fogyókúra
#Mozgás

A fogyókúrás gyaloglásról

2023.01.24.
2 perces olvasási idő

A fogyókúrás gyaloglásról szeretnék kérdezni valamit. A társam, akivel együtt gyalogolunk, abban hisz, hogy minél nagyobb távot tesz meg, annál több kilót adhat le, míg az én elméletem szerint a gyaloglási sebesség a fontos. Végül is melyik a fontosabb a fogyás szempontjából: a sebesség vagy a távolság?

Nagyon jó kérdés! A társad úgy véli, hogy a testmozgás időtartama az, ami számít. Annyiban helyesen vélekedik, hogy minél tovább végez valamilyen testmozgást, annál több kalóriát éget el. Neked is igazad van, amikor úgy gondolod, hogy minél intenzívebben mozogsz, annál több kalóriát használsz fel.

Összehasonlításképp nézd meg az alábbi táblázat adatait, melyek egy átlagos testsúlyú, 70 kilós emberre vonatkoznak:

Percenkénti kalóriafogyasztás Kilométerenkénti kalóriafogyasztás Perc/km Egy óra alatt összesen:
3 km/ó 3.6 108 30 216 kalória
2 km alatt
6 km/ó 6.6 99 15 396 kalória
4 km alatt

A fenti adatokból kiderül, hogy minél nagyobb sebességgel gyalogol valaki, annál több kalóriát használ el percenként. Ha két ember ugyanannyi ideig gyalogol, a gyorsabban mozgó nyilvánvalóan több kalóriát fog elégetni. Ugyanez a helyzet lassabb gyaloglás esetén is: az illető ilyenkor azért használ el valamivel több kalóriát kilométerenként, mert hosszabb idő alatt tudja megtenni ezt a távot.

Gyaloglás kisebb sebesség ...

GyaloglásA kisebb sebességgel gyalogló mintegy 9 kalóriával többet éget el kilométerenként, ami egyébként a fogyás szempontjából nem számottevő. (Elméletig ahhoz, hogy fél kilót fogyjon az ember, 3500 kalóriával többet kell leadnia annál, mint amennyit felvett.) Ezek a számok megközelítő értékek és a testalkattól függően változnak: az izmosabb testfelépítésűek valamivel több energiát (kalóriát) használnak el, mint a kevésbé izmosak.

A testmozgás intenzitása és időtartama egymással fordított arányban van. Nehéz a legnagyobb intenzitás mellett hosszú ideig folytatni valamit. A testmozgások többnyire vagy rövid ideig tartó igen intenzív gyakorlatok, vagy kisebb intenzitással, de hosszabb ideig végezzük őket.

Gyaloglás az állóképesség növelése érdekében

A gyorsabb gyaloglás előnye, hogy elősegíti a szív- és érrendszered karbantartását, valamint javítja az állóképességed. Azok, akik nagy intenzitású edzéseket végeznek, ahogy az állóképességük javul, idővel fokozatosan növelhetik a gyakorlatokra fordított időt.

A lassú gyaloglás előnye, hogy az illető hosszabb ideig mozoghat anélkül, hogy elfáradna, s közben kellő kitartásra (állóképességre) tesz szert. Egy idő után aztán növelheti a mozgás intenzitását (a gyaloglás sebességét), tovább javítva állóképességét. Az állóképesség javulása a szervezet növekvő oxigénszükségletében (azaz oxigénfogyasztásában) nyilvánul meg.

Akár nagy intenzitású és rövid ideig tartó a mozgás, akár kis intenzitású, de hosszabb időtartamú, a szervezetnek ugyanúgy nagy mennyiségű oxigénre van szüksége, és ugyanannyi kalóriát éget el.

Gyorsan kevesebbet vagy lassan többet: mindkét módszer hatékony

Egyik módszer sem jobb a másiknál: vagy lassan gyalogolunk, vagy gyorsan. Ami igazán fontos, hogy maradj következetes, bármelyik mellett döntesz is. Jó, ha a kettőt váltogatod, az egyik nap gyorsan sétálsz, de rövidebb ideig, a másik nap lassan, de tovább, mikor milyen lábbal kelsz (a szójáték kedvéért!).

Ezáltal változatosabbá teheted a gyaloglást, könnyen beillesztheted a napirendedbe, s te is, a társad is elégedettek és boldogok lehettek.

(KamaszPanasz - Ő.B., goaskalice.columbia.edu)