egészséges párkapcsolat
#Lélek

5 lépés egy egészséges párkapcsolathoz

2017.05.28.
1 perces olvasási idő

Bizonyára ráébredtél már, hogy egy párkapcsolatba munkát kell fektetni. Nem is keveset. Gyakran az egymás iránti vonzódás segít abban, hogy a dolgok jól menjenek, de ha ez az egyetlen közös dolog bennetek, akkor előbb vagy utóbb vége lesz a kapcsolatotoknak.

Akár most kezdesz randizni, akár hónapok óta párkapcsolatban élsz, a következő tippek segíthetnek egy virágzó kapcsolat elérésében.

1. Beszélgessetek egymással!

A kapcsolatok megromlásának egyik leggyorsabb módja a beszélgetések hiánya. Ha a barátod/barátnőd mond valamit, amit te nem értesz, vagy nem értesz vele egyet, ne hagyd, hogy ez belülről emésszen téged. Kérd meg, hogy magyarázza el jobban az álláspontját, és beszéljétek át a dolgot. Ugyanez vonatkozik a tettekre. Ha a párod nem kezel téged megfelelő módon, akkor szólj neki. Beszélj egyesszám első személyben: Én azt érzem, Én úgy gondolom, hogy... Ez nem fogja azt a látszatot kelteni, hogy vádolod őt valamivel, így sokkal nagyobb eséllyel pályázol arra, hogy valóban meghallgassa az aggodalmaidat.

2. Tiszteljétek egymást!

Nem lehet a kapcsolatotnak jövője egy olyan személlyel, aki nem tisztel téged. Tényleg önmagadért szeret téged, amilyen vagy, vagy inkább azért, amilyennek tetteted magad, amikor vele vagy? Ha nem tudsz önmagad lenni a közelében, kérdezd meg magadtól, miért nem. Attól félsz, hogy a valós éned nem fog tetszeni neki? Ha a válasz igen, akkor nem biztos, hogy ő a megfelelő személy a számodra. A barátod/barátnőd nem kényszeríthet arra, hogy olyan személyként viselkedj, ami számodra nem kényelmes.

3. Hagyj teret a párodnak!

Meglehet, hogy együtt akartok lenni a hét minden napján, a nap minden órájában, de egy kevés külön töltött idő minden kapcsolatban kell. Egymás hiánya csak még jobban összeköt titeket. Ne hagyjatok fel olyan szokásokkal, amiket szerettek, és ne hanyagoljátok el a barátaitokat sem csak azért, mert párkapcsolatban vagytok. Nem lehetsz jó partner egy kapcsolatban, ha elveszíted a saját személyiséged a társad mellett.

4. Bízzatok egymásban!

A bizalom egy hatalmas elem az egészséges párkapcsolat kirakójában. Meg kell bíznod a másikban minden téren… nem egyszerű a dolog! Ez különösen fontos, ha a kapcsolatok szexuális útra terelődik. A szexuális együttlét olyasvalakivel, akiben nem bízol meg, soha nem végződik jól, mert minden kapcsolat alapja a bizalom. Barátságot is csak olyannal kötsz, akiben megbízol, nemde? Miért tekintenél el ettől, ha párkapcsolatról van szó?

5. Légy őszinte!

Hazugságok, titkolózások, megcsalások…ezek nem olyan dolgok, amiket valaha is szeretnél a párkapcsolatodban. A bizalom és az őszinteség kéz a kézben járnak, tehát őszinteség nélkül nem várhatod el, hogy a párod megbízzon benned. Légy nyílt az érzéseiddel kapcsolatban, és mondd el a párodnak, mit gondolsz. Meglehet, hogy a párod nem fogja könnyen megemészteni, amit hall tőled, de rendkívül fontos, hogy mindig őszinte légy vele. (Ha rájön arra, hogy hazudtál, az még jobban fog fájni).

(Szerző: MMI - KamaszPanasz)