antibiotikum
#Betegségek

Antibiotikumok alkalmazása és emésztőszervi panaszok

2013.02.18.
1 perces olvasási idő

Az antibiotikumos kezelések hatékonyan gyógyítják a baktériumok által okozott fertőzéseket. Használatuk közben azonban kellemetlen emésztési panaszokat érezhetsz, de ezeket a mellékhatásokat probiotikumos készítmények alkalmazásával egyszerűen csökkentheted.

A 20. századig a tífusz, a tetanusz vagy a tuberkulózis által kiváltott tünetek akár egész országokat, földrészeket is sújthattak. Az első antibiotikum - a penicillin - felfedezése óta azonban lényegen csökkent azoknak az áldozatoknak a száma, akik valamilyen baktérium okozta fertőzés következtében haltak meg.

Sokan tartanak az antibiotikumok mellékhatásaitól

Egyre gazdagabb a rendelkezésre álló antibiotikumok palettája, de ma már tényként kell kezelnünk azt is, hogy a gyógyítás mellett kevésbé kedvező reakciókat is kiválthatnak a szervezetünkben. Az orvosod pontosan tudja, hogy az adott antibiotikum alkalmazása milyen hatással lehet rád, és csak az esetleges mellékhatások mérlegelése után állítja ki számodra a receptet.antibiotikum

Az antibiotikumot csak akkor szabad beszedned, ha azt orvos rendeli el. Kizárólag abban a mennyiségben és rendszerességgel élhetsz a gyógyszerrel, ahogy azt a rendelőben kapott szakszerű utasítás meghatározza. Bár orvos írja fel, lehetséges, hogy tapasztaltad már, hogy a szüleid mégis tartanak attól, hogy antibiotikumot adjanak neked. Ennek az az oka, hogy tisztában vannak vele, milyen hatással lehet a szer az emésztőrendszeredre.

Szerencsére az antibiotikumok által előidézett ártalmak megelőzhetőek, illetve gyógyíthatóak. Mivel az antibiotikumok szedését csak indokolt esetben javasolják az orvosok, nem ajánlott felülbírálni a döntésüket, mert az antibiotikum elhagyása adott szituációban sokkal súlyosabb egészségügyi problémát okozhat, mint annak mellékhatása.

Megoldás: mesterséges probiotikumpótlás

A betegek leginkább emésztési panaszokról számolnak be, az antibiotikumos kezelés hatására hasfájás, fokozott bélgáztermelés, hasmenés, illetve puffadás jelentkezhet. A nem várt tünetek azzal magyarázhatóak, hogy az antibiotikumok nem tudnak különbséget tenni a lebetegedéssel járó és a szervezeted számára jótékony hatású baktériumok között. Mivel válogatás nélkül irtják mindkét típust, ezért hiány keletkezhet a bélflórában található probiotikumokból, amelyek pedig nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott emésztés szempontjából. A hasznos baktériumok pusztulása azzal a következménnyel is járhat, hogy helyettük veszélyes kórokozók szaporodhatnak el, és hatásukra például nem valósulhat meg az általad elfogyasztott étel megfelelő felszívódása a bélrendszeredben.

Ahhoz, hogy optimális mennyiségű probiotikum álljon a szervezeted rendelkezésére, nem az antibiotikumot kell mellőznöd, hanem a hasznos baktériumokat pótolnod. A nem vényköteles probiotikumos készítményeket pár órával az antibiotikum bevétele után alkalmazd, így megelőzheted a kellemetlen mellékhatásokat.