szemárpa
#Betegségek

Mit tehetsz szemárpa ellen?

2023.08.26.
2 perces olvasási idő

Jaj! Mi az a kis dudor a szemhéjadon? Némi odafigyeléssel megelőzhető vagy csökkenthető a kialakulásuk, ám nem olyan egyszerű megszabadulni tőle.

Mi is pontosan a szemárpa?

A szemárpa egy pirosas, fájó duzzanat a szemhéjon, amelyet faggyúmirigyek okoznak. Feltűnhet a felső és alsó szemhéjon is, belül és kívül egyaránt, a szempillák tövénél.

Mi okozza a szemárpa kialakulását?

A szemhéjaid sok-sok faggyúmirigyet tartalmaznak, melyek úgy működnek, mint a csepegtető rendszer a kertben: egy speciális olajat termelnek, ami a könnycseppekkel keveredve síkosan tartja a szemed.

A probléma ott kezdődik, amikor ezek a mirigyek eltömődnek a már elhasznált olajjal, elhalt hámsejtekkel. Ebben az esetben a mirigyek beduzzadnak és megtelnek folyadékkal, ami nem tud természetesen távozni.

Az eredmény nem meglepő! A tükörbe nézve egy pattanáshoz hasonló kis duzzanatra lehetsz figyelmes valamely szemhéjadon. A szemárpa el is fertőződhet, ilyen esetben vörössé és naggyá válik.

Mi a teendő szemárpa esetén?

Először is a bedugult zsiradékot kell eltávolítani. Mivel meleg hatására a zsiradék folyékonyabbá válik, egy meleg vízbe áztatott tiszta kendő segítségünkre lehet. Ügyelj arra, hogy a kendő ne legyen túl meleg, hisz még a végén megégeted magad! Tedd a kendőt a szemhéjadra pár percre, majd ezt ismételd meg párszor a nap folyamán. De ez maximum csak átmeneti megoldás legyen, mert akár súlyosabb gyulladást is előidézhetsz, ha kórokozót viszel be. Orvosi segítséget mindig szabad és kell is kérni.

Ha kontaktlencsét viselsz

Abban az esetben, ha kontaktlencsét viselsz, jobb, ha szemüveget használsz, amíg a szemárpa tart. Mielőtt újra használnád a kontaktlencséd, ellenőrizd, hogy alaposan megtisztítottad-e, így elkerülheted az újabb fertőzést!

Fordulj szemorvoshoz

Ha a szemgolyód fáj, vagy homályosan látsz, ne habozz, mielőbb fordulj szemorvoshoz! Abban az esetben is szükség van vizsgálatra, ha a szemhéjadon kívül a szemeden vagy arcodon piros, duzzadt foltokat találsz.

Mi a következő lépés, ha nem múlik el a szemárpa?

A szemárpa normális esetben pár nap alatt elkezd gyógyulni. Ha azt tapasztalod, hogy nem gyógyul, vagy egyre rosszabb a helyzet, fordulj szemorvoshoz!

Ha az orvos szemárpát diagnosztizál nálad, előfordulhat, hogy antibiotikumot javasol szájon át szedni vagy helyileg használandó kenőcsöt ír fel. Sajnos sok esetben az orvosnak egy pici bemetszést kell ejtenie a szemhéjon, hogy távozhasson a bedugult anyag.

Ne ijedj meg, kapsz érzéstelenítőt, nem fájdalmas a beavatkozás. Sőt, néhány nap alatt olyan lesz, mintha nem is történt volna semmilyen bemetszés.

Néhányan hajlamosabbak a szemárpára, mint mások. Ha úgy érzed, sokszor jelentkezik nálad a betegség, tudasd ezt is orvosoddal!

Hogy lehet megelőzni a szemárpa kialakulását?

Ha már volt tapasztalatod szemárpával, nagyobb az esélyed arra, hogy kiújul. Szerencsére pár apró módszer bevetésével csökkentheted a kialakulásának esélyeit:

  • Mosd meg a szemhéjad és környékét naponta, lehetőleg több alkalommal is. Vigyázz, hogy ne menjen a szemedbe semmilyen szappan vagy hasonló tisztítószer
  • Fertőtlenítsd alaposan a kontaktlencséd a használati útmutatónak megfelelően!
  • Ne felejtsd el lemosni a sminked lefekvés előtt!
  • Cseréld le a szempillaspirált, szemhéjfestéket, illetve tust 3 havonta!
  • Ne használj közös törölközőt vagy kendőt olyannal, akinek szemárpája van!
  • Moss kezet minél gyakrabban! Hidd el, nem csak a szemeid, de az egész tested hálás lesz érte

(KamaszPanasz - K.L., kidshealth, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)