kapcsolat
#Lélek

Mitől lesz jó a párkapcsolat?

2017.02.03.
2 perces olvasási idő

Nap mint nap halljuk: szeretem őt. Sokan mondják, de valójában ennyi elég is a boldogsághoz? Ő az igazi? Ez a kapcsolat a legideálisabb a számodra? A most következő sorozatunkban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ találni.

A kapcsolatokról dióhéjban

  • Mindenki megérdemelten érezheti magát biztonságban és boldogságban egy kapcsolatban.
  • Az egészséges kapcsolatot a következő hat tulajdonság jellemzi: tisztelet, őszinteség, bizalom, korrektség, egyenlőség és megfelelő kommunikáció.
  • Ha a te kapcsolatod nem egészséges, és olyan tulajdonságokat hordoz magában, amelyek elfogadhatatlanok, választhatsz: vagy megpróbálsz változtatni, vagy pedig véget vethetsz a kapcsolatnak.
  • Minden tanulható módon jobbá tudjuk tenni a kapcsolatunkat.

Rajtunk múlik

Mindannyian egészséges, boldog, harmonikus kapcsolatra vágyunk. De néha nem egyszerű eldönteni, hogy egy kapcsolat egészséges-e vagy sem. Az egészséges kapcsolatok segítenek megfelelően gondolkodni és a világban betöltött szerepünkről valóságos képet adni. Boldogsággal és biztonságérzettel töltenek el. Az egészségtelen kapcsolatok ennek az ellenkezőit művelik velünk. Boldogtalanná, bizonytalanná tesznek és néha még az életünket is veszélybe sodorják.

De mit tehetünk azért, hogy a kapcsolataink – legyen szó baráti-, családi- vagy párkapcsolatról – a lehető legegészségesebben működjenek? Megtanulhatjuk, hogy hogyan mondjuk el, ha szerintünk egy kapcsolat nem egészséges, hogyan fejlesszük vagy hogyan vessünk neki véget. Ez a sorozat főleg a párokra és a szexuális kapcsolatokra fókuszál, de a tippek, tanácsok nagy része felhasználható más fajta kapcsolattípusnál is.

Mi teszi a kapcsolatot egészségessé?

Egyetlen kapcsolat sem tökéletes. De az egészséges kapcsolatban mindkét fél boldogan és jól érzi magát. Van, amikor a kapcsolat segítségre szorul. Ekkor tehetünk annak érdekében mi is valamit, hogy a kapcsolatnak ne legyen vége!

Az egészséges kapcsolat 6 alapvető tulajdonsága:

Az egészségtelen kapcsolatokban ezek közül valamelyik, súlyosabb esetben pedig mind hiányozhat. Van, amikor még tudunk rajta segíteni, de van, amikor nincs mit tenni, el kell hagyni a másikat.

Honnan tudhatom, hogy az én kapcsolatom ideális-e?

Mint már említettem, nem egyszerű megállapítani, hogy egy kapcsolat egészséges-e vagy sem. Pontosan ezért az emberek többsége bizonytalan, már ami a kapcsolatuk egészséges voltát illeti.

Az egészséges kapcsolatban a partnerek figyelembe veszik a másik szükségleteit, és kompromisszumokat kötnek, hogy mindketten jól érezzék magukat. Az egyik legjobb módja, hogy eldöntsd, milyen a kapcsolatod, hogy elgondolkodsz azon, mit éreztet veled a partnered.

  • Biztonságban érzed magad? Úgy érzed, törődik veled? Nos, ha a válaszod "igen", akkor a kapcsolatodban valószínűleg semmiféle hiba nincs.
  • Lehangol? Szomorúvá tesz? Esetleg félsz is tőle? Ha ez a valószínűbb, a kapcsolatod teljesen biztos, hogy egészségtelen.

Tökéletes kapcsolat nincs!

Ugyanis az egészséges kapcsolatokban is lehetnek rossz pillanatok. De ha a rossz pillanatok már mindennapok részévé válnak, akkor a kapcsolat egészségtelen. A pároknak együtt kell „dolgozniuk” és együtt kell kiépíteniük az egészséges kapcsolatot. Ha pedig nem tudsz együtt dolgozni a partnereddel, akkor el kell gondolkodnod a szakításon is.

Folytatjuk!

(Cs. B.)