bébiszitter
#Lélek

Bébiszittelési alapok - Tudd, hogy mire számíthatsz!

2010.08.03.
2 perces olvasási idő

Minden család és ezáltal minden gyerek kicsit más, ezért a gyermekfelügyeletben is sok változó dolog lehet. Ha előre megtudod, hogy mire is számíthatsz, az nem csak téged tesz sokkal felkészültebbé, de mindannyian sokkal jobban fogjátok élvezni is a felügyeletet!

Ismerd meg a családot, a szomszédokat és a környéket! A te biztonságod is legalább olyan fontos, mint a gyerekek biztonsága. Ha ez az első bébiszitterkedős munkád, akkor csakis olyan családhoz menj, akiket már ismersz és akikben a szüleid is megbíznak. Add meg a telefonszámát és a címét is a lakásnak, ahol felügyelni fogsz, és mindig értesítsd a szüleidet arról, hogy körülbelül mikor és milyen módon fogsz hazaérkezni.

Biztonság

Kicsit furcsán is érezheted magadat más házában, de ha nem érzed magadat teljes biztonságban, akkor segíts magadon! Zárd be az ajtókat, ablakokat, ne nyiss ajtót idegeneknek és sose mondd el a telefonálóknak, hogy egyedül vagy! Ha van hangposta az adott lakásban, akkor használd azt azokban az esetekben, amikor nem ismered a hívó felet.

Ismerkedj meg a feladattal!

Ismerd a gyerekeket, akikre vigyázni fogsz! Természetesen egy 2 hónapos babára és egy 10 éves gyermekre felügyelni nagy különbség, ezért elsőként a gyerek korát tudd meg. Ha nem érzed magadat elég felkészültnek ahhoz, hogy egy újszülöttre vigyázz, akkor ne vállald el a munkát! Érezned kell, hogy képes vagy kontrollálni a feladatodat, ezért ha nem vagy biztos magadban, akkor inkább várj az új munkáig.

Tudd meg, hogy hány gyerekre fogsz vigyázni! Ha például abban a hitben besétálsz a lakásba, hogy a Simon ikrekre fogsz vigyázni, de ott találod az 5 éves unokatestvérüket és a 7 éves barátjukat is, akkor az egész helyzet nagy meglepetésként érhet.

Lehet, hogy nem vagy elég felkészült ahhoz, hogy 4 kisgyerekre vigyázz, – a legtöbb felnőtt sem képes rá – így ilyen esetekben se vállald el a felügyeletet. Gondolj csak bele, egy gyerekre is éppen elég teljes felelősséggel vigyázni, hát még 4-re!

Tehát mielőtt elmennél, kérdezd meg, hogy hány gyerekre számíthatsz, beleértve a rokon- és a barátgyerekeket is. Esetleg megengedik neked, hogy hívj egy barátot, aki tud neked segíteni, vagy talán hívnak egy másik bébiszittert is, hogy csatlakozzon hozzád.

Ám ha túl sok gyerekkel bíznak meg, akkor húzd ki a családot a listáról, mert nem feltétlenül vállalhatod a teljes felelősséget, amire viszont szükség lenne!

Ha végeztél...

Tudd, hogyan fogsz hazajutni! Mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy haza tudnak-e vinni a munka után. Ne hagyd az utolsó pillanatra, tedd fel a kérdést még mielőtt el tudnád vállalni a munkát. Persze ha nem tudnak, akkor is ott áll még az esetleges tömegközlekedési eszközök lehetősége, ám nagyon későn már nem járnak sem buszok, sem trolik – vagy ha járnak is, akkor is nagyon ritkán.

Viszont ha nem laksz olyan messze, akkor haza is sétálhatsz, ám ha a sötétben kellemetlenül éreznéd magadat, esetleg a környék is veszélyesebb, akkor kérj meg valakit, hogy kísérjen haza.

Egyéb feladatok

Etetés, fürdetés, házi feladat és minden más. Tudd meg, hogy mit is várnak tőled pontosan! Van olyan szülő, aki csak a szimpla felügyeletet kéri, ám legtöbb esetben a szülők azt is elvárják, hogy megetesd, megfürdesd a gyerekeket, esetleg segíts nekik a házi feladatban, mielőtt lefekteted őket.

Emellett tudd meg, hogy van-e a gyerekeknek bármilyen speciális igényük – például gyógyszer, ételallergia, vagy bármilyen szokás, esetleg ima az étkezés előtt.

(Gy.A.)