rúzs
#Testi problémák

Mitől kenhető a rúzs és miért habzik a sampon?

2023.10.23.
2 perces olvasási idő

Kozmetikumok összetevői közt válogattunk. Az egyes hatóanyagok értelmezéséhez Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusának segítségét kértük.

Veszélyes, vagy hasznos?

A kozmetikai termékekben található hatóanyagok megítélése gyakran eltérő mind a szakemberek, mind a felhasználók körében. Sok összetevő évtizedekkel korábban hasznosnak bizonyult, de ma már korszerűbbre cserélték és persze vannak olyan hatóanyagok, amelyek hosszú ideje jó megoldást jelentenek bizonyos problémákra.

A testápoló és sminktermékek titkaiTartósító, habzó, vagy vízlepergető hatásánál fogva azonban több, az arra érzékenyeknél irritációt okozó anyag továbbra is a mindennapos használatban lévő termékek összetevői közt szerepel. Az évek során a testápoláshoz használt termékek és így a bőrünkkel kapcsolatba kerülő vegyi anyagok száma is emelkedett, ezért gyakrabban jelentkezik kellemetlen mellékhatásként bőrérzékenység, kiütés, vörösség is.

Színezett ajkak, púder, alapozó

Az izopropil-mirisztát a ’60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Ma már nem annyira korszerű, de rengeteg kedvező tulajdonsága miatt mégis fontos összetevő, például rúzsokban: biztosítja a krémek, púderek kenhetőségét. Fokozza a hatóanyag bőrbe jutását, segíti a bőrre kent anyag áthaladását a szarurétegen. Hátránya, hogy komedogén hatású, tehát hozzájárul a mitesszerek, pattanások kialakulásához. Az ilyen összetevőt tartalmazó készítmény használata után este ezért mindenképp alapos bőrtisztítás javasolt!

Habzás magas fokon

A samponok, habfürdők, fogkrémek, arctejek habzását a Sodium Lauryl Sulfate biztosítja. Kozmetikumokban kisebb, tisztítószerekben nagyobb mennyiségben alkalmazzák a habzás, ezáltal a tisztítás elősegítésére. Irritatív hatású, az egyik legerősebb allergénként számon tartott összetevő. Érdemes átolvasnunk a termékek összetevőinek listáját és a lehető legkevesebbet használnunk az olyan készítményekből, amelyek tartalmazzák ezt a hatóanyagot.

Puha bőr lanolinnal

A lanolin gyapjúzsírból finomítással és tisztítással készül. Hamar avasodik, ezért fontos tartósítani. Az utóbbi időben megemelkedett a lanolinra allergiások száma, ezzel mindenképp számolni kell a termékek használatakor, illetve érdemes jó minőségű készítményeket vásárolni, mivel problémát leginkább a nem megfelelően tisztított, káros maradványokat tartalmazó termékek okozhatnak. Kedvező hatásai: a bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, pótolja a bőr elvesztett nedvességét, segít megelőzni a kiszáradást, ezért babakrémek gyakori alapanyaga is.

Ragaszkodj az egyedi és bevált termékekhez

Ma már számos natúr-, vagy bio- jelzővel ellátott termék is elérhető a kozmetikumoktól a háztartásban használt tisztítószerekig, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Jó, ha a hosszú ideje bevált és panaszokat nem okozó készítményhez ragaszkodunk, ezen kívül a saját bőrtípusunknak leginkább megfelelő, egyénre szabott kozmetikumok jelentik az ideális megoldást a kellemetlen tünetek elkerülésében.

www.dermatica.hu