has
#Mozgás

Lapos has könnyen és gyorsan

2024.01.07.
2 perces olvasási idő

Sokak számára véget nem érő küzdelmet jelent az alakformálás, ráadásul az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület a has, mivel könnyen rakódik rá a nem kívánt zsírfelesleg, de annál nehezebben lehet megszabadulni tőle.

Mit tehetünk a laposabb has érdekében? Íme, 9 tipp, mely közelebb vihet az eredmény eléréséhez.

1. Ügyelj a testtartásodra

A hajlott testtartás nem csak a gerincnek árt, hanem a pocakod is jobban kidülled. Egyenesedj ki, és máris egy fokkal jobban fog kinézni a helyzet. Régimódi eljárás: próbálj egyensúlyozni egy nagyobb könyvet a fejeden, ilyenkor kénytelen vagy felvenni az egyenes tartást, ha már megy egyhelyben, akkor lassan kezdj el lépkedni. Ez a módszer fejleszti az egyensúlyodat is, és jót tesz a gerincnek is, mert a testsúly egyenletesen fog eloszlani.

2. Gondolkodj az egész testre kiterjedő gyakorlatokban

A hasat erősítő gyakorlatok végzése közben ne feledkezz meg a tested többi izmáról sem. A hát, a fenék, a törzs, a karizmok megdolgoztatása közvetve a hasizmokra is kihat. Egyik megfelelő módszer erre a Pilates.

3. Próbáld ki a „kenuevezés” gyakorlatot

Állj egyenesen, lábak kis terpeszben, majd kulcsold össze a kezeidet szorosan, kilégzés, majd fordulj balra deréktól felfelé, húzd meg az összekulcsolt kezeid, és tedd a bal csípőre, vállaidat feszítsd meg, mintha eveznél, ugyanekkor emeld fel a bal térdedet, tartva azt fordítsd jobbra, belégzés és vissza a kiinduló helyzetbe. Kilégzés és kezdődhet újból a gyakorlat, de most a jobb oldallal, ismételd a gyakorlatsort 20 alkalommal egyhuzamban.

4. Kar- és láblendítés szinkronban

Állj egyenesen, lábak egymás mellett, karok oldalsó középtartásban. Kilégzés, majd a jobb lábad lendítsd meg felfelé, lehetőleg nyújtva amennyire csak lehet, eközben a karokat nyújtsd a jobb lábad fölé, a hát enyhén hajlik közben. Belégzés, és vissza a kezdő pozícióba. Most a bal lábbal végezd ugyanezt, ismételd meg húszszor egymás után.

5. Nyújtózkodás

Állj egyenes testtartásban, sarkak összezárva, lábujjak enyhén kifelé nézzenek. Karok középső melltartásban, ujjak összekulcsolva. Kilégzés, majd a karokat egyenesítsd ki szorosan a test mellett, lefelé nyújtva azokat, közben állj lábujjhegyre, nyújtózkodj, feszítsd meg az izmaidat (lábak, fenék, hát, karok, has), tartsd így magad két másodpercig, belégzés, és vissza alaphelyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot 20 alkalommal.

6. A mozgás mellett ne feledkezz meg a helyes étrendről sem

Hiába a sok erőfeszítés, ha nem támogatod a szervezetedet máshogyan is. A megfelelő és egészséges étrend betartása nemcsak a felesleges zsír leküzdésében hasznos, hanem az egész szervezetre pozitívan hat. Figyelj arra, hogy mit és mikor eszel, nézd az élelmiszereken lévő címkéket, és számolj.

7. Segédeszközök igénybevétele

A különféle labdák, szalagok és egyéb gimnasztikai segédeszközök jót tesznek ugyan, de nem feltétlenül szükségesek a hasizom erősítéséhez. Akár a mindennapi helyzetekben is csinálhatsz erősítő gyakorlatokat, szinte bárhol, bármikor. Állj meg egyenesen, kilégzés, majd feszítsd be a hasizmaidat, belégzés, és engedd el, ezzel is hozzájárulsz az izmok megerősítéséhez és a kalóriák égetéséhez.

8. Megvalósítható célokat tűzz ki magad elé

A testalkatod nagy részben genetikai adottság. Ez tény, de ne használd kifogásként! A céljaidnak elérhetőnek és saját magadra szabottnak kell lenniük. Ne csábulj el a modellek karcsúsága miatt, mert az többnyire nem természetes. (Csak a legvékonyabbak vannak kiválogatva, így nem reális példaképek.) Míg másoknál egy élet munkája áll a feszes idomok mögött.

9. Hagyj elég időt mindenre

Nincs egyetlen gyors és jó megoldás, az eredmények eléréséhez időre van szükség. Lassan, jól eltervezett lépésekben haladj a tartós eredmény elérése felé. Ne add fel félúton, a buktatókon és gyötrelmeken túl kell jutni. Az eredmények idővel és kitartással születnek meg.

(KamaszPanasz - N. L.)