házi kedvenc
#Zöldövezet

Hogyan tesz a kutyád, macskád egészségessé?

2022.10.14.
2 perces olvasási idő

Az állatok jókedvet sugároznak a mindennapjainkba, ezt mindenki tudja, akinek van egy kedvence otthon. Ám nem csak jó élményeket és jó érzést okoznak nekünk, ha körülöttünk vannak, hanem abban is közreműködnek, hogy egészségesek legyünk. Gondoltad volna?

Házikedvenceink a természetes hangulatjavítók

Csak 10-15 perc játék egy kutyával, macskával, vagy egyéb háziállattal elég ahhoz, hogy rögtön kevésbé érezzünk magunkat idegesnek, feszültnek. Ilyenkor a szervezetünk kortizol szintje (egy hormon, aminek hiánya az idegességért, feszültségért felelős) csökken a szervezetünkben. Ráadásul a szerotonin ("boldogsághormon") termelés is felgyorsul, ami szintén elűzi a rossz kedvet.

Háziállatok és egészség

A házikedvenceink és a vérnyomás

Ha magas a vérnyomásunk, az fegyelmezettséget, odafigyelést kíván. Ha van háziállatod, sokat segíthet a vérnyomásod kordában tartásában. Ezt egy kutatás is alátámasztja, melyben 240 házaspár vett részt. A kutatás során azoknak a házaspároknak, akiknek volt valamilyen háziállatuk, jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a pulzusuk, mint azoknak akik háziállat nélkül éltek. Más kutatások is bebizonyították, hogy azokra a gyerekekre, akik magas vérnyomásban szenvednek, lényegesen jó hatással van egy háziállat.

Házikedvenceink gondoskodnak az alacsony koleszterinszintünkről

Hogy kordában tartsuk a koleszterinszintünket, az orvosok általában a tudatosságot, a diétát és a rendszeres testmozgást javasolják, valamint bizonyos esetekben akár gyógyszerek használatát. De ha van háziállatunk, az könnyebbé teszi számunkra, hogy elkerüljük a magas koleszterinszintet. Kutatások bizonyították, hogy a háziállat-tulajdonosoknak általában alacsonyabb a koleszterinszintje, mint azoknak, akik nem rendelkeznek háziállattal. Habár ez inkább az illető életstílusától, kevésbé a háziállat lététől függ. Azonban egy háziállattal foglalkozni kell: sétáltatni, játszani vele, ami eleve több testmozgást kíván, mint egy kisállat nélküli életmód.

Háziállatok hatása

A háziállat gyógyszer a depresszióra

A terapeuták tudják ezt, és a depressziós embereknek sokszor azt javasolják, hogy szerezzenek be egyet, hiszen hatékony módszer a depresszió leküzdésére. Különleges kapocs köti össze az embereket az állatokkal, ami hangulatunkra kétségkívül nagy hatást gyakorol. Gazdinak lenni megnyugtató érzés, és gondoskodni egy állatról, egy élőlényről, etetni, játszani vele, felnevelni szintén nagyon jó hatással van ránk.

Házi kedvenceink javítják az erőnlétünket

Azok az emberek, akik kutyát tartanak, hajlamosabbak arra, hogy fizikailag is aktívabbak legyenek azoknál az embereknél, akiknek nincs kutyájuk. A kutyáknak meg kell adni a mozgás lehetőségét, és ha kivisszük sétálni őket, azzal nemcsak a kutyánk mozog, hanem bármilyen hihetetlen, mi is. Napi kétszer 20 perc séta ugyanúgy a gazdikra is jó hatással van, mint a kutyákra.

Legyen a háziállatod az edzőtársad is egyben

Ha együtt edzel a háziállatoddal, az mindkettőtök javára szolgál. Ha kutyád van, menj el vele futni, túrázni, és hidd el, meg fogja hálálni, ráadásul ez a stressz ellen is nagyon jó gyógymód. Manapság sok olyan csoport alakul, ahol a házi kedvenceddel együtt edzhetsz. Ha macskád van, tornázhatsz vele otthon, és használhatod őt súlyzóként, biztosan örülni fog neki.

Kiskedvencek hatása

Több együttlét, kevesebb elszigeteltség

Az egészség egyik kulcsa, hogy kapcsolatban álljunk más emberekkel. A kutyatulajdonosoknak megvan a lehetőségük arra, hogy beszélhessenek más kutyatulajdonosokkal. Sétáltatás közben gyakran előfordul, hogy az emberek a kutya kapcsán beszélgetésbe elegyednek, megsimogatják a kutyát. Éppen ezért egy házikedvenc nagyon jó eszköz lehet az ismerkedésre, társkeresésre is.

(KamaszPanasz - G.V. - Forrás: WebMD)