halogatás
#Suli, munka

Egész éjszaka tanulnál? Rossz ötlet!

2023.01.22.
1 perces olvasási idő

Megtörtént már veled, hogy hiába tanultál egész éjszaka, a vizsgád mégsem sikerült jól? A legújabb kutatások szerint az éjszakai tanulás az oka a gyengébb teljesítménynek.

Elegendő alvás = Logikus gondolkodás

Tudósok azt javasolják, hogy témák szerint csoportosítva tanulj, és este! Igen, este, főleg este 6 és 8 óra között, mivel ilyenkor vagy a legéberebb, és ilyenkor tudsz a legjobban koncentrálni. Ám külön felhívják a figyelmet a napi legalább 8 órányi alvás fontosságára, különösen a vizsga előtti éjjelen. Az agy ugyanis jobban működik, könnyebben felismeri a logikus kapcsolatokat a tananyagok között, a memória pedig gyorsabban és könnyebben hívja elő a megtanult információkat, ha eleget alszol. Kezdj el idejében felkészülni a vizsgákra, pihenj eleget, így javíthatod a teljesítményed is!

Egy nemrég végzett kutatás során 1200 alvásvizsgálatra került sor. Vizsgálták többek között az alvási apnoe-t, az álmatlanságot, a nyugtalan láb szindrómát, a narkolepsziát és a krónikus fáradtságot is. Az eredmények szerint a főiskolára készülő diákoknak ideálisan 7-8 órát kellene aludniuk, ennek ellenére a legtöbben ennél jóval kevesebbet alszanak. Aki úgy dönt, hogy nem alszik annyit, amennyit kellene, nem veszi figyelembe, hogy a tartós alváshiány befolyásolja a hangulatot, az energiaszintet, a koncentrációs- és felfogási képességet. Ez mind nehezíti a tanulást, és hatással van a vizsgán nyújtott teljesítményre.

Ne vedd félvállról

Hagyd az egész éjszakás tanulást, és a koffeintartalmú italok fogyasztását (kávé, tea, energiaitalok)! Az álmatlanságot nem szabad félvállról venned! Sok főiskolás - miután elhagyta a védelmező családi környezetet, ahol megszokott alvási rendje volt - rájön, hogy senki sem kéri számon, hogy mennyit és mikor alszik, és elkezdenek sokáig ébren maradni.

Ez valószínűleg hozzájárul ahhoz a tendenciához, miszerint az alváshiány leginkább a főiskolai, egyetemi éveiket töltő diákok körében jelentkezik.

Tanácsok vizsga előtt

  • Aludj 8-9 órát naponta (különösen vizsgák előtt)!
  • Próbálj este 6 és 8 óra között tanulni, ilyenkor fog a legjobban az agyad!
  • Szinte felesleges kora délután tanulnod, ilyenkor vagy a legkevésbé éber!
  • Ne igyál koffeintartalmú italokat (a koffein a szervezetedben marad 6-8 órán keresztül)!
  • Jegyezd meg: a krónikus alváshiány hosszú távú betegségekhez vezet, ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség.

Ha több héten át tartó álmatlanságtól vagy krónikus alváshiánytól szenvedsz, akkor keress fel egy szakorvost.

(KamaszPanasz - S.A., newswise.com)