#Betegségek

Mit tehetsz szemárpa ellen?

2021.07.29.
2 perces olvasási idő

Jaj! Mi az a kis dudor a szemhéjadon? Némi odafigyeléssel megelőzhető vagy csökkenthető a kialakulásuk, ám nem olyan egyszerű megszabadulni tőle.

Mi is pontosan a szemárpa?

A szemárpa egy pirosas, fájó duzzanat a szemhéjon, amelyet faggyúmirigyek okoznak. Feltűnhet a felső és alsó szemhéjon is, belül és kívül egyaránt, a szempillák tövénél.

Mi okozza a szemárpa kialakulását?

A szemhéjaid sok-sok faggyúmirigyet tartalmaznak, melyek úgy működnek, mint a csepegtető rendszer a kertben: egy speciális olajat termelnek, ami a könnycseppekkel keveredve síkosan tartja a szemed.

A probléma ott kezdődik, amikor ezek a mirigyek eltömődnek a már elhasznált olajjal, elhalt hámsejtekkel. Ebben az esetben a mirigyek beduzzadnak és megtelnek folyadékkal, ami nem tud természetesen távozni.

Az eredmény nem meglepő! A tükörbe nézve egy pattanáshoz hasonló kis duzzanatra lehetsz figyelmes valamely szemhéjadon. A szemárpa el is fertőződhet, ilyen esetben vörössé és naggyá válik.

Mi a teendő szemárpa esetén?

Először is a bedugult zsiradékot kell eltávolítani. Mivel meleg hatására a zsiradék folyékonyabbá válik, egy meleg vízbe áztatott tiszta kendő segítségünkre lehet. Ügyelj arra, hogy a kendő ne legyen túl meleg, hisz még a végén megégeted magad! Tedd a kendőt a szemhéjadra pár percre, majd ezt ismételd meg párszor a nap folyamán. Nagyon óvatosan még masszírozhatod is a szemhéjak területét!

Ha kontaktlencsét viselsz

Abban az esetben, ha kontaktlencsét viselsz, jobb, ha szemüveget használsz, amíg a szemárpa tart. Mielőtt újra használnád a kontaktlencséd, ellenőrizd, hogy alaposan megtisztítottad-e, így elkerülheted az újabb fertőzést!

Fordulj szemorvoshoz

Ha a szemgolyód fáj, vagy homályosan látsz, ne habozz, mielőbb fordulj szemorvoshoz! Abban az esetben is szükség van vizsgálatra, ha a szemhéjadon kívül a szemeden vagy arcodon piros, duzzadt foltokat találsz.

Mi a következő lépés, ha nem múlik el a szemárpa?

A szemárpa normális esetben pár nap alatt elkezd gyógyulni. Ha azt tapasztalod, hogy nem gyógyul, vagy egyre rosszabb a helyzet, fordulj szemorvoshoz!

Ha az orvos szemárpát diagnosztizál nálad, előfordulhat, hogy antibiotikumot vagy szteroidos kenőcsöt ír fel. Sajnos sok esetben az orvosnak egy pici bemetszést kell ejtenie a szemhéjon, hogy távozhasson a bedugult anyag.

Ne ijedj meg, kapsz érzéstelenítőt, nem fájdalmas a beavatkozás. Sőt, néhány nap alatt olyan lesz, mintha nem is történt volna semmilyen bemetszés.

Néhányan hajlamosabbak a szemárpára, mint mások. Ha úgy érzed, sokszor jelentkezik nálad a betegség, tudasd ezt is orvosoddal!

Hogy lehet megelőzni a szemárpa kialakulását?

Ha már volt tapasztalatod szemárpával, nagyobb az esélyed arra, hogy kiújul. Szerencsére pár apró módszer bevetésével csökkentheted a kialakulásának esélyeit:

  • Mosd meg a szemhéjad és környékét naponta, lehetőleg több alkalommal is. Vigyázz, hogy ne menjen a szemedbe semmilyen szappan vagy hasonló tisztítószer
  • Fertőtlenítsd alaposan a kontaktlencséd a használati útmutatónak megfelelően!
  • Ne felejtsd el lemosni a sminked lefekvés előtt!
  • Cseréld le a szempillaspirált, szemhéjfestéket, illetve tust 3 havonta!
  • Ne használj közös törölközőt vagy kendőt olyannal, akinek szemárpája van!
  • Moss kezet minél gyakrabban! Hidd el, nem csak a szemeid, de az egész tested hálás lesz érte

(KamaszPanasz - K.L. , kidshealth, Lektorálta Dr. Cserháti Zoltán, szemész)