memória
#Suli, munka

7 technika a memóriád fejlesztésére

2022.11.03.
2 perces olvasási idő

Amikor egyetemi hallgató voltam, 5 tárgyat kellett idegen nyelven hallgatnom, hogy megszerezzem a diplomámat. Voltak óráim spanyolul, latinul, ógörögül, és nem is kell mondanom, hogy örülök, hogy már vége. Szó szerint órákat töltöttem az igeragozás magolásával, és valószínűleg sok fát elfogyasztottam azzal a rengeteg tanulókártyával, amelyeket használtam.

Minél többet memorizáltam, annál könnyebben ment, nem azért, mert okosabb lettem, hanem mert az agyam hozzászokott, hogy töménytelen információt kell megjegyeznie nap mint nap. Nemsokára már egész köteg szótanuló kártyát sikerült memorizálnom. Csak gyakorlás kérdése, bárki képes rá. Íme, néhány stratégia, ami segített nekem gyorsan memorizálni a szavakat, a terminológiát és a ragozási szabályokat.

Alkoss kreatív asszociációkat

Amikor új szavakat vagy nyelvtani szabályokat kellett memorizálnom, próbáltam kifejleszteni szórakoztató módszereket, hogy megjegyezzem őket. Minél idegenebb az asszociáció a megtanulandó szótól, annál bizarrabb társításokat lehet létrehozni, és annál könnyebben megragad a fejben. Nagyon egyszerűnek hangzik, de annál hatásosabb. Néha még vicces kis rajzokat is rajzoltam a kártyáim hátuljára, hogy valóban emlékezetessé tegyem ezeket a bizarr asszociációkat.

Tarts szünetet tanulás közben

tanulási tippekAz agyunk egyre kevesebbre emlékszik, minél többet tanulunk. Ezért van az, hogy könnyebben emlékszünk vissza a megtanulandó anyag elejére és végére, mint a köztes információkra. Szóval rájöttem, hogy ha rövid, egyórás periódusokban tanulok, több dolgot tudok megjegyezni. Mindenki máshogy működik, így neked is meg kell találnod, hogy mi a számodra optimális tanulási idő. Talán Te is rájössz, hogy könnyebben tanulsz három egyórás időintervallumban, mint egy négyórás időszakban.

Használd az agyadat és a testedet

Ülni az íróasztalnál és a nyelvtani szabályokat bámulni, talán működik néhány embernél, de én mindig gyorsabban tanultam, ha aktívan dolgoztam fel az adott információt. Asszociációs képeket rajzoltam, vagy hangosan felolvastam a könyvet, hogy a fejemben tartsam a dolgokat. Arra is rájöttem, hogy ha a tanulókártyáimat tanulmányozva sétálgattam a kampuszon, az segített energikusnak maradnom, és összpontosítanom.

Ezt tudtad? Agyserkentő ételekkel is könnyebb lehet a tanulás

Ismételd el, amit tudnod kell

Ahhoz, hogy valami megragadjon a fejedben, jó módszernek bizonyul, ha folyamatosan ismételgeted magadnak. Olvasd fel magadnak hangosan, és utána olvasd el még egyszer! A lényeg, hogy juttasd el az agyadba az információt a lehető legtöbb módon. Egy vicces módszer, hogy ha elképzeled, hogy egy számodra szórakoztató személy olvassa fel a könyvedet vagy a kártyáidat. Kicsit érdekesebbé teszi majd a dolgokat.

Csökkentsd a zajt

Néhányan jól tudnak tanulni zenehallgatás mellett. Ez a tantárgytól is függ. Azonban ha azon kapod magad, hogy elkalandozol és csak a zene szövegére figyelsz, jobb, ha inkább kikapcsolod a zenét. Ha élvezed a zenét, akkor inkább hallgass klasszikus zenét, vagy bármi olyat, ami segít koncentrálni. Alapvetően olyan helyet válassz a tanulásra, ahol a legkevesebb zaj ér!

Maradj pozitív (ha lehetséges)

Sokkal több információra fogsz emlékezni egy témáról, ha próbálod érdekesnek találni. Ha azt gondolod, hogy a téma unalmas, és haszontalan, akkor jóval nehezebben fogod memorizálni az információkat. Próbálj valamilyen kapcsolatot találni, hogy hogyan fog a tantárgy beleilleszkedni a későbbi munkádba, az életedbe.

Tanulj, amikor a leginkább produktív vagy

Mindenkinek megvan a legjobb tanulási ideje, és leggyakrabban napközben van. Van valami ebben az időszakban, amitől motiváltabb vagy és ekkor tudsz a leginkább összpontosítani. Azt vettem észre, hogy én a korareggeli órákban voltam a leghatékonyabb. Gyakran leugrottam egy kávézóba fél 7 körül, és megittam egy kávét miközben írtam és tanultam. Találd meg a legjobb időpontot a tanulásra és mindig ekkor tanulj! Csodákat fog művelni a memóriáddal!

(KamaszPanasz - P. K.)