kapcsolat
#Lélek

Kötelezettségeink a kapcsolatban

2009.12.15.
2 perces olvasási idő

A legtöbb kapcsolatban felelősek vagyunk saját tetteinkért, és azért is, hogy a másik mit tesz, hisz kihatása lehet ránk. Néha a másik igényei miatt aggódunk, de eközben gyakran elfelejtjük a saját szükségleteinket. Vagy másik esetben pedig csak a saját érdekeinket helyezzük előtérbe, és a másik szükségleteit szorítjuk háttérbe. Ha tudjuk a kötelezettségeinket, az nagyban hozzájárulhat, egy komoly, egyenlő és egészséges kapcsolathoz. És ami a legjobb, hogy a legtöbb felelősségről szóló alapszabály könnyűszerrel alkalmazható az összes többi kapcsolatunkra is.

• Legyen, a kapcsolat romantikus vagy szexuális kötelezettségeink egyaránt vannak..
• Ezeknek a kötelezettségeknek a megértése segíthet egy egészséges kapcsolatot építeni.

Mik a kötelezettségeink?

A kapcsolatokban, különösen az olyanokban ahol a szex is kulcsfontosságú szerepet játsKötelezettségeink a kapcsolatbanzik, fontos szerepet kapnak a kötelezettségeink, a másikra való odafigyelés és a saját érdekeink egyensúlyba tartása. Ezért fontos, hogy:

• Hallgatni, és meghallgatva. Fontos, hogy meghallgassuk partnerünk szükségleteit, ötleteit és elképzeléseit. De ugyanakkor nem szabad eldobni saját elképzeléseinket sem. Ezért el kell érni, hogy minket is meghallgassanak.

• Őszintén az őszintét várva. Egy kapcsolatban a becsületesség az alapja mindennek. A másik tudja meg az igazat még akkor is, ha az éppen nem a legszebb!

• Oszd meg az érzéseid, és várd el, hogy partnered veled is megossza a sajátjait! Képesnek kell lennünk elmondani azt, ami a szívünket nyomja, de fel kell készülnünk arra is, hogy hogyan fogadjuk a másik érzelmeit.

• Beszéljétek meg a nézeteltéréseket! A partnereknek nyilvánvalóan néha más érzéseik, véleményeik vannak, de ez így van rendjén. Ezért fontos, hogy a felek elfogadják a másik önálló véleményét.

• Kezeld egyenlően, és téged is kezeljenek egyenlő félként! A feleknek egyenlően kell kezelniük a másikat egy egészséges kapcsolatban!

• Tisztelt a másik szükségleteit és ezután mérlegelj! Azokat a döntéseket, melyeknek mindkettőtökre van hatása, együtt kell meghoznotok! Muszáj mindkettőtöknek kompromisszumokra hajlamosnak lennie.

• Nyújts segítséget, és várj segítséget! Vannak, helyzetek mikor szükségetek lehet valakire. Ekkor fontos, hogy a partnered ott legyen melletted!

• Segítsünk a partnerünknek, hogy jól érezze magát a kapcsolatban, és ugyanezt várjuk is el! Tisztába kell lennünk a másik képességeivel, ehhez mérten várjunk el tőle dolgokat!

• Bocsáss meg és neked is bocsássanak meg! Senki sem tökéletes, mindenki csinál hibákat. Ha megbocsájtunk neki, vagy megbocsájtanak nekünk, túl tudunk lenni rajta. És nem feltétlenül kell minden múltbéli hibát a másik orra alá dörgölni!

• Hagyjuk partnerünknek, hogy a saját pénzét használja, és mi is a sajátunkat! Meg kell lennie a jogunknak, hogy saját magunk rendelkezzünk a pénzünk fölött. Természetesen lehetnek közös költségek – leginkább, ha együtt lakunk – de nem szabad a másik fölött rendelkezni!

• Vedd figyelembe, hogy nem csak te vagy a világon! Valószínűleg barátodnak, barátnődnek is vannak barátai és egyéb kapcsolatai. Hagyd élni, had töltsön elegendő időt családjával és szeretteivel!

• Néha egyedül akar/akarsz lenni! Mindenkinek kell egy kis magány az életébe! Ne ródd fel neki!

• Érezd magad biztonságban, és éreztesd a partnereddel, hogy biztonságban van! Szeretnénk magunkat és a partnerünket biztonságban tartani. Ez csak természetes. Persze nem állíthatunk melléjük testőrséget, és nem is ezt várjuk el. De fontos, hogy ne érezze magát nyomás alatt, és a szex számára ne egy kínos dolog legyen, hanem egy gyönyörű dolog!

• Figyeljünk a másik szexuális igényeire, és figyeljenek a mieinkre! Amikor szexelünk oda kell figyelnünk arra, hogy a másiknak mi a jó és mi nem. Mindig mindkettőnknek akarnia kell, és nem szabad a másikra nyomást gyakorolni, hogy akarja. A felelősséget mindkettőnknek kell vállalni. Ezért fontos, hogy védekezzetek, de ezt közösen beszéljétek meg! Mindig tudjátok, hogy mit akartok, és abban is legyetek biztosak, hogy ezt a másik is akarja!

Gyakran tapasztalhatunk nézeteltéréseket. Természetes, hogy másak a vágyaink, szükségleteink, nézeteink. De az ilyen esetekben a megoldás a kompromisszum. Mindannyiunknak tudnia kell, hogy valójában mi mellett szeretne dönteni! Beteljesíteni a saját vágyait, a másik vágyait, hogy megtaláljuk az arany középutat és éljünk boldogan együtt.

Amikor kompromisszumokat köttök, fontos hogy szem előtt tartsátok a kapcsolatotok egyenlőségét és egészségességét. Ha most a partnered szükségleteit elégítettétek ki, akkor legközelebb a tiéd a soros!

Ahhoz, hogy egy egészséges kapcsolatot építsünk vagy fenntartsunk, meg kell találnunk az egyensúlyt a kötelezettségeink, és az elvárásaink között. A jó kommunikáció és a kompromisszumkészség a kulcsa a tökéletes egyensúlynak!

(Cs. B.)