hazudozó
#Lélek

Beteges hazudozó vagyok?

2017.03.15.
1 perces olvasási idő

Hazudok a barátaimnak, a családomnak, hazudok olyan embereknek, akiket nem is ismerek, de a legfontosabb mind közül az, hogy hazudok önmagamnak. Néha azon kapom magam, hogy egy sztorit mesélek valakinek, csak kissé felturbózva és ilyenkor tulajdonképpen én is elhiszem, amit mondok.

Valami probléma van velem? Beteges hazudozó lennék? Hogyan tudnám úgy tisztázni a hazugságaimat és valahogy úgy kijönni az egészből, hogy nem bántom meg azokat, akiket szeretek? Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

Kedves Olvasó!

Habár nincs pontos definíció, a beteges hazudozást a következők jellemzik:

  • A hazugságok nem megtervezettek, spontán jönnek
  • Egy viselkedés megismétlődik többször is, illetve hosszú ideig tart
  • A hazugságok nem függenek össze külső okokkal
  • A viselkedés talán nem mindig tudatos
  • A hazugságok, történetek megváltoztatva vagy más sztoriból kerekednek ki

A beteges hazudozás jelenleg nincs elismerve hivatalos pszichológiai betegségként. Pár esetben az ismétlődő hazudozás lehet akár egy komolyabb betegség tünete, de persze vannak egyedülálló állapotok is.

Úgy tűnik, mintha azért aggódnál, hogy a viselkedésed hogyan hat rád, és azokra, akikkel törődsz. Dicséretre méltó hogy segítségért fordulsz. Az első lépés talán az lenne, hogy kérdéseket teszel fel magadnak a viselkedésedről. Mit érsz el a hazugságokkal? Mit gondolsz, mi történik, ha elmondod az igazságot? Volt már olyan, hogy az igazság elmondása fájt neked?

Próbáld meg leírni az érzéseidet a következő alkalomkor, amikor elferdíted az igazságot. Talán ha közelről megnézed önmagad, megtalálod az okokat és azokat követve eljutsz a hazudozásaid gyökeréig.

Ha tisztázni akarod magad, az emberekkel, körültekintőnek kell lenned és figyelemmel kell lenned arra, hogy az igazság talán megbántja őket. Tudd, hogy a kár, amit okozol, nem maradandó. A szilárd barátságok túlélnek minden bökkenőt. Rajtad áll, hogy melyik hazugságot hagyod úgy, ahogy van, és melyiket javítod ki, de bármit is választasz, légy őszinte és tisztelettel teli, amikor elmondod az igazat. Nehéz lehet kitalálni, ki hogy fog reagálni arra, amit mondasz, ezért legyél felkészülve a következményekre.

Már megtettél egy nagy lépést azzal, hogy megpróbálod megismerni az igazi önmagad, és egy tanácsadó, pszichológus vagy pszichiáter is tud segíteni abban, hogy, feltárd az eredetét a problémádnak.

(KamaszPanasz)