kapcsolat
#Lélek

Mitől lesz jó a párkapcsolat? 2. rész

2009.11.26.
2 perces olvasási idő

Nap, mint nap halljuk: szeretem őt. Sokan mondják, hogy szeretik, de valójában ennyi elég is a boldogsághoz? Ő az igazi? Ez a kapcsolat a legideálisabb számodra? A most következő sorozatunkban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ találni.

Tisztelet

Az egészséges kapcsolatnak a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Azok, akik tisztelik a másikat büszkék is rá egyben. Elfogadjuk a másikat és szeretjük, azért ami valójában. Emellett pedig meghallgatjuk és értékeljük a másik ötleteit, véleményeit.

Kérdezd meg magadtól ezeket, ha úgy gondolod, hogy a partnereddel tisztelitek egymást:

• Általában meghallgatjuk a másik ötleteit, érzéseit?
• Barátokként segítetek a másiknak?
• Büszkék vagytok egymásra?

Ha a kérdésekre a válasz igen, akkor valószínűleg a tisztelet jelen van a kapcsolatotokban. Ez pedig egy jó jel, hiszen közelebb kerültünk az egészséges kapcsolathoz.

Tisztelet nélkül a kapcsolat fájdalmas lehet. Sokan úgy gondoljuk, hogy csak a pofon vagy az ütés fájhat, de egy-egy rossz szó vagy sértés ugyan úgy fájhat. Könnyen romokba döntheti önbecsülésünket és azt, hogy hogyan gondolkodunk magunkról.

Ha a partnered…

• Érezteti veled, hogy buta vagy, vagy ronda, netán bizonytalannak érzed magad?
• Senki előtt nem mondott neked ilyet?
• Őrültnek vagy hülyének nevez?
• Semmibe veszi, vagy viccet csinál az ötleteidből, érzéseidből?
• Lehúzza a sportod, a családod, a kultúrád, a vallásod, vagy a környéket ahonnan jöttél?

Nos, ha a válasz ezekre a kérdésekre igen, jogosan érezheted, hogy a partnered nem tisztel. El kell gondolkodnod azon, hogy mit rontottatok el, és aztán dönteni a jövőtökről.

Őszinteség és bizalom

Az őszinteség és a bizalom, majdnem a két legfontosabb része a kapcsolatnak. Az emberek bizalmat építenek ki azokkal, akikben megbíznak, azokkal, akikkel őszinték. Ha megbízunk valakiben, úgy érezzük, hogy van valaki, akire mindig számíthatunk. Emellett biztonságban érezhetjük magunkat, mivel megoszthatjuk gondolatainkat egymással, ami segíthet közelebb hozni a párunkat. Az egészséges kapcsolatban pedig, az ember mindig képes elmondani az igazat, még akkor is, ha ez nem egyszerű.

A bizalom hiánya számtalan probléma eredője lehet egy kapcsolatban. Aggodalomhoz és féltékenységhez vezethet. A féltékenység egy normális érzés. Így természetes, ha néha-néha megtapasztaljuk. De mindig van választásunk, hogy miként uralkodjunk az érzéseink felett. Sokan azonban nem tudnak uralkodni érzéseik felett. Így amikor féltékenyek, akkor sem. Az önuralom hiánya pedig megölheti a bizalmat is egy kapcsolatban. Amikor bízunk a másikban az azt jelenti, hogy bízunk a kapcsolatunkban is. Így sokkal kevesebb az esély arra, hogy bármiféle probléma alakuljon ki a féltékenységből, vagy más túlreagált ügyekből.

Kérdezd meg magadtól, ha úgy érzed, te és a partnered őszinték vagytok és bíztok egymásban:

• Mindketten elmondjátok az igazat egymásnak félelem nélkül?
• Beismeritek, ha rossz úton jártok?
• Megértitek a másik szükségleteit, egyéb elfoglaltságait, család, barátok?
• Biztosak vagytok benne, hogy érzitek a másik szeretetét?
• Bíztok a másik döntéseiben?

Ha a válasz túlnyomó részben igen, akkor valószínűleg a kapcsolatotokban jelen van az őszinteség és a bizalom. Ez pedig jó hír, hisz egy lépéssel megint közelebb vagy, hogy egészséges kapcsolatban élj.

Őszinteség és bizalom nélkül a kapcsolat könnyen boldogtalanná válhat. Kétségeitek lehetnek a szerelmet és az elkötelezettséget illetően. Az egészséges kapcsolatban a partnerek együtt építik ki a bizalmat. Beszélgetnek, meghallgatják a másikat, őszinték, tisztelik a másik érzéseit, és jól érzik magukat együtt.

A partnered…

• Hazudik, hogy kibújjon a felelősség alól?
• Titkolózik?
• Olyan dolgokat mond, mint például: „Neked nem lenne szükséged barátokra, ha igazán szeretsz” vagy „Viszonyod van valakivel, nem de?

Ha a válasz ezekre a kérdésekre igen, sajnos ti csak álmodhattok arról, hogy a kapcsolatotokban jelen legyen az őszinteség és a bizalom.

Folytatjuk!

(Cs. B.)