet: Crohn-szindróma, csontritkulás, rángógörcsökkel járó fibrózis, csontlágyulás. Használják még továbbá az időszakos depresszió, és a kétoldali süketség gyógyítására is. Felnőttek esetében a hiánya csontlágyulást vagy a csontok puhulását okozza. Ennek az állapotnak a kezelésére kalciumot és D-vitamint írnak fel pótlásra. A csontlágyulást terapeutával szokták kezeltetni. A csontok deformálódása is a D-viamin hiányára utalhat. A hiány főként télen alakul ki, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, valamint az olyan területeken, ahol kevesebb a napsütés.

Fontos szerepe a szervezetben a kalcium-foszfát anyagcserében van, segíti a kalcium felszívódását a vékonybélből, beépülését a csontokba, fogazatba. Ugyancsak a kalcium felszíváson keresztül közvetve van hatással az izomműködésre. Szükséges a véralvadási folyamataihoz, és az idegrendszer működéséhez is. Elsősorban a szigorú vegetáriánusok, az alkoholisták, a sötétbőrűek, a máj- és vesebetegek szenvedhetnek D-vitamin-hiányban. Utóbbiak képesek a vitamin előanyagának termelésére, viszont nem tudják belőle az aktív formát létrehozni. Több típusa van, például a D2- és D3-vitamin.

A javasolt napi mennyiség belőle 1000 NE, idősebbek és a csontokkal kapcsolatos betegségekkel szenvedők, illetve túlsúlyos emberek esetén ez a mennyiség sokkal több is lehet (orvosi utasítás alapján).

Kapcsolódó címkék

vitamin