#Suli, munka

Hogyan tanulj gyorsabban?

2021.10.08.
3 perces olvasási idő

A dolgok gyors megjegyzésére a legtöbben valószínűleg az ismétlést javasolják. Ha azonban gyorsan és alaposan akarsz valamit megjegyezni, az ismétlésnél többet segít, ha megtanulod felidézni a dolgokat. A probléma csak az, hogy mindannyian máshogy tanulunk.

Íme, néhány általános lépés a dolgok felidézésének tökéletes elsajátítására, hogy rövid időn belül megjegyezhess egy halom információt.

Vizuális, hallás utáni vagy gyakorlati típus vagy?

Mielőtt elkezdenénk, valamit meg kell állapítanod: hallás utáni, vizuális vagy gyakorlati tanuló vagy? Ha hallás utáni, akkor a legegyszerűbb módja az információszerzésnek az, ha meghallgatod az anyagot. A vizuális típusúak inkább szeretik látni azt, Hogyan tanulj gyorsabban, hatékonyabban?amit meg kell tanulniuk, a gyakorlati tanulók pedig szívesebben tanulnak eseményekből, tapasztalatokból. A legtöbb emberben általában ezek közül legalább kettő keveredik, nézzük hát, hogy melyik lépés a legkedvezőbb a tanulási stílusodhoz, hogy gyorsan és hatásosan jegyezd meg a dolgokat.

1. Előkészületek

Hogy hatékonyabbá tedd a tanulást, gondosan figyelj arra, hogy milyen környezetet választasz. A legtöbb embernek ez egy olyan helyet jelent, ahol kevés dolog tereli el a figyelmét, de vannak olyanok is, akik inkább nyilvános helyen szeretnek tanulni. Találd ki, melyik hasznosabb számodra!

Ezután igyál egy kis teát. Számos tudományos kutatást tudnék mondani, ami megerősíti, hogy a zöld tea, mint természetes katalizátor, fejleszti a memóriád. Az információk felidézésének a képessége az agyunkban található idegsejtek közötti erősségre vezethető vissza, melyek szinapszisokkal kapcsolódnak. Minél jobban edzed ezeket a szinapszisokat (ismétléssel) annál erősebbek lesznek, így képes leszel memorizálni a dolgokat.

Ahogy idősebbek leszünk, különböző külső és belső hatás következményeként az agyban lévő idegsejtek állapota rosszabb lesz, ami memóriaveszteséghez és Alzheimer-kórhoz is vezethet. A zöld teában olyan összetevők vannak, amik meggátolják ezt a dlyamatot, és sokkal tovább működtetik az agysejtjeidet.

2. Rögzítsd, amit meg akarsz tanulni

Ez különösen hasznos, ha egy előadásról akarsz információt megjegyezni. Használj egy diktafont, hogy követhesd az összes elhangzott információt, és hallgasd meg. Ha egy beszédet próbálsz memorizálni, vedd fel, ahogy hangosan mondod a szöveget, és hallgasd vissza magad. Nyilván, ez azoknak kedvez a legjobban, akik hallás után tanulnak, de azért is hasznos, mert összefüggésében hallod az előadást, így gyorsabban tudod megtanulni.

3. Írj le mindent

Mielőtt megpróbálsz mindent visszaidézni az emlékezetedből, írd le és írd újra az információt. Ezáltal sokkal ismerősebb lesz mindaz, amit meg szeretnél jegyezni. Ha ezt a felvett szöveg hallgatása közben csinálod, még könnyebben fogod tudni a sok adatot megjegyezni. Ez a módszer a gyakorlati tanulók számára a legjobb, de mindenkinek hasznos.

4. Tagold a jegyzeteidet

Most, hogy mindent leírtál, tagold a jegyzeteidet részekre. Ez a vizuális típusoknak az ideális, különösen, ha színes kijelölővel is megkülönbözteted a legfontosabbakat, vagy a különböző témaköröket. Ez segíteni fog abban, hogy csoportokba rendezd az agyadban azokat az információkat, amiket meghallgattál.

5. Ismételj

A szöveg minden sorát olvasd el párszor, majd próbáld megismételni anélkül, hogy ránéznél. Amint egy-egy kisebb részt megjegyzel, mindig adj hozzá új információt, amit épp megtanultál, hogy még hatékonyabb legyél. Ez mind a rövidtávú memóriádba fog kerülni ahelyett, hogy elhalványulna. Csináld ezt mindaddig, amíg megjegyzed a megtanulandó egységet és vissza tudod mondani. Ne lépj tovább a következő részre, amíg teljesen meg nem jegyezted az előzőt! Ez nagyrészt vizuális tanulás, de ha hangosan mondod, az sokat segít a hallás után tanuló típusoknak is.

6. Írd le emlékezetből

Most, hogy az összes részt fel tudod idézni, írj le mindent, amit tudsz. Ez meg fogja erősíteni mindazt, amit tanultál, mivel gyakorlatban is használod.

7. Tanítsd meg valakinek

Az egyik leghatásosabb mód, ha valakinek megtanítod az anyagot. Ezt nagyon sokféle módon csinálhatod. Tarthatsz előadást valakinek, aki veled szemben ül (vagy a tükörnek, ha senkit nem tudsz rávenni erre) és magyarázz el mindent rögtönzötten. Ha szó szerint kell visszamondanod azt, amit tanultál, akkor ülj le valakivel szemben és úgy mondd el neki, mintha a tervezett közönséggel szemben ülnél.

Jó módszerem erre az, ha másoknak készítesz teszteket. Gondold végig az információt, és próbáld megjósolni, milyen kérdések jöhetnek számításba. Használj feleletválasztást, párosítást stb., hogy dolgozatformába öntsd az információt, és nézd meg, hogyan csinálja más. Ez mind gyakorlati tanulási módszer, mivel ténylegesen gyakorlod és használod a fogalmakat, amiket megtanultál.

8. Hallgasd meg a felvételeket

Ha van hosszabb, egybefüggő időd (például utazás, vezetés, fürdőkád stb.) menj végig az információhalmazon úgy, hogy újra és újra meghallgatod a felvételről. Ez ugyan hallás utáni tanulás, de kiegészíti mindazt, amit a rövidtávú memóriádban raktároztál el.

9. Tarts szünetet

Végül hagyd az agyadat fellélegezni. Nem gondolkozz azon, amit megtanultál, térj vissza rá később. Így rá fogsz jönni, mit is tanultál meg valójában, és valószínűleg segít majd azokra a részekre koncentrálnod, amiket nem sikerült olyan jól megjegyezned.

(KamaszPanasz - K. F. - lifehack)