kozmetikum
#Zöldövezet

Elkerülhetőek a kozmetikai állatkísérletek

2011.06.10.
2 perces olvasási idő

Elkerülhetőek lennének a kozmetikai állatkísérletek, mégis rengeteg nagy kozmetikai vállalat végez ilyen kísérleteket a termékek vizsgálata során. Melyek az állatkísérletek hátrányai, és milyen módszerekkel lehetne helyettesíteni őket? És mely cégek árulnak ilyen kísérletektől mentes termékeket?

Tudtad? Az állatkísérleteknek csupán 6%-át végzik gyógyászati célokból, emberek és állatok életének megmentésére használható gyógyszerek kifejlesztésére. A kísérletek legnagyobb részét, 63%-át a hadiparban, 31%-át a kozmetikai iparban végzik. Sokan ellenzik az állatok ilyen célú felhasználását. Érthetetlen, miért kell emlősök ezreinek szenvedni azért, hogy egy új sampont piacra dobhasson az egyik nagyvállalat.

Miért végeznek állatkísérleteket?

Az újonnan kifejlesztett anyagok tesztelésekor azt feltételezik, hogy a kísérletben részt vevő állatoknak a kémiai anyagra adott reakciója hasonló az emberével. Ezért használnak az emberhez közelebb álló emlősöket- például patkányokat, egereket, kutyákat, macskákat, majmokat, stb.- a kísérletek elvégzésekor. Az állatokat direkt erre a célra tenyésztik, így biztosítják, hogy az egyedek közti különbségek minél kevésbé befolyásolják a kísérleti eredményeket. Az eredmények bizonytalansága azonban magában a módszerben rejlik- ki mondta, hogy az ember és a többi emlős ugyanúgy reagál a kísérletben vizsgált anyagokra?

Szenvedés helyett alternatív megoldások

A hagyományos állatkísérletek során az állatok bőrére, szemébe, vagy tápcsatornájába juttatják a vizsgált anyagokat, és figyelik a végbemenő változásokat. Az eredmény lehet bőr- és szemirritáció, daganatfejlődés és más belső szervi elváltozások, az utódoknál súlyos fejlődési rendellenességek. Egy-egy kísérletet annyi egyeden kell elvégezni, hogy abból statisztikai módszerekkel használható eredményeket lehessen kihozni, ez pedig évi több százezer kísérleti állat halálát jelenti.

Léteznek azonban alternatív eljárások is, amelyek az állatkísérleteknél sokszor gyorsabbak, olcsóbbak és megbízhatóbbak is. Ilyenek például a sejttenyészeteken, és a mesterségesen előállított membránokon végrehajtott kísérletek, a számítógépes szimulációk. Adatbankok létrehozásával el lehet kerülni a kísérletek felesleges megismétlését, önkéntesek bevonásával pedig tesztelhetőek a tisztán növényi alapanyagokból előállított, legfeljebb enyhe allergiát kiváltó készítmények.

Megbízható cégek

Az állatkísérleteket elítélő, helyette pedig alternatív megoldásokat használó kozmetikai cégek listáját a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nevű szervezet frissíti és hozza nyilvánosságra. Ezt a earch.caringconsumer.com/ című oldalon találhatod meg.

Valószínűleg megdöbbenve fogod tapasztalni, hogy a legtöbb ember fürdőszobájában megtalálható készítmények többsége még azon cégek termékei közé tartozik, melyeknél az állatkísérletek mindennapos gyakorlatnak számítanak. Pedig amint te is látod, van alternatíva- ezek ugyanolyan jó, ha nem jobb minőségűek, mint az állatokon tesztelt összetevőket tartalmazó termékek.

A kísérletek beszüntetése már EU-s előírás. Talán sokan nem tudják, hogy az Európai Unión belül 2004 szeptembere óta tilos a kozmetikai késztermékeket állatokon tesztelni, azóta pedig újabb szigorítás szerint az összetevőknek is állatkísérletektől mentesnek kell lenniük. A legtöbb cég arra kéri beszállítóit, hogy igazolják az alapanyagok állatkísérlettől mentes voltát.

(M. N.)