stressz
#Lélek

Stresszkezelés felsőfokon

2014.05.22.
2 perces olvasási idő

Mit tehetünk a stressz ellen a szürke iskolai hétköznapokban? Hasznos technikák iskolakezdéshez.

Egyszer egy lelkipásztor nagy gondban volt, mert nem volt ötlete, hogy miről prédikáljon. Ráadásul kisfia is ott volt láb alatt, aki rettentően unatkozott. A lelkipásztor fellapozott egy magazint, kitépte belőle a világ térképét, összetépte a lapot apró darabokra, majd odaadta gyermekekének, hogy rakja ki. Azt hitte, hogy ezzel fél napra lefoglalta a gyermeket. De néhány perc múlva a gyermek már készen is volt. A gyermek elmondta, hogy a másik oldalon egy ember képe volt, amit sokkal könnyebb volt kirakni, aztán csak megfordította a lapot. „Rájöttem, hogy ha rendbe teszem az embert, rendben lesz a világ is.” A prédikátornak is megtalálta a témáját… Tehát, ha a fejekben rend van, akkor a világot is képesek vagyunk optimistán látni, aggodalmaink nagy részét is levetkőzhetjük.

Stresszkezelés

Tegyünk rendet a fejünkben!

Gondolkozzunk el azon, hogy mi miatt szorongunk, stresszelünk! Valami olyan miatt, amit nem lehet megváltoztatni? Akkor felesleges az aggodalmaskodás, hiszen úgy sincs mit tenni. Vagy valami olyan miatt, amit meg lehet változtatni? Akkor pedig ideje a tettek mezejére lépni!

A problémáknak alapvetően két típusa van, az egyik tevékenység központú megoldást igényel (általában a férfiak alkalmazzák), a másik pedig érzelmi központú megküzdést (gyakori női megoldás). Ha stresszes helyzetbe kerülsz, melyik megoldási mód segíthet leginkább a stressz és a helyzet kezelésében? Tettek mezejére lépsz, vagy kibeszéled magad a barátokkal?

Ha mások idegesítőek

Tény és való rengeteg bosszúságot tudnak okozni mások. Osztálytársak, beszólogatók, röpdögát írató tanárok… Stressz hatására adrenalin, noradrenalin, glucocorticoidok szabadulnak fel, amitől gyorsul a légzés, a pulzus, emelkedik a vérnyomás. Hosszabb távon ez a stressz-válasz károsítja az immunrendszert.

Ha felidegesíted magad valaki miatt, azzal neki semmit sem ártasz, magadnak viszontannál többet. Ha például egy hosszú sorba ragadtál a postán, és a többiek idegeskedése is kezd rád ragadni a következőket teheted:

Légző gyakorlatok: belégzés, kilégzés, szünet… szépen lassan ismételd csak a levegő vételre koncentrálva.

Tudatosítsd magadban, hogy az ő problémájuk nem a te problémád. Tudtad, hogy hosszú sor lesz, belekalkuláltad az idődbe, különben is mi a legrosszabb, ami történhet? 5 perccel később szolgálnak ki…

Gondolj valami olyanra, amire van befolyásod! Például a posta után bevásárolnod kell. Átgondolod, hogy mit hol fogsz megvenni. Összpontosíts arra, ami csak tőled függ, amit befolyásolni tudsz!

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely – kezeletlen esetben – súlyos egészségi problémákat okozhat. Tovább a cikkhez

Hosszú távú megoldás a stressz ellen

Helyes táplálkozás

Bizony, a táplálkozás most is a segítségedre lehet. Volt már olyan élményed, hogy rettentő éhes voltál, ezért sokkal feszültebb voltál, mint máskor? Vagy lehangolt voltál, ezért kipakoltad az édességes fiókot? Persze a hatékony stressz-kezelés alatt nem a csoki falást értjük. A megemésztett csokiból fenilanin lesz, ami a búskomorság, lehangoltság és aggódás felé tolja az érzelmeidet.

Étrended legyen változatos, ne habzsolj, inkább csak csipegess. Ha lassabban eszel, az agyadnak lesz ideje felmérni, hogy már megtelt a gyomor, jól laktál, ha viszont egyszerre behabzsolsz egy fél csoki tortát, akkor csak később fog jelezni, és túleszed magad.

Ha egyszerre sokat eszel, akkor fáradtság vesz erőt rajtad. Ha a napi energiabevitel, az arányok megfelelőek, akkor te is jobban érezheted magad a testedben. Erről sok információt találsz az interneten, vagy dietetikus véleményét is kikérheted.

Testmozgás

Ha jó kondiban vagy, akkor a szervezeted könnyebben tud reagálni a megváltozott helyzetre, vagyis a stresszre, illetve a mozgás során boldogsághormonok szabadulnak fel. Hogy tudnának a többiek felidegesíteni, amikor épp most döntötted meg egyéni rekordat, és tele vagy boldogsághormonnal?

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek