smink
#Testi problémák

A kiütés, kipirosodás és viszketés titka, avagy amikor megromlik a sminkanyag

2023.07.31.
2 perces olvasási idő

Feldagadt száj, véreres, piros, viszkető, könnyedző szem, fura kiütések az arcodon? Ha nem vigyázol, akkor az ideig-óráig tartó tünetek akár elhúzódóak is lehetnek, ráadásul szövődménnyel is járhat. Ha csak a gyanúja felmerül, hogy megromlott a kedvenc szemceruza, szemfesték, szájfény, rúzs, alapozó, púder, szempillaspirál, azonnal a kukába vele! Ne sírj utána, sokkal többet nyersz azzal, hogy kidobod és vásárolsz egy vadonatújat.

A szájfények és a rúzsok esetében már az illatukról is könnyedén el tudod dönteni, ha valamilyen gyanús folyamat indult meg bennük. Ez pedig az avasodás. Ezekben a kellékekben zsiradékok találhatóak, melyek az idő múlásával avasodni kezdenek. Ha nem megfelelő körülmények között tároljuk őket, az még inkább korai romláshoz vezethet, így rúzsunk és pénztárcánk védelmében figyeljünk oda, hol tartjuk őket. A szájfények tekintetében az elmúlás a fura szag mellett besűrűsödést és akár nyúlósságot is okozhat.

A szempillaspirál még újkorában is fura, kellemetlen szagot áraszt magából, így erre ne hagyatkozzunk otthoni minőségvizsgálatkor. Ellenben az állagából már rengeteg következtetés levonható. Ha morzsolódik, és kis darabkák esnek ki belőle, akkor biztosra veheted, hogy nem kár érte, ha kidobod. Ugyanígy tégy, ha csomóssá válik a festék, ami általában 6 hónap után biztosan bekövetkezik, attól függően milyen gyakorisággal használod. Ugyanakkor érdemes 4 havonta cserélni ezeket saját szemünk egészségének védelme érdekében. Ha mindennapos használatra fogod, akkor a 3 hónap a legideálisabb a cserére, hiszen a sok nyitogatás közben a levegőrészecskék könnyedén bejutnak a festékhez, ami a leginkább elősegíti a romlást.

A csodás szemhéjpúderek is megromlanak ám

A legárulkodóbb jel, amikor furán megkövesednek és csak nagy nehézség árán tudjuk az applikátorra vagy ecsetre felvinni, ehhez pedig sokáig kitartóan kell dörzsölgetni. Színük ekkor már egészen fényes lesz. A krémes állagú szemfestékek esetében a csomósodás már sokat sejtet, de van amelyik éppen az ellenkezőjét produkálja, hihetetlenül folyóssá válik. De akárhogy is, nem téveszthet meg bennünket ezzel, azonnali cserére szorul.

A ceruzákat tekintve legyen az szem vagy száj ingere, sokáig hálásak gazdájuknak, eltarthatóságuk messze veri a többi sminkkellékét. A lágyabb állagúak hamarabb megromolhatnak zsírtartalmuk miatt, de összességében nagyon szép kort szoktak megélni. Viszont annak érdekében, hogy sokáig élvezzük, soha ne adjuk kölcsön senkinek, mert sosem lehet tudni, mivel kapjuk vissza, egy jó kis fertőzés remek táptalaja lehet visszakapott ceruzánknak. Saját magadnak is tudsz (nem kevés) bosszúságot okozni azzal, ha gyulladt szemre, vagy éppen sebes szájra kensz belőle. De ezen túl a szavatosságát rövidíted le jócskán. Arról nem is beszélve, ha betegek vagyunk, maradjunk inkább otthon, ne fertőzzük a környezetünk, vagy ha mégis menni kell, akkor vállaljuk be azt, hogy smink nélkül jelenünk meg fényes nappal az utcán és munkahelyünkön, de ne tetézzük jobban a bajt, egy-egy további fertőzéssel, melyet „vírusos, bacilusos” smink termékeink tudnak okozni a későbbiekben.

A krémes alapozók, melyek tubusban rejtőznek, folyékonnyá válhatnak, ha romlásnak indulnak. Az átlátszó csomagolásban rejlő alapozók esetében könnyebb megállapítani, ha eljárt felettük az idő, hiszen akkor a rétegek szépen elkülönülnek egymástól, jelezve, hogy eljárt felette az idő. A préselt alapozók esetében, ha fényesebbé válnak, illetve egyre nehezebben lehet őket az ecsetre, applikátorra felvinni, jelzi azt, hogy nem érdemes gyötörni tovább kompakt alapozónkat, vásároljunk másikat és használjuk egészséggel!

(KamaszPanasz)