nyári munka
#Suli, munka

5 tipp tini munkavállalóknak

2010.05.29.
1 perces olvasási idő

Ha szükséged van egy kis pénzre, miért nem dolgozol suli után, és válsz önmagad főnökévé? Itt van 5 tipp, hogy hogyan indítsd be a saját vállalkozásod.

1. Gondold, át milyen fajta munkát tudnál elvállalni

Mire lehet szükség a környezetedben? Ha a külvárosban élsz, és a szomszédoknak be kell járniuk dolgozni a városba (ami elég időigényes) vállalkozz kutyasétáltatásra. Nyáron vigyázhatsz olyan emberek háziállataira, akik éppen nyaralnak.

Tartsd nyitva a füled, hogy el ne szalaszd a jó lehetőségeket. Ha van jogosítványod és hallod, hogy anyukád egyik barátnője arról panaszkodik, hogy a gyerekeit ugyanakkor kéne felvennie, de különböző helyeken, ajánld be magad nála, hátha alkalmaz. Elmehetsz bevásárolni, vagy tisztítóba ruhákért, vállalhatsz kocsimosást, ablakpucolást.

2. Kérj díjat a szolgáltatásaidért!

Amikor már kitaláltad mit fogsz csinálni, gondold át milyen bért kérsz majd érte. Keress rá interneten, hogy lásd, mások mennyit kérnek olyan szolgáltatásokért, mint amilyet te is akarsz vállalni. A tiniknek gyakran kevesebb fizetséget kell kérniük, hogy versenyképesek maradhassanak, mivel kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, ám sokan azért keresik őket, mert olcsóbban végzik el a munkát, mint a felnőttek.

3. Reklámozz!

Nyomtass szórólapokat, írd rá az áraidat, a telefonszámod és az e-mail címed. (Természetesen egyeztess előtte a szüleiddel.) Rakj szórólapot minden ház elé a közeletekben. Adj párat a szüleidnek, hogy vigyék el a

diákmunka

munkahelyükre. Kérdezz meg kávézókat és boltokat, hogy rakhatsz-e ki szórólapot a hirdetőtáblájukra, (ha ezt megcsinálod, nyomtasd a lap aljára sokszorosítva a telefonszámoddal, és vagdosd be, hogy az emberek le tudják tépni a számod). Hirdesd magad interneten is. Ha így teszel, vond be az egyik szülődet is.

4. Szervezd meg a munkád!

Ha klienseid vannak, akkor tartanod kell velük a kapcsolatot. Te sem szeretnéd elfelejteni megsétáltatni valaki kutyáját, vagy kihagyni egy hal etetését. Vegyél egy naptárat, és írd be minden napra, mi mindent kell csinálnod. Tarts egy naptárat arra, hogy emlékeztessen, hogy kinek mikor, hányszor dolgoztál. Szüleid, nagyobb testvéred tudnak neked segíteni, megtervezni ezeket. Ki tudja, lehet, hogy a biznisz olyan jól fog menni, hogy bevonhatod a barátaidat is a munkába.

5. Biztosítsd be magad!

Ha a munkád alatt kocsit vezetsz, kötnöd kell egy biztosítást, főleg ha más emberek kocsiját vezeted, vagy a gyerekeiket fuvarozod. Egy pár előkészülettel a vállalkozásod nem marad sikertelen, és egyszerre gyűjthetsz pénzt és tapasztalatokat.

(I.S.)