bemelegítés
#Mozgás

Bemelegítésből a kevesebb többnek számít

2024.01.25.
1 perces olvasási idő

A bemelegítés kötelezőnek számít a sportolás előtt, ám az átmozgató gyakorlatok a szükségesnél több energiába kerülnek, így a tényleges testmozgás során már csökkent teljesítménnyel kell számolni - összegzi egy kanadai tanulmány.

A bemelegítés nem csak a profi sportolók, hanem a szabadidejükben testmozgást végzők edzésének is részét kell képezze. A versenyszerűen sportolók között a legtöbb esetben valóságos ceremóniának számít a bemelegítő gyakorlatok sorának elvégzése.

A megfelelő bemelegítéssel, az izmok megfelelő hőmérsékletre hozásával és a vérkeringés folyamatos növelésével számos sérülésnek vehetjük elejét. Nem ritka jelenség, hogy a világversenyre készülők bemelegítése 1-2 óráig is eltart. Túl sokáig is, állítják a Calgary Egyetem kutatói, a hosszúra nyújtott gyakorlatokért ugyanis nagy teljesítménybeli árat fizetnek a sportolók.

Célfotó? Nem szükséges

A kanadai vizsgálatban versenyszerűen kerékpározók segítették a kutatók munkáját: a bemelegítést a klasszikusnak számító szobakerékpáron való laza, majd intenzívebbé váló tekeréssel kezdték - mintegy 50 percig.

A melegítés során végzett erőkifejtés intenzitására jellemző, hogy a későbbi sportolás során mért pulzus 60-95 százalékát mérhették esetükben az orvosok. A bemelegítés végén nyolc rövidebb sprintet is teljesítettek a biciklisek.

Más alkalmakkor a ráhangoló edzés másik - rövidített - formáját kellet teljesíteniük a sportolóknak: ez mindössze 15 percig tartott, s jóval kevésbé vette igénybe a szervezetet; az edzési pulzus csupán 60-70 százalékát rögzítették ekkor, s a végén mindössze egyetlen sprintet kellett abszolválni.

A kerékpárosok edzésen nyújtott teljesítményét mind a rövid, mind a hosszú bemelegítés során rögzítették, s megállapították, hogy a rövid edzést követő sprint során a biciklisek 6,2 százalékkal nagyobb teljesítményre voltak képesek. Ez már akkora különbség, amely megállapításához két sportoló között még csak célfotó sem lenne szükséges.

A kutatók ugyanakkor a szabadidős sportolók figyelmébe ajánlják (mivel náluk nem igazán fontos tényező a lehető legnagyobb teljesítmény), hogy az ő esetükben semmi esetre sem lenne helyes az a következtetés, hogy a bemelegítés akár teljesen elhagyható, hiszen úgy számos sérülés következhetne be.

Fontos az „üzemi” hőmérséklet

Különösen a nagy intenzitású edzések (pl: súlyzózás) előtt rendelkeznek kulcsfontosságú szereppel a megfelelő mennyiségű bemelegítő gyakorlatok, ám a futóknak vagy kerékpározóknak is ajánlott, hogy az első pár percben csak visszafogottan sportoljanak. Ha viszont az izmok elérték “üzemi” hőmérsékletüket, semmi akadálya egy-egy nagyobb erőkifejtésnek.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)