pilates
#Mozgás

Miért jó a pilates?

2024.03.29.
3 perces olvasási idő

Hazánkban népszerű sporttá vált az utóbbi években a pilates. Ám ez nem csak egy egyszerű testedzés, hanem egyben remek lehetőség is a kikapcsolódásra. Ha olyan mozgásformát keresel, ahol a nyugat és a kelet találkozik, ahol a tested és a tudatod összhangba hozod, ahol nincs hangos, dübörgő sláger, kiabáló edző, csak kellemes zene és lassú mozdulatok, akkor a pilates való neked.

Mi az a pilates?

Íme, egy összefoglaló a pilatesről, és mindenről, amit erről a fitness módszerről tudni érdemes.

A pilatest Joseph Pilates alkotta meg Németországban, a múlt század elején. Pilates gyermekkora óta súlyos ízületi panaszokkal és asztmával küzdött, ám ennek ellenére egész életében aktívan sportolt. Angliába költözött, majd a Man szigetekre kellett utaznia a világháború miatt, és itt megkezdte a módszer kialakítását.

A pilates gyakorlatok fő célja, hogy a test és a lélek összehangoltan dolgozzon, az alábbi 6 fő elv alapján:

  • Koncentráció – A gyakorlatokat kellő figyelemmel kell végezni.
  • Irányítás - Mozgások összehangolása, a légzés összehangolása a gyakorlatokkal.
  • Központosítás - Pilates szerint minden mozgásnak a test erőközpontjából kell kiindulnia (a hát-alhasi rész)
  • Áramlás, ütem - Minden gyakorlatnak külön üteme, lüktetése van.
  • Pontosság - A gyakorlatok minél pontosabb végrehajtása, lassú, egyenletes mozdulatokkal.

Pilates New Yorkban nyitotta meg az első stúdióját, ahol táncosoknak tartott órát. Ezek az emberek hihetetlen ruganyosságra tettek szert rövid idő alatt, illetve az erőnlétük is sokkal jobb lett.

A pilates segít kitörni a megszokásból

A pilates nagyon különbözik a hagyományos aerobik óráktól, a segítségével kitörhetsz a megszokásból és teljesen új élményekkel töltheted fel a tested és a tudatod.

A pilates azokat az izmokat dolgoztatja meg, amiket a hétköznapi élet során nem nagyon használsz, sőt létezésüket szinte észre sem veszed. Pedig ezek az izmok igen fontos szerepet töltenek be, mivel a gerincet és az ízületeket ezek az izmok tartják stabilan a helyükön. Ez a fajta speciális mozgás igen jótékonyan hat a hátgerincre. Erősíti a hátizmokat, a hasizmokat, a lábizmokat, ezáltal sokkal szebb lesz a tartásod, magabiztosabb, harmonikusabb a mozgásod.

A pilates jótékony hatása

A pilates hatása minden téren érezhető, nincs olyan dolog az életedben, ahol ne mutatkozna meg a változás. Az állóképességed, az erőnléted mindenképpen növekszik a pilates hatására. Javítja a testtartásod és a vérkeringésed, fokozza az anyagcserédet, erősíti az immunrendszered. Az ízületeidet hajlékonnyá teszi, a mindennapos mozgás során érezni fogod, mennyivel lazábban és könnyedebben mozogsz majd. Fejleszti az egyensúlyod, és leszámol a stresszel is.

Hogyan kell végezni a pilatest?

De hogyan is zajlik egy pilates óra? Mire készülj fel, ha szeretnéd kipróbálni? A résztvevők köre elég széles lehet, találkozhatsz fiatallal, de idősebbel is, kismamákkal, túlsúlyosakkal, vagy tökéletes alakúakkal, és férfiakkal is.

Az első, hogy az edzőcipődet hagyd otthon, mert itt nincs rá szükség. Sőt, a zoknidat is ledobhatod, így szabadon mozoghatnak a lábujjaid, és sokkal nagyobb stabilitást eredményeznek a gyakorlatok végrehajtása során. Kényelmes ruhát vegyél fel, ami enged szabadon mozogni, és nem korlátozza a mozgásterjedelmet, nem szorít. Viszont ne legyen túl bő se, mert a rád tekeredő ruha is éppen úgy akadályozhat a szabad, természetes mozgásban. Kellemes, halk zene szól az edzés alatt és az edző hangja is ehhez alkalmazkodik.

Egy néhány perces, alapos bemelegítés után, ami gyakran állva történik, utána a szőnyegen végezzük a gyakorlatokat. Az edző végig ott van melletted, és folyamatosan figyeli, javítja mozdulataidat, hogy minél tökéletesebb legyen, és segít, hogy elsajátítsd az alapelveket. Ezen kívül a tükör is sokat segít, hogy figyelj magadra és jól végezd a mozdulatokat.

Nincs előre meghatározott koreográfia, sem pontosan betartandó ütemek, minden mozdulat hozzád igazodik, a saját ritmusodhoz. A mozdulatokat nem kell hosszan kitartani, hanem folyamatosan követik egymást, ami egy harmonikus mozdulatsorba megy át. Ezek leginkább nyújtó és erősítő gyakorlatok, amelyek minden izomcsoportot megmozgatnak. A pilates gyakorlatok lényege tehát a finom, lassú, pontos mozgás. A gyakorlatokat legtöbbször a földön kell végrehajtani, matracon vagy egy törölközőn. Érdemes tükör előtt csinálni, hiszen így láthatóak a hibák, és könnyebben ki lehet őket javítani.

Az órák általában 60 percesek, amit szinte végig mozgással töltesz. Az óra végén relaxációs gyakorlatok vannak, amelyek segítenek ellazulni. 10-20 alkalom után már látható az eredmény, a test szép lassan átalakul, kecsesebb, formásabb lesz. Számíthatsz másnap egy kis izomlázra, hiszen olyan izmokat mozgattál meg, amiket eddig tudatosan semmiképpen sem használtál.

Kinek ajánlott a pilates?

A pilates nem megerőltető mozgás, nem okoz heves szívdobogást, a gyakorlatok könnyedén elvégezhetőek. Az egész nap szellemi munkát végző, egy helyben dolgozó embereknek kifejezetten jó mozgásforma, illetve azoknak is, akik valamiféle sérülésből épülnek fel. A stresszkezelésre is kiváló, ha már próbáltad a jógát, bizonyára ez is tetszeni fog.

Hazánkban a legtöbb fitnesz-terem vagy wellness központ már kínál pilates órákat. Keresgélj az interneten a legközelebbi edzőteremért, és az órarendekért.

(KamaszPanasz - GY. R.)